Wednesday, April 27, 2011

Wordless Wednesday #04: Bonus



Kerja atau Kerjaya?

Seringkali kita dengar orang cakap, carilah kerjaya, bukan kerja.



Apa erti Kerja? Kita bekerja hari-hari. Cukup bulan dapat gaji. Kalau nak Raya, dapat gaji awal sikit. Kadang-kadang la. Itu kerja. Kita di bayar mengikut apa yang kita kerjakan. Kerja apa sahaja, kita buat. kalau nak gaji banyak, buat kerja banyak. Atau cari kerja lain. Tak kisah apa pun kerja nya, yang penting RM, RM. Kerja tidak memerlukan hati. Buat sahaja. For the sake of income. For the sake of family. Kita tetap akan buat kerja walau tidak minat dan menyampah.



Kerjaya? Orang mentafsirkan Kerjaya sebagai Kerja yang Berjaya. Kerja yang Berjaya dimiliki dengan hasil penat lelah atau kerja yang Berjaya dilunaskan dengan perasaan gembira? Mana-mana pun ada maksud yang tersendiri dan berbeza, pastinya. Ada yang rasa, bila sudah ada pangkat yang tinggi, wah, awak ada kerjaya yang hebat.



Zaman sekarang, Kerjaya ditafsirkan sebagai kerya yang awak suka, yang mana kalau kita suka, kita akan pastikan ia nya Berjaya. Lalu menjadilah kerjaya.


Saya tidak kisahkan matawang sangat, walau itu pun penting sebenarnya. namun, kerja yang saya suka mungkin tidak member imbuhan kewangan yang banyak, namun mampu memberi imbuhan intelektual dan kegembiraan dunia dan akhirat.


Jadi, pilih yang mana? Berfikir sejenak, buatlah keputusan.



p/s: harap-harap saya dapat kerja di situ, di tempat yang diidam-idamkan.

Monday, April 25, 2011

KL International Book Fair 2011 ~ Pesta Buku







Nama pun Pesta kan, memang berpesta sakan la ngan buku-buku. Memang hactic, memang happening. Rasa best sangat ada Pesta Buku macam ni, macam-macam boleh beli. Macam-macam boleh dapat dengan harga murah, bagi diskaun lagi. Memang berbaloi-baloi penat.



Pergi pada hari kedua, 23 April pada pukul 11.30 pagi. tengok orang dah ramai juga yang nak balik, tapi mestilah lagi ramai yang nak pergi. rupanya pagi-pagi ada launching buku "doctor in the House', oleh Tun Mahathir. Karangkraf punya tempat paling besar. gila, dapat dewan yang biasa buat persidangan UMNO tu. memang besar la. memang puas hati. dalam tu semua barang Karangkraf, dengan Buku Prima, Majalah-majalah, Alaf 21. Puas hati betul. cari la buku Ramlee Awang Mursyid dan majalah Nur. hajat hati mahu buat langganan, tapi mungkin pergi lain kali la.

Tapi tempat pertama-tama harus pergi, mestilah mencari Jemari Seni. ramai gila manusia. buku dah la murah. untuk tahun 2010 dapat diskaun 30%, untuk yang baru masuk, dapat 20%. memang tak menang tangan memilih buku. yang pastu, Langsir Biji Remia dari Noor Suraya harus menjadi milik saya!

tips untuk ke Pesta Buku, carilah parking di Pekeliling dan naik Lrt sahaja. parking pun murah, RM4 je, parking pun ada, tak sesak. jalan depan PWTC sangat corwd sebab ada construction. isk. Pizza Hut dan McD masa lunch tak tahu nak cakap apa la penuhnya.

untuk yang belum menjengah, jengahla sekejap. banyak pilihan bahan bacaan unutk seisi keluarga. tak rugi bershopping buku!

Thursday, April 21, 2011

Kenduri Tahlil dan Kesyukuran






Last week, our family, for the first time ever succesfully do the Kenduri Tahlil for our late grandparents and Kesyukuran ( Thanksgiving). Thank you so much Ya Allah, for all the happines, for all the successfull you've granted to our family.


Alhamdulillah, everything goes well. food served well. all my families and neighbor gathered around. its such a nice event. its tiring but happy and satisfied.









Thursday, April 14, 2011

Three times rules

Have you have ever heard about Three Time Rules (TTR). I came across read this kind of rules. Usually it more apply at office environments. But I do agree It can be applied to our daily routine too. Basically, for new comer, new staff, don’t be so shy if senior asked you for a drink, or for a lunch or for window shopping. Frankly, don’t often reject their request. They tried hard to get used to you as a new staff. But if you keep reject their invitations, trust me don’t get offense when they just go for lunch without asking you together!


Its applied to your daily life too. People get annoyed if you keep saying no for what ever they try to get you into. Reject their invitation to go out, reject invitation to go for dinner or even for what they prepared for breakfast or lunch. At the certain point, they will ignore either you eat or not, you do well or not, and then here you go, how helpless you are.


I my self try hard not to break the promise I made to my friends. If I said, I will come to their wedding; I will try hard to get a time to attend even how far it is. Because I know, how the trust is build from the fulfill promise you make. Don’t be, until at one point people will soo get surprise if you made to fulfill the promise. Don’t!

Monday, April 11, 2011

Bold and confident

When we were young, we’re bold. Right?


No fear. I myself admit that.


I was 18 when I first in KL. Further study in Matriculation Centre of IIUM, at Petaling Jaya. Of course, registered accompany by family. Then, when I first need to get back to hometown, Jerantut, I accompany with my Temerloh’s friend, Salmi. Then, I get bold and fooled enough to get back to KL, alone. My friend wants to take a little bit late ticket. But I, boldly insist to get the early ticket. So, reach KL, at Pekeliling, I took STAR to Masjid Jamek. Then, I should take PUTRA Masjed Jamek to Asia Jaya. During that time, the one with side have Burger King is underground. We need to lift down and walk through the tunnel to get the PUTRA. Unfortunately, I really don’t know about that. Why my friend makes it look so easy to me? I called by BF which currently at Sepang. I cried a lot. He asked me to asked people around. I insist not to. I’m scared people will kidnap me. So bold, yet so fooled. Finally, I get the PUTRA.


During our younger time, we so bold to go to Petaling Street. Just the two of us. Truth, we don’t scare at all. Walk past by the entire stall. Asking the price from the entire seller with huge tattoo. But, know even I was given a beg of money, I wonder should I go? Am I fooled enough to go to the dangerous Petaling Street?


And how bold are we, and fooled again, we follow totally stranger, man called himself ‘abang Is’. Its totally an experience, until know we really thankful, nothing happened to us. We really regret what we were doing.


But know, I’m much older than before. Of course. With education and information and experience, I less bold. More confident. I think, with Degree, good career, and earn more, I’m more confident to speak. More confident to express my opinion. More confident to make decision.



Bold is important. But bold with stupidity is nonsense. Be bold, with certain limit. Put Iman as the limit, there’s your BOLD.


Confident is the root. Without confident, even you are slim and gorgeous like Soo Young, it won’t work out. I envy people with no-slim body, but confidently dress up. It looks more elegant than whom less confident. People with knowledge but not confident to convince people is not-better than they whom possess confident.

Friday, April 8, 2011

Imam; for the first time

Its not easy to be the Imam for prayer. Especially for a woman, I guess. Its really need a courage. I, once, for the first time, asked by senior at Matriculation Centre of IIUM to lead the Maghrib prayer. The makmum (follower) is not big, by the way. Jut the four to five of us. I take the challenge. Honestly, I’m not so good in memorize short surah. But I still have about 10 to 12 surah that I can memorize easily. Since the Maghrib prayer, I have to recite 2 short surah. Its better and encourage to recite two different surah. But, I really blanked and panic, I recite the same surah! After finished wirid and doa’, my senior hug me and tell me’ well done, sis. And she added, Awatnya hang baca surah sama? ( why you recite the same surah?) and she laughed. A lot. Its an experience. Worth. People put trust on us to lead. To be Imam. Calm and courage is important.

Thursday, April 7, 2011

Regular

I saw her every time I queued for Nasi Kerabu Goreang. She’s Chinese, age between 30 to 35, I guess. Drive latest two door Mercedes. With pony tail and suits. My colleague said, ‘oh, dia ni memang tak suka beratur. Terus pergi order je’.


Then, I said, ‘tak pe, kita tengok’. What makes her entitled to do stuff like that? Then, the makcik smiled at her and just go to her car and take huge plastic bags with a lot of packed Nasi Lemak. Then, we know, she’s regular customer.


And today, amazingly, she parks her car side. And go to the stall. Take the ‘kertas minyak’, folded as the makcik always do. Put about two scope of Nasi Kerabu Goreang, a little bit of ‘paru’ and thos 3 types of sambal. Folded properly. Put in the plastic. And pay to the makcik and drove away her car. Hah. So regular customer, then!



p/s: I told my colleagues, how about we asked to packed our Nasi Kerabu Goreng also?

Tuesday, April 5, 2011

Mengapa Jodoh belum sampai?

Serius, pertanyaan yang acap kali dah ditanya kepada empunya diri oleh orang sekeliling. Andai mahu ambl cuti lebih dari sehari. Mesti diaju soalan, mahu bertunang ke? soalan yang sama juga diaju pada diri sendiri. Juga kepada Dia.


Jawapan ada di depan mata sebenarnya. terang-terangan. Cuma terpulang pada diri mahu ambil itu sebagai jawapan atau tidak. Baca Solusi keluaran 29 yang agak lama terperap, tidak berkesempatan membelek. Huh, laman web hiburan sempat pula di belek hari-hari ye, hanis?


Topik utamanya, rumah tangga. Jadi, apabila diselak-selak dan diamati, ada jugalah topik diatas. Mengapa jodoh belum sampai? Tulisan Dato’ Dr Fadzilah Kamsah.


Antara isi kandungan,


ü Jodoh dan maut ditangan Allah. - Andai belum ada, Allah belum memberi lagi.


ü Percaya pada Qada’ dan QadarNya. - Siapa pun akan tahu hal ini kan?


ü belum focus. Hati berbolak balik. Tidak berapa tetap mahu berkahwin. Kadang-kadang mahu. Kadang-kadang tidak. Kadang-kadang rasa seronok ada pasangan. Kadang-kadang rasa sangat selesa bersendirian.



ü hati belum bersih – kita tak tahu sebersih mana hati kita ni. saya pun tak tahu. Bersih ke tidak. Rasa kononnya dah bersih. Namun, masih ada sisa hitam yang kita tak nampak. Yang mampu membesar. Nauzubillah.



Baru-baru ni balik kampung. Makcik sekeluarga baru balik dari Umrah. Mak cakap, makcik doakan saya dan adik kahwin cepat. Mudah-mudahan dipermudahkan semuanya, amin. Bila saya jumpa dia, dia cakap la hal –hal kahwin ni. saya pun tersengih-sengih, berilah sebab-sebab di atas. Heh. sorry makcik!



p/s: reading Solusi price RM9.00 is far far far worth than reading Cosmopolitan worth RM5.50!

Monday, April 4, 2011

What so great with branded stuff?

seriously, saya tertanya dengan diri sendiri. saya pernah beli branded stuff, which not so branded. still made in Malaysia, Carlo Rino, handbag worth RM4++, lepas diskaun masih kena bayar RM3++. it is worth? i dont know. mungkin sebab suka sangat dengan bag tu, buat saya best. tapi lama-lama, saya tak rasa worth pun bayar RM3++ tu. serius sayang duit. baru-baru ni jalan pi UIA, jumpa banyak handbag yang kualitinya agak bagus dan cantik. rasanya nak dapat design macam tu pada brand kat SOGO, tak dapat kot. harga RM25-RM30 je pun. worth!

barang lain, jam saya RM178 lepas diskaun bayar tak sampai RM60 pun. Jam RM30 tak boleh pakai la, nanti tangan berkudis. TV, Hifi, saya ambil yang standard je. LG berbaloi juga harganya, tak perlulah saya nak mengikut perkembangan sampai ambik Sony kan.

Jeans, saya rasa berbaloi je beli yang RM50. seriously, bukan saya tak pergi mencuba yang harga RM3++ tu. dah cuba, tapi tak rasa istimewa setanding harga dia pun. buat bontot lebih kecik? tak pun. agak-agak kalau bakar, dia akan hangus tak? rasanya tetap hangus macam jeand RM50 je. mungkin perasaan memakai barang branded lain kot.

mostly barang-barang yang ada kat dunia ni, harganya tak la sebagus fungsinya. paling mudah, IPhone. harganya gempak, fungsinya longlai je. namun mungkin kerana GAYA itu PENTING, ok.

bila berduit lebih, mungkin boleh la nak membeli sesuatu yang bernilai untuk diri sendiri. sekali sekala dibenarkan, asalkan selesai melangsaikan hutang -hutang terdahulu.

rasa takut bila ada tahu orang yang sanggup bergolok bergadai demi gaya. demi membeli hadbag beratus dan beribu, sanggup melicinkan simpanan. sanggup swipe kredit kad sampai habis limit. menakutkan.

Sunday, April 3, 2011

Checklist ke Korea

Lagi 2 bulan untuk ke Korea!
Tak sabarnya. Dalam sibuk-sibuk, cuba juga update check list untuk trip ke Korea ni. almaklumlah, pertama kali nak ke luar negara. hehe. memang dah berhajat, andai nak pergi ke luar negara, nak sangat ke Korea. lain-lain negara, selepas ke Korea ye.
Jalan-jalan di blog orang, terjumpa la beberapa tips. tapi ni memang checklist yang saya buat berdasarkan tips dan pembacaan
1. Tukar duit MYR kepada WON siap-siap. ada juga survey money changer. sekarang matawang Korea dah murah sikit. so, boleh la tukar sikit-sikit. tapi kat Pusat Bandar Damansara tu agak mahal dia jual. Beli Rm2.50 tapi jual RM2.90. ces. mungkin sebab kat HELP Uni tu ramai Korean kot. agak-agak tukar kat Masjid Jamek mesti murah kan, sebab situ ramai Bangladesh. hehe.
2. Cari senarai barang yang 'must buy' siap-siap dalam internet. nanti takla kat sana terkebil-kebil nak beli apa. nak sangat beli sesuatu yang tidak mungkin akan jumpa di Malaysia. tapi hanbok agak mahal harganya. lagipun nak pakai bila. Hari raya? mahu kena hambat ngan Uwan nanti. isk. beli doll hanbok mesti sangat adorable and worth kan.
3. Prepare baju siap-siap untuk pakai. saya akan pergi untuk 6 hari dan 5 malam. berjalan sehai suntuk, mestilah agak rimas. tapi takkan nak tukar baju pagi dan petang kan. jadi, saya dah buat schedule untuk baju, dan kira berapa helai kena bawa. cuma agak ragu-ragu, awal bulan 6 tu berapakah suhunya? kalau 36 macam kat malaysia, t-shirt longsleeve dan jeans sudah memadai. tapi kalau suhu dalam 23? isk.. sejuk tu. stokin kena bawak juga. sandal dan kasut haruslah yang sesuai agar kaki tak melecet, haus dan penat berjalan. Hawkeye mesti sesuai kan? stylish dan cozy. erm. harga pun dalam range Rm70 je..
4. Beg sandang/galas/handluggage/handbage/ sling bag haruslah all in one. so, kenalah cari beg yang agak oversive, dan boleh sling kan agar bahu saya tidak bengkok sebelah selepas pulang bercuti. sebenarnya dah ada beg apa nak dibeli, tapi masih survey. kot-kot ada beg yang sama kat masjid jamek. dari harga rm300, jadi rm30 je ke. hehe. tapi takut beg rm30 tak tahan berat. dalam beg tu nak letak mineral water, kamera, handphone, alat makeup (sebab sepanjang hari akan keluar jalan, kena touch up selalu), bekalan ubat, telekung dan barang-barang picisan yang lain. banyak tu.
5. Rasa macam kena beli extra memory card untuk kamera, takut nanti dah full sebab asik ambil gambar. ye, saya camera freak. dahla pertama kali nak ke luar negara yang indah permai. dan juga extra baterry untuk samsung galaxy s tu. mana tau, battery low. susah tu.
6. Yang paling mestilah buat passport. ada pulak nak pi Korea tak buat passport. yang tu kenalah merancang hari yang betul-betul sempurna. kalau tidak, berpeluhlah ketiak tunggu kat Jabatan Imigresen Pusat Bandar Damansara tu. kena datang awal-awal pagi, dalam kul 7. buat gambar dan passport, kemudian terus ke office. jimat cuti. almaklumlah, cuti ke Korea dah makan 6 hari. mandatory leave terus.
7. Hari tu ada terbaca dalam suratkhabar tentang keperluan untuk mengambil vaksin sebelum ke luar negara. sebelum ni sangka untuk ke negara yang bermasalah je perlukan vaksin. rupanya kita dinasihatkan untuk ambil vaksin sebulan sebelum ke luar negara ke mana-mana negara. ini untuk elakkan kita demam. satu suntikan biasanya RM60. tak boleh pakai kompeni punya medical benefit ye. saya ni jenis sensitif terhadap pertukaran cuaca, jadi haruslah ambil sebelum saya collapse demam sampai tak dapat menghayati Korea. jadi, saya plan nak ambil suntikan awal bulan 5. ia ambil masa sebulan untuk jadi antibodi badan. kalau ambil seminggu sebelum, kureng la effectnya.
8. Cari kamus bahasa Korea agar tidaklah janggal bila nak minta kurang dari Ahjumma. tips dari bloogers, jangan cakap bahasa Jepun walau tahu bahasa Jepun dan Korea hampir sama. memang kena harga tinggi sebab Jepun matawang nya lagi tinggi.. cakap sahaja dari Malaysia, diorang akan bagi kurang, kan Ahjumma?
Lain-lain checklist, saya akan update dari masa ke semasa. sungguh tak sabar ni.
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin