Sunday, November 20, 2011

Photobook - Holiday

I love Groupon so much! since saya malas nak upload gambar holiday langkawi lagi kan, saya pun upload pic dari Pixajoy. just click Mye-flip photo.
well, photobook ni expect delivery on 24th nov. harga sebenar RM155, tapi dengan Groupon, saya dapat RM78. murah kan untuk saya simpan semua kenangan holiday dari Kota Kinabalu, Cherating, Cameron Highlands dan Langkawi...:) love it to the max!

Thursday, November 17, 2011

Citer Korea

Sekarang dah kembali tonton citre korea di tv. Sebab banyak pulak citer best2. Softcopy yg diberi org pun byk tak sempat tengok lagi. Takpe masa banyak lagi. Boleh tengok dihari muka.


Sekarang kat KBS World hari rabu dan khamis ada cite Glory Jane. Jalan citenya menarik. Ada banyak misteri yg 'tolonglah apa cite sebenar ni'. Its tense. Tapi tu yang buat menarik. I love the heroine. Park min young. She smile brightly. Overwhelming.



see? yiputta! ..... and overwhelming..


Since dah mengada ambik astro b.yobd sebab nak sangat beyond korea kan, saya dah dapat tengok channel One! Kat korea namanya SBS. Skarang tengah ralit dengan Deep Rooted Tree. Cite zaman dulu kala. Tapi entah macam mana anis-yang-moden ni suka and siap ternangis mleleh leleh air mata (pergh, penangan betul cite korea ni). GoOd to know other culture and history. dengarnya hero yg masih kecik tu adalah hero citer The Successfull Story of Bright Girl. Yang berlakon dgn Jang Nara jual produk kecantikan tu.. Ingat?

Monday, November 14, 2011

Maturity



Bila-bila manusia lain meminta anda menjadi matang, apa reaksi anda?



Persepktif matang berbeza mengikut template hidup masing-masing.



Apa maksud matang sebenar?



Matang dari segi perwatakan. Means kena sopan, tak boleh hu ha hu ha macam budak-budak umur 13 tahun? Begitukah? Well, pendapat oran berlainan. Sopan ada tempatnya. Bila diberi peluang untuk bersuka ria, let it go. Setiap dari kita ada sikap childish, tunggu masa untuk dikeluarkan.



Mungkin diam adalah tanda matang. Atau diam sebab tak tahu nak bereaksi dan memberi pendapat? Diam tu memberi berbagai makna. Diam tu memberi berbagai tafsiran. Diam tanda protes tak bersetuju atau diam mengiakan sahaja.



Atau matang dari segi kewangan. Erm, boleh juga sebut kestabilan kewangan. Matang dalam menguruskan kewangan sampai taklah hutang membukit atau sampai kad habis limit. Hutang itu biasa dalam kehidupan. Tapi cara kita mengendalikan nya dipanggil matang dari segi kewangan.



Matang dari segi emosi. Berupaya mengawal emosi walau apa jua yang berlaku. Ada masa, emosi kita pecah juga kalau terganggu gugat dengan berbagai anasir jahat. Tapi, itulah yang mematangkan emosi kita. Lain kali bila berdepan lagi, jadi bolehlah berlagak kool walhal dalam hati nak hempuk-hempuk je kan.



Matang dari segi berpakaian. Eh, dah umur dekat 30 kan, berpakaian haruslah sesuai. Takkan perempuan Islam umur 55 tahun pun nak pakai legging kot, tak seswai.



Matang dari segi entertainment. Umur 27 tahun, masih nak suka Kpop? Eh, sesetengah orang mungkin cakap, tak matangnya suka kpop. Budak-budak sungguh. Takkan umur 27 tahun kena dengar Jamal Abdillah kan untuk menunjukkan betapa ‘matangnya’ kita?





Sebab umur dah 27 tahun kan, jadi kenalah jadi matang. Tapi saya nak jadi matang yang fun dan adaptable, bukan matang yang moody, yang bila bagi pendapat, hancur tak boleh pakai. -_-



Friday, November 11, 2011

PEPERO DAY

Assalamualaikum & barakallah Friday..


I bought this PEPERO masa kat Langkawi. Dan sedap je makan begitu sahaja.




Today is 11.11. it is PEPERO DAY; if you are live in Korea. Hehe. Since I’m the one who is so addicted to Korean cultures, so, yeay! Its PEPERO DAY today.


How 11.11 could be PEPERO day? What the heck is PEPERO?


PEPERO is kind of snack which is so yummy and err yummy. It’s a stick filled with chocolate yummy. So, stick = 11.11. get it? Well, 11.11 looks like stick so, its kind a awkward to say STICK day. Macam sticky je kan? So, nak Nampak lagi yummy, called it as PEPERO Day.


More story about PEPERO.

Thursday, November 10, 2011

Feeling Korea @ 90 Berries

















sepatutnya cerita pasal kedai 90 Berries ni kan? eh, kedai ni kedai yang come sangaaat. located kat belakang Menara Bank Islam, Jalan Tun Perak. kedai korea sebenarnya. cuma jual ice cream yogurt yang harganya RM9.90, ehem tappi, tapi, tapi bila sebut satu je word korea bila masuk, automatic u dapat 20%. sebut je, annyanghaseyo sambil bow sikit. as we respect them. walla, u got 20%. kedai ni sangat pemurah topping nya. yummy sangat! boleh berhabis kat sini tau. Dan, dan, dan ada juga smoothies yang sihat sebab kurang gula dan banyak sangat buah.

Dan... yang paling best sebab ada magazine dari Korea! gila hectic membaca nya. eh, menengok je la. tak mampu den nak baco eh.

dan lagi, ada banyak sangat DVD dari Korea. geraaamnya! latest pulak tu. haih, kalaulah boleh order dari bini tauke ni. :)


Thursday, November 3, 2011

How to deal Confidently with difficult People

Assalamualaikum.


yargh. tamat sudah kursus untuk tahun ni. ni yang terakhir berat. dahlah dengan hujan lebat membasahi jalan ampang yang packed tu. haih.

okey. sounds interesting je kan topic ni? yalah, kita kan deal dengan difficult people hari-hari.

tapi tengok semula, adakah mereka yang dificult atau kita sebenarnya yang difficult untuk di deal kan? biasalah, tunding salah orang satu jari, empat jari lain arah kita.


jenis orang yang difficult saya dapat dari kursus ni:


1. know-it-all

2. think-they-know-it-all

3.the gripers - yang asik dok cakap semua benda yang kita buat tak betul.

4. the complainer - asik dok complain je, walau benda dia comlplain tu betul, but in the end, people get tired.

5. anger - yang dok asik nak mengamuk

6. the snipers - yang depan buat lawak, tapi hakikatnya menikan.

7. dont know - all they know is ' i dont know'

8. maybe - yang dok asik cakap maybe.

9. yes - ya kan aje semuanya


banyak lagi sebenarnya. tapi bila tengok senarai ni, kita semua ada kot difficult ni.

kesimpulan kursus ni, adaption. adapt with difficult people around you. and be ease with them.
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin