Sunday, March 13, 2011

Harus Beli di Korea

Saya banyak buat research apa nak dibeli di Korea nanti. Takut culture shock, habis semua benda dibeli tanpa sedar ada kat Malaysia juga. Awal-awal lagi saya dah register di Korea Tourism Organisation (KTO).

Macam-macam ada disini. Kalau nak pergi Korea berdua, dan tidak pernah pergi, siap ada Goodwill Volunteer untuk temankan perlancongan kita. Tak perlu bayar apa-apa, cuma support la segala fee, entrance dan makanan mereka. Menarik kan?

Kat sini juga ada segala maklumat berkenaan public transport di Korea. Bermacam-macam maklumat mengenai perlancongan di Korea. Boleh tahu semua event yang bakal dijalankan sepanjang tahun. Korea ni ada bermacam-macam jenis sambutan perayaan. Menarik.

Info pasal apa harus di beli juga ada. Siap dengan tempat sekali. Range harga juga disertakan sekali. Jadi, insya allah, boleh dijadikan sebagai panduan untuk trip ke Korea nanti.

Semak punya semak, saya suka sangat dengan tips shopping yang diberikan. Souvenir yang sangat best unutk dibawa balik. Rasanya, saya akan beli setiap satu souviner yang ditawarkan. Hehe.

Paling comel dan memorable adalah ‘embroidered mobile phone accessories ‘. Ala, macam aksesori handphone di Malaysia juga, Cuma disediakan dalam bentuk Korea. Erm, tak sabar nya. Boleh la tukar-tukar aksesori handphone nanti. Lagi best kalau dapat aksesori phone hanbok. Boleh buat souvenir untuk kawan-kawan di Malaysia juga since range harganya adalah dibawah 5000won ( lebih kurangRM3-RM13).

Yang menarik-narik perhatian saya juga adalah ‘Norigae (a traditional ornament worn by women) ‘. Walau kegunaannya adalah ketika pakai hanbok, tak salah rasanya saya jadikan sebagai simpanan, sebab sangat cantik. Handmade silk folding fans pun adalah aksesori wajib, sementelah bulan Jun adalah musim panas di Korea. Hehe. Kalau mahal, ambil folding fans yang biasa sahaja, dengan bendera Korea atau lambang yinyang pun sudah memadai kan?

No comments:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin