Saturday, October 23, 2010

‘cerai’ di Facebook

Rasanya bukan benda yang diperkatakan. Terlalu banyak orang mengatakan hal bercerai berai, bertalak, berputus tunang di Facebook.

Umum mengetahu, kita boleh link status kita sebagai ‘single’, ‘in a relationship- with who?’, ‘married- with who?’, ‘engaged- with who?’ and ‘its complicated’. Menjadi masalah dan menambahkan rasa annoying ada lah memain dengan status tersebut. Kalau benar sudah sungle kembali, ok fine. Doesn’t matter. Tapi mesti aka nada banyak comments, bawak bersabar, kenapa weh ko break up, sian nya, sedihnya, bolehla ngorat.. ok, boleh la buka Jalan untuk menjalin hubungan baru. Tapi kalau sekadar nak test power? Apa kes? Hanya kerana maslaah kecil, terus tukar status single. Suka sangat kononnya orang ramai komen. Memanglah realitinya tak break up lagi, tapi macam minta sangat je?? ornag asik duk hantar komen, lama-lama bila orang memperkatakan hal break up tersebut, jadi sunguh akhirnya. Pertukaran status itu satu niat. Niat dizahirkan di Facebook.apa yang dizahirkan di perkatakan. Kata-kata itu doa. Doa itu, jika Allah perkenankan? Tercapai sudha niat kamu kan?

Kalau setakat tukar status yang tenagh bercouple ni, boleh la terima lagi tahap mengadanya. Tapi ada yang bermain dengan status married? Sudha ada 2, tapi hanya kerana gaduh ngan suami malam tadi, terus tukar status single. Kenapa tak tukar kepada widow je? senang cerita, bila suami dah baca, terus kena cerai betul-betul. Padan muka, nak sangat.

Kadang-kadang wonder kenapa orang yang dah bertunang pun suka memain hal macam ni. nak dapat perhatian ke? nak test power, manalah tau kot bila putus tuning ada ramai yang cuba nak masuk line. Begitu kah? Kalau begitulah pemikirannya, ceteknya lah fikiran tu.

Walau hal cerai berai di Facebook ni tak la serius sangat, tapi sesungguhnya sangatla annoying buat kengkawan yang lain. Ok?

No comments:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin