Friday, June 17, 2011

Korea Part 2 : 3 June 2011 - Selamat datang ke Korea, selamat tinggal Malaysia



****entri ini akan sangat panjang dan penuh gambar***



Flight ke Korea menggunakan Air Asia hanya ada sekali dalam satu hari, iaitu pada pukul 1.55 petang. Dan akan tiba enam jam kemudian, pukul 9malam, waktu Korea (Korea cepat satu jam dari Malaysia). Namun, kami dikehendaki berada di sana pada pukul 10.30pagi, untuk sesi taklimat dan check in dan lian-lain agenda.



Saya gerak dari rumah pukul 7 pagi, yalah nak pick up en BF, nak minta dia hantarkan ke Airport sebab tak muat nak naik Taxi. Taxi tak mahu terima 4 luggage, sebab tak muat. Dah luggage Ain, As dan Oyin besar-besra macam nak pergi tinggal kat Korea. Huhu. Ayahanda bilang, saya sangat manja dan mengada-ngada. Huh.



Pukul 9.30 sampai airport. Breakfast. Mengenyangkan perut, walau tadi dah breakfast dengan en BF sebenarnya. risau benar lapar dalam flight. Sesi berkenalan dengan team yang baru kami jumpa, check in, berkenalan dengan tour leader dari Malaysia, bergambar, pakai tag oren.




Pastu makan lunch pula. Makan lagi. Makan la McD sebelum bertolak. Masa bergerak sangat pantas. Tak sedar je, kami dah kena masuk. Lalu immegresen. Check passport yang buat semata-mata untuk ke Korea. Kemudia, masuk sensor lagi. Nasib tak berbunyi. Then, boarding to waiting room. Siap ada dua kali checking lagi. Tak lama pun menunggu, pukul 1.15pm dah kena amsuk flight. Walau depart pukul 1.55pm, namun banyak hal untuk diuruskan agaknya.





Dalam flight, saya exchange seat dengan As sementelah dia duduk seorang dan pertama kali naik flight. So, duduklah saya dengan minah Afrika yang bersaiz sangat extra large dan en berbangsa India di sebelah kanan saya. Diorang berborak, kaw-kaw punya sampai tak ingat saya di tengah-tengah. Adeih. Sakit jiwa. Dalam sejam, saya move to seat depan yang kosong akibat dari mereka yang cancel hari tu, hikmahnya mereka cancel kan? Duduk di antara Kak Sal dan Kak Ayu. Dua –dua baru jumpa. Sangat seronok berborak dan akhirnya tidur. Didepan kami adalah keluarga Korea, yang tidak berapa faham bahasa Inggeris, namun ada pramugari Air Asia yang berbangsa Korea. Sangat cantik dan sangat best dapat dengar dia berbahasa Korea.



Oh ya, dalam flight ni juga ada tiga bahasa yang digunakan. Bahasa Melayu, Inggeris dan Korea. Sangat suka mendengarnya.


Selamat tiba di Incheon International Airport pada pukul 9 malam, waktu Korea, pukul 8 malam waktu Malaysia. Menariknya, tidak macam LCCT kena berjalan jauh untuk ke terminal. Ia nya amcam KLIA terminal, straight ada link ke terminal. Gate kami yang ke 110. Wau, banyak gila. Nak keluar dari gate tu sahaja agak makan masa. Kemudian ke pihak Immegresen. Sesiapa yang masuk Ke Korea dikehendaki mengisi declaration form. Kena bagi ketika di check oleh pihak Immegresen. Di Immegresen, tidak dibenarkan ambil gambar. Andai disedari, siaplah kena delete.



Untuk ke main terminal, kami kena naik shuttle train yang tiba setiap lima minit. Kemudian, ada inspection lagi. Barulah boleh ambil luggage. Keluar dari pintu, wah ramai betul tourist guide menunggu kat luar.



We met our dearest Cecilia. Seriously, I thought she is Chinese. But she is Korean. Pernah tinggal di Singapura, so she know a lot about Malays and bahasa and Islam, I guess.




Walk towards our bus, meet our ahjussi, which finally want us to call him Oppa. Hehe. Sangat comel dan sangat baik. Tak boleh berbahasa inggeris. Sekadar, hai and morning. But, its ok. We salute him, anh nyang ha seyo.



Our first hotel was Inceheon Beach Resort. The hotel quite near to Beach. But tomorrow we will check out and check in to another hotel. The room was si nice, very the Korean style with the sensor lamp. Haha. Jakun.



After check in, we go out for dinner. Our very first Korean dinner. Noodle seafood soup. Very tasty. So delicious and yummy. Eat with Kimchi. OMG, first time ever tried kimchi. Its quite interesting to eat kimchi with the noodle soup. I ate 2 bowl. Hehe.



After finish dinner, we take a picture with the Lady Boss, the Ahjumma. She said, no domo yiputta. Domo domo yiputta. Luckily we understand it and of course, very shy! Its mean, you all are so pretty, very-very pretty. Kahmsamida, ahjumma.









The weather was so chill. Maybe because its near to the beach and raining. So, lets sleep. Anh nyong!

3 comments:

ankowada said...

cikkk.. bkn domo!!! nomuuu nomuu yepeda..hehe..domo tu japaness same meaning :P which mean " hehe.. nak dgr lagi citeeee anda...sronok dgr cite tour yg happy!!

ankowada said...

which mean "sangat"..haha terdelete lak pekataan tu td...

hanys said...

oooh hahaha.. silap dengar la tu. okes. kena citer skit2. byk sgt nak citer

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin