Sunday, December 4, 2011

Polis yang tutttttttttttt

second december 2012.

another tragedy. adoii. kali ni lagi extreme, sebab berdepan sendiri.

citer pendeknya, umah kena pecah pada pukul 3.30 pagi. alhamdulillah, Allah selamatkan kami. kunci kereta yang di curi guna galah masuk umah ( so cerative, ok) membunyikan alarm membuatkan housemate saya sedar. dia turun dapatkan saya sebab sliding door dah terbukak, tapi gril terkunci rapat. saya dengar ada bunyi kunci kat luar. terus ambik kayu dan ketuk dinding dan sergah. peromka lari naik motor 2 lejang. meninggalkan kasut kat luar pagar sebab dia panjat tembok pagar yang tinggi tu. dan juga galah oanjang yang siap ada pencangkuk.

sepatutnya ada sarjan yang datang untuk buat siasatan pada paginya. tapi tak datang-datang. bila saya call, ni conersation kami:


Sarjan: saya tak dimaklumkan pun. saya berada di Subang impian dari pukul 2.30 pagi tapi tak dimaklumkan apa-apa. kenapa saya tak dimaklumkan.

(bodoh tak dia tanya saya balik macam saya ni pegawai polis kat balai)


-saya ceritakan apa yang hilang, kunci rumah dan kunci kereta. bla. bla.

sarjan: oh, bukan pecah rumah ni. cubaan pecah rumah sahaja. tak perlu buka siasatan, hanya kena buat langah preventation sahaja awak kenal orang sebelah rumah? (iye, saya kenal, rumah dorang ternganga ada 2 moto 125zr, tak kena pecah pun). awak pasangalah alarm ke, cctv ke, bukak lampu depan rumah awak. oh, rumah sewa ye. alah, awak keluar je dari rumah tu (awak nak saya duk umah sapae, rumah awak ke sarjan?).


-saya bagitaulah rumah ni dah 3 kali kena dalam 5 tahun. takkan dia tak datang untuk ambik bahan bukti.

sarjan: alah, memanglah 3 kali. habis tu awak nak saya buat apa? letak polis seorang jaga rumah awak setiap masa? (what the helllllll)


-saya bagitau juga pasal kasut dan galah yang saya jumpa.

sarjan: habis tu, awak ingat dengan kasut tu, saya kena buat check DNA ke untuk cari penjenayah tu? (memang gila bodoh punya sarjan).


sampai tahap ni memang dah takat didih. tapi nak marah macam mana dia polis. last2 air ata saya mengalir dalam phone. memang celaka punya polis.


tunang saya memang tak puas hati. buat report pasal sarjan tu kat IPD shah alam. report atas layanan kurang ajar nya. dan juga ketidak mampuan buat kerja.

huh, bila cakap dengan tunang saya, baik pulak. takut pulak. dan-dan nak setel luar. saya geram sangat sebab dengan orang lelaki boleh cakap elok. mentang-mentanglah saya perempuan duk umah sewa kena pecah, boleh dia perlekehkan saya. kalau lah anak perempuan dia sendiri kena, mahu cari sampai lubang cacing agaknya. huh.

No comments:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin