Tuesday, December 27, 2011

pastikan segalanya Islamic

Eh tajuk. Mengancam.
Hari ni ada terbaca status budak pasal beli kereta baru. Teringat awal-awal bekerja. Setahun kemudian baru beli kereta. Alhamdulillah rezeki Allah bagi.
Masa kawan nak uruskan hal pembelian kereta, dia tanya nak pakai loan apa. Saya bagitau nak islamic bank. Tak kesah bank apa. Yang penting islamic. If possible tak nak RHB sebab nak bayar susah- bases on pengalaman kawan.
Okey. Saya bayangkan maybank islamic. Tapi dapat EON CAP islamic. Skang dah tukar ke Hong Leong Islamic. Aduhai. Takut jugak susah nak deal. Tapi amazingly boleg buat internet banking dr bank islam. Mudah. Bayar pada hari gaji. Saya pernah bayar lambat, terus check ada kena denda tak. Tengok clause contract, tak ada fine untuk late payment. Alhamdulillah. Bukanlah nak melambatkan payment. Tapi kalau IBG takes 3 days untuk clear kat bank. Kadang-kadang hari payment tu kita super duper busy. Tu yang terlambat.
Apa best pakai Islamic? Lahiriah; tak da charge kalau lambat. Tapi check bank masing-masing punya contract untuk clear ok.
Tak berapa nak lahiriah, tapi logik akal- alhamdulillah, kereta saya tak menyusahkan. Setakat tayar pancit sebab bawak semberono, biasala kan. Saya biasa dengar kereta saga orang lain baru beli.dah leak minyak, pedal problem. Tapi saga saya, yang sama batch je, tak ada problem macam tu. Bateri pun belum tukar sepanjang 3 thn setengah pakai ni. Sungguh bersykur.
Saya rasa same gies to home financing... Kalau islamic, insya allah dipelihara dari anasir jahat. Tapi umah sewa saya tu? Hermm... Guna loan conventional ye? Eh, tak berani den nak tannya MIL. huhu...
Oh tambahan. Kita pun kenalah ISLAMIC jugak. Kan? Ayuh bentuk keperibadian muslim.
Published with Blogger-droid v1.7.4

2 comments:

sarahhernyzar said...
This comment has been removed by the author.
sarahhernyzar said...

nak share ni.

http://hernyzar-helmizan.blogspot.com/2011/12/teladan-mencari-redha-ilahi.html

selamat membaca. sorry delete previous komen. ngee~!!!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin