Thursday, July 14, 2011

MUST BUY ITEM at KOREA.

What should or must you buy at Korea?


1. Cosmetics


Korean love cosmetics. And their cosmetics are so update compared to ours. Contohnya, BB Cream. Korean wear BB Creams so long time ago. That’s why you can see how flawless they are, looks like wearing no makeup. But they do. So, buy BB Cream from Korea. Its feels so good. Try Etude. I’m so fall in love with it. Its affordable.


Another stuff that I got from Etude is, Peeling Cream. Before this, I just know peeling cream is just for lips or skin. But this peeling cream can be use on our bare face. So amaze! Bila-bila dha guna Peeling Cream, rasa muka berkulit baru ~ jakun. Rasa macam boleh buat iklan ‘Kerana diriku begitu harga’.. Hahaha.



2. Brooch


Okey, janganlah samakan Brooch Korea dengan yang kat Kasjid Jamek tu. serius tak sama. Mula-mula rasa macam tu juga. Terasa macam. sungguh tak Korea la beli Brooch. Tapi, sangat cantik. Batu nya lain. Plus, orang yang biasa dengan Brooch Korea, boleh nilai cantiknya Brroch diorang ni. harga, ikut tempat jugaklah. Kalau dapat tempat yang jual borong, memang murah. Dari 3000 won ~ RM9, sampai boleh cecah 50 000 won ~ RM150.


3. Korean Silk


Korean silk memang lembut dan cantik. Tapi memang mahal la. Satu meter sahaja dah cecah 25 000 won ~RM75. Kalau empat meter? Huh. Berpeluh nak menarik duit keluar. Kalau tak mampu, boleh beli cotton juga. Cotton nya agak menarik. Tak sama la dengan yang Malaysia. Mula ak mahu beli, tapi kesian pula kat nenek yang terbongkok-bongkok menjual tu. nanti saya tunjuk baju yang dah siap ye.


4. Ginseng


Ginseng Korea memang berkualiti tinggi. Di tanam cukup 6 tahun. Dijaga dengan elok dari hujan dan panas. Sesuai untuk bermacam penyakit, darah tingi, kencing manis dan juga untuk amsalah dalaman orang perempuan macam keputihan dan keletihan. Pahitnya tak usah cakaplah.


Kalau tak mahu (err.. tak mampu) Ginseng, kosmetik berasaskan Ginseng juga bagus. Contohnya macam Sleeping Pack yang dibuat dari Ginseng. memang disyorkan sangat-sangat oleh Cecilia. Pakai waktu malam, sebelum tidur dan esok pagi bilas. Kulit makin lembut macam baby. Yang ni mampu beli, dalam 23 000 won~ RM65.



5. Key chain with hanbok design


Souvenir khas yang boleh beli banyak-banyak untuk kawan-kawna yang tahu pemergian korang ke Korea. Pergi Over sea kan, kalau tak bawak balik buah tangan, kecik hati pulak nanti. Hanbok adalah lambang atau imej Korea sebab Negara lain tak pakai Hanbok. Key chain bermotifkan Hanbok memang sangat Korea.


Kalau untuk lelaki, boleh belikan key chain gendang Korea juga. BF cakap, pukul gendnag ni boleh kuar jin ke? hessh.





6. Aksesori


Macam yang kita tahu, Korea memang sangat up to date dengan fesyen. Baik kasut, handbag atau aksesori kecil-kecilan memang sweet dan cantik.


Handbag, its must buy item. Which I do regret a lot of not buying them a lot. I just bought Tote bag. Its 40 000 won~ RM120. Range bag dalam 50 000 won to 100 000 won. Best sangat. Macam dalam cerita Korea tu.


Dan jua Kasut. Isk, kalaulah mengenangkan saya bukan jenis yang pakai heel macam dalam cerita Korea tu, memang habis kena rembat. Tapi tabahkan hati, beli dua pasang je.


Ni beli kat Dongdaemun Market, 10 000 won sahaja. Bapak murah.


7. Kpop’s stuff


Ha, kalau dah gila sangat dengan Kpop Stuff, carilah kat Korea ni. merata ada jual. Cuma beza murah dan mahal sahaja. Note pad, calendar, poster, postcard, pensil, mug, umbrella, and sock. Name it, you got it, babe. I love SNSD a lot, so here all the SNSD’s stuff which quite difficult to get in Malaysia + mahal woo.


















No comments:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin