Sunday, February 21, 2010

Teman Serumah 'dperlukan'

just get back from my old rent house, Wangsa Maju seksyen 1. meet my ex housemate, kak Ina. agak lama juga aku berdiam diri. Texting her, still do. tapi terlalu sedikit. agak sibuk sejak akhir-akhir ini.

bila dah jumpa, aku bercerita panjang. dia umpama kakak. bercerita dengan dia, meminta sedikit sebanyak nasihat yang boleh di aplikasikan. dia bukanlah housemate yang pertama sejak aku bergelar pekerja. sebelum itu, aku tinggal di sebelah rumahnya. we neverr meet. even once. dont know why. maybe we got different time of work.

tinggal dirumah lama, aku berdepan dengan berbagai masalah dan ketidak selesaan. dua orang sebilik. bukan memilih. tapi sudah terbiasa tidur seorang sekatil sejak dari zaman sekolah. di Mrsm Muadzam shah, kami semua 4 orang sebilik. sekatil seorang. so, kalau roomate lain nak mengigau ke, nak peluk dinding ker, kami pedulik apa. masuk UIA matrik pun begitu juga. walau katil double decker, tapi kami ttap sekatil seorang. masuk UIA Main Campus, lagila. even sebilik, kami masing-masing ada compartment sendiri. sangat privacy. got our own desk, chair, book shelf, desk lamp, and even fan, we got our ownself. tak berkongsi pun. so, suka hatila nak pasang slow gile atau laju nak mampus.

tapi bila keluar sebagai seorang pekerja (bukan lagi student UIA), aku belajar berdikari banyak benda. benda paling simple, yang aku tak pernah terpikir adalah berkongsi bilik, katil dan selimut dengan orang lain (yang hanya berjumpa ketika menyewa rumah itu). what would you feel? awkward. even same age, but we got different views of life, love, world and so much different. try hard to adopt. bertahan 3 bulan sahaja. once i got chance to move to a better place, will do it as soon as possible. so then i meet kak ina, neighbour next door. for the first impression, she look ok. happy go lucky. tau dia dah berusia. might need to tolerate with her mood, maybe.

then, i took about 2 weeks to see/ survey, what she might like, or hate. so i know what to do and donts. we've shared a lot. dari dia, aku belajar banyak benda. menjadi kakak, kekasih, anak yang lebih baik. tempat mengadu jika aku ada masalah dengan kengkawan.

bila aku pindah rumah ke subang, dia sangat sedih. berhari-hari juga aku tengok di bermurung. aku agak takut sebenarnya nak pindah rumah baru. sebab tahu tanggung jawab banyak yang aan terbeban atas bahu aku. dia pun dah bagitau aku pasal tu. anis dah jadi tuan rumah sekarang, kena banyak pegang tanggung jawab. she told me that.

banyak aku terhutang budi dengan Kak Ina.

jadi disini aku sangat-sangat nak pesan, bagi sesiapa yang bakal graduate, bakal bekerja ditempat baru, bakal duduk dirumah sewa, carila roomate atau housemate yang boleh dipercayai dan bertanggungjawab. cukuplah aku dapat housemate yang sangat suka bawak boyfriend duk bertenggek diluar rumah. its not nice. were muslim. please take care each other's pride. kita tak mahu kawan itu ditangkap khalwat dengan boyfriend kita kan? minta dijauhkan. aku ada kawan yang mencari rumah, tengok rumah, then kata pemilik tu, boyfriend i selalu lepak sini, i harap u tak kesah. ada juga yang datang menyambut bila nak tengok rumah dengan pakai short yang memang short gila. haiih. malu la sikit, walau kita sesama perempuan. juga pastikan housemate itu bukan yang suka buat party, party sex ker, party makan yang melibatkan lelaki ke. ada kes seorang perempuan dia tak sedar pun apa yang berlaku pada dia, sedar-sedar esok pagi ada lelaki tidur sebelahnya. dan akhirnya dia mengandung. kalau rasa housemate tu berniat jahat, pasangla extra kunci yang boleh dikunci dari dalam supaya orang luar tak dapat masuk. usah bergantung pada kunci dipintu semata,kerna housemate kamu pasti ada penduanya..

bila dah dapat housemate yang baik, pastikan la kita sebagai housemate menjaga rumah itu bersama. sampah dibuang bergilir. stok makanan di dapur dikongsi bersama, janganla asik dok baham housemate punya je. duit bukan keluar dari air liur, kan? janganla asik duk dalam bilik, seolah-olah macam hotel sahaja. berkawanlah. dan berbaiklah. kita tak tahu apa akan jadi pada kita esok lusa. mungkin demam. siapa yang akan jaga kita? harapkan housemate sahaja la.

ok, cukupla tips dalam mencari teman serumah. may you find a better house to live..

No comments:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin