Thursday, January 13, 2011

Sedikit pengetahuan supaya tak BIMBO

Ada seorang kawan update status Facebook, bertanyakan ‘ ada kemungkinan matawang Malaysia lagi tinggi nilainya daru USD?’.

saya belajar ekonomi dari umur 18 tahun sampai 23 tahun. 5 tahun. Dari benci dan resit paper, saya akhirnya kagum dengan kelebihan pengetahuan ekonomi, dan memegang Bachelor (Hrs) of Economics, minor in Islamic Finance.

Tahukah anda, apa itu demand dan supply? Tahukan anda bukan senang nak menentukan ekonomi negara? Bagaimana untuk menentukan penggunaan Fisacal Policy atau Monetry Policy?

Bukan sewenangnya untuk kita menentukan naik turun matawang kita di peringkat dunia.

Masih ingat krisis kewangan 1997? Rasanya mereka yang sebaya dan lebih muda dari saya mungkin tidak berapa terasa ‘sakitnya’ krisis tersebut. Saya baru masuk tingkatan 1 di Muadzam Shah. Ayah guru besar. Mereka yang bekerja dengan kerajaan tidak rasa, kerana kerajaan dijamin. Mereka yang bekerja disektor awam, yang melibatkan institusi luar negara memang terasa. Ramai yang di beri VSS. Bukan banyak mana pun. Muda-muda sudah tidak bekerja. Menganggur. Kadar rate pinjaman menjunam naik.

Recap kenapa berlaku. Semuanya kerana George Soros, pakar ekonomi. Dia adalah manusia yang membuat ramalan untuk ekonomi sesuatu negara. Namun dia tidak lakukan keatas Malaysia. Dia lakukan terhadap Thailand. Semua pelabur Thailand menarik diri. Dan Malaysia yang malang juga menjadi sasaran kerana kita adalah jiran mereka. Hampir 90% pelabur menarik diri. Teruk Malaysia ketika itu. Banyak projek terbengkalai.

Malaysia di beri peluang oleh Bank Antarabangsa Dunia untuk meminjam duit dan menyelesaikan masalah kewangan.

Ditolak sekeras-kerasnya oleh PM ketika itu, Tun Mahathir. Rakyat marah. Sebab mereka rasa terseksa.

Apa kesan jika diambil pinjaman tersebut?

Bank-bank di Malaysia akan menjadi milik Bank Antarabangsa. Kita bukan lagi tuan di tanah sendiri. Cuba fikir negara mana yang menjadi mangsa Bank Antarabangsa? Pernah tengok dokumentari tentang negara yang terpaksa angkut duit berbag-bag hanya untuk membeli telur? Tahu negara mana yang matawangnya ibarat jutawan, namun hakikatnya cuma beberatus RM sahaja. Mahu jadi begitu?

Tun Mahathir boleh memilih untuk membiarkan matawang kita turun naik dengan sewenangnya. RM dan USD boleh menjadi pada kadar RM1 atau juga RM2,000,000.00 untuk 1USD.

Mahu berjudi dengan nasib negara?

Namun dia memilih untuk ‘mengikat’ matawang RM dan USD pada kadar RM3.80 untuk 1USD. 3 atau 5 tahun kemudian, ekonomi Malaysia pulih. Terima kasih mantan PM dan pakar ekonomi Malaysia.

Berbalik kepada soalan kawan saya. ‘ ada kemungkinan matawang Malaysia lagi tinggi nilainya dari USD?’.

Ada. Tapi tidak akan dipersetujui oleh pakar ekonomi negara. Kesannya besar. Saya pernah belajar kesannya. Dan sebab itu saya syukur apa yang ada hari ini.

Andai RM1= USD3.80.

Duit kita ‘appreciate’ dan USD ‘Depreciate’. Macam nice je bunyinya. Bila RM appreciate, maknanya RM tinggi nilainya. Barang buatan Malaysia akan naik harganya. Kos pembuatan, kos tenaga kerja akan naik. Mahu gula, beras, ikan, ayam dan barang barang tempatan naik harga melambung-lambung? Barang-barang dari US akan jadi murah nilainya. Jadi, kita akan terus membeli barang buatan US. Barang buatan Malaysia tidak laku. Tidak laku bermakna tidak untung. Tidak untung bermakna rugi. Yang mana menyebabkan syarikat Malaysia terpaksa memberhentikan pekerja. Kadar Unemployment semakin tinggi. Memberhentikan pekerja menyebabkan mereka tidak berduit dan mereka akan terus membeli barangan US yang murah harganya. Boleh nampak kesna jangka panjang? Mahu jadi antara yang diberhentikan?

Rakyat Malaysia yang kurang pengetahuan akan terusan menyalahkan kerajaan. Korup. Ceteknya akal. Rakyat Malaysia hanya mahu kesenangan sendiri, mahu kaya ketika keluar melancong ke luar negara. Kelakar.

Economy Cycle untuk setiap negara ada turun naik. Semua akan rasa ‘deficit’ dan ‘surplus’. Cuma besar atau kecil sahaja yang membezakan. Contoh terbaik ketika krisis kewangan negara tahun lepas. Lihat bagaimana warga US merayu diberikan kerja. Malaysia? Juga tergugat. Namun hanya sedikit sahaja. Goncang, tidak sampai tumbang. Dan kita kembali meriah.

Lihat apa ekonomi boleh buat untuk kehidupan sosial kita. Rehat sekejap, dan baca tentang ekonomi mudah agar kita tak sewenangnya lantang menyalahkan tampuk pemerintahan. Atau cuba-cuba join course econmy di UIA, sebab lecturernya dari serata dunia yang kagum dengan tindakan mantan PM kita.

1 comment:

h e r n y z a r said...

entry terbaek yg pernah aku baca... teruskan perjuangan menyedarkan rakyat malaysia.. ko punya blog sedikit sebanyak memberi info dan pengetahuan yang lebih... chaiyok anis.. x semua buat kajian seperti ko wlpn mereka memegang ijazah ekonomi.. percayalah :)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin