Friday, February 26, 2010

oh! tanggungjawab

haih. sudah selamat sampai rumah. my hometown. small but nice. quite but thats what i really looking for.
bangga juga dengan blog ni. hehe. diam tak diam dah ada 28 followers (termasuk adik aku.. hehe). cuak juga sebab bila selak-selak web followers aku ni, ramai remaja. erm. rasa bertanggungjawab memberi ilmu pada followers. haih.
aku sangat berharap blog ni bagi impak yang baik pada readers. bukan sebagai pintu fitnah.
lets share what we are hooked to, lets talk about what we love, hate (be careful ya) and who we love most.
mari kita terus berdokumentasi (as Wada said..).. :) ajaa fighting!

Thursday, February 25, 2010

Kpop Hot

bila dah selalu sangat tengok cerita drama/filem Korea, automatik kita akan hook pada Official Sound Track (OST) nya. bagi aku, cerita yang best juga bergantung pada OST nya. jika OST nya mellow and jarang kedengaran, susah sikir cerita tersebut nak melekat dikepala dan dihati. tapi bila lagunya selalu kedengaran, kita akan cari MP3 nya. simpan dalam hp. buat ringtone. *sigh*.

bila selalu googling or youtubing, akan selalu terjumpa lagu apa yang tengah hot kat Korea sekarang. group apa yang hebat diperkatakan sekarang. download, beb.

so, i would love to share the songs that keep running and playing in my Laptop/mp3 list currently.. its just so refreshing and overwhemling. *sigh*

1. OST Youre Beautiful

· Without a word - Jang Keun Suk ( he got nice voice)

· Still as ever - Lee Hoo k (f.t Island) i a.k.a Jeremy or AnJell themself

· What shal i do ( Otokajo) - Jang Keun Suk a.k.a Hwang Tae Kyung (main lead)

2. One by Epik High

3. Like the First Time by T. Ara

4. Super Girls by Super Junior M

5. Sorry sorry by Super Junior

6. Smile chock chock (for Nivea Lipsbalm) by Brown Eyed Girl (BEG)

7. Love Like This by SS501

8. His Voice by See ya

9. Love Sick by F.T Island

10. After Love by F.T Island

11. OST Take care my agashhi/ My Fair Lady

· Dash Girl

· Hot Stuff by Davinchi

12. 2PM

· Heartbeat

· Again Again

13. Time To Love by T Ara and Supernova

14. Mystery by Beast

15. Wonder Woman by T Ara, Davinchi

16. Change by Hyun Ah

17. Wonder Girl

· No Bory (it hits all over the world in English version)

· Tell Me

· So Hot

· Irony

18. OST Boys Before Flower

· Because I'm stupid by SS501

· Starlight Tears

· i know only love by Horan (played by Geum Jan di in the Jun Pyo's birthday scene)

19. Girls Generation

· Gee

· HaHa

· Chocolate Love for LG's Chocolate's Handphone

20. Insomnia by Whee Sung (cover version from Craig david)

21. I dont care by 2NE1

22. OST Full House

23. OST My Girl

24. Rain's Album ( i love them all, and couldnt provide it all here)

25. OST Beethoven Virus (love all the violins)

26. Time to Love by T Ara n supernova

27. Wonder Woman by T Ara, See Ya n Davichi (love this one a lot!!)

till know, thats what i could remember, those OST, and group and bands from Korea. for me, its refreshing. i love the way they express i love you : Sarangae.. so sweet.

if you provide me newest and coolest song from Korea, let me know. i want to youtubing it.. hehe..

TIPS: go for 4shared download for Mp3s and video. or you might want to try from youtube by copy the url and past it at keepvid.com. then you can download them for your safekeeping! (its FLV or MP4, so if you cant play it in WMV, convert it).

Sunday, February 21, 2010

Teman Serumah 'dperlukan'

just get back from my old rent house, Wangsa Maju seksyen 1. meet my ex housemate, kak Ina. agak lama juga aku berdiam diri. Texting her, still do. tapi terlalu sedikit. agak sibuk sejak akhir-akhir ini.

bila dah jumpa, aku bercerita panjang. dia umpama kakak. bercerita dengan dia, meminta sedikit sebanyak nasihat yang boleh di aplikasikan. dia bukanlah housemate yang pertama sejak aku bergelar pekerja. sebelum itu, aku tinggal di sebelah rumahnya. we neverr meet. even once. dont know why. maybe we got different time of work.

tinggal dirumah lama, aku berdepan dengan berbagai masalah dan ketidak selesaan. dua orang sebilik. bukan memilih. tapi sudah terbiasa tidur seorang sekatil sejak dari zaman sekolah. di Mrsm Muadzam shah, kami semua 4 orang sebilik. sekatil seorang. so, kalau roomate lain nak mengigau ke, nak peluk dinding ker, kami pedulik apa. masuk UIA matrik pun begitu juga. walau katil double decker, tapi kami ttap sekatil seorang. masuk UIA Main Campus, lagila. even sebilik, kami masing-masing ada compartment sendiri. sangat privacy. got our own desk, chair, book shelf, desk lamp, and even fan, we got our ownself. tak berkongsi pun. so, suka hatila nak pasang slow gile atau laju nak mampus.

tapi bila keluar sebagai seorang pekerja (bukan lagi student UIA), aku belajar berdikari banyak benda. benda paling simple, yang aku tak pernah terpikir adalah berkongsi bilik, katil dan selimut dengan orang lain (yang hanya berjumpa ketika menyewa rumah itu). what would you feel? awkward. even same age, but we got different views of life, love, world and so much different. try hard to adopt. bertahan 3 bulan sahaja. once i got chance to move to a better place, will do it as soon as possible. so then i meet kak ina, neighbour next door. for the first impression, she look ok. happy go lucky. tau dia dah berusia. might need to tolerate with her mood, maybe.

then, i took about 2 weeks to see/ survey, what she might like, or hate. so i know what to do and donts. we've shared a lot. dari dia, aku belajar banyak benda. menjadi kakak, kekasih, anak yang lebih baik. tempat mengadu jika aku ada masalah dengan kengkawan.

bila aku pindah rumah ke subang, dia sangat sedih. berhari-hari juga aku tengok di bermurung. aku agak takut sebenarnya nak pindah rumah baru. sebab tahu tanggung jawab banyak yang aan terbeban atas bahu aku. dia pun dah bagitau aku pasal tu. anis dah jadi tuan rumah sekarang, kena banyak pegang tanggung jawab. she told me that.

banyak aku terhutang budi dengan Kak Ina.

jadi disini aku sangat-sangat nak pesan, bagi sesiapa yang bakal graduate, bakal bekerja ditempat baru, bakal duduk dirumah sewa, carila roomate atau housemate yang boleh dipercayai dan bertanggungjawab. cukuplah aku dapat housemate yang sangat suka bawak boyfriend duk bertenggek diluar rumah. its not nice. were muslim. please take care each other's pride. kita tak mahu kawan itu ditangkap khalwat dengan boyfriend kita kan? minta dijauhkan. aku ada kawan yang mencari rumah, tengok rumah, then kata pemilik tu, boyfriend i selalu lepak sini, i harap u tak kesah. ada juga yang datang menyambut bila nak tengok rumah dengan pakai short yang memang short gila. haiih. malu la sikit, walau kita sesama perempuan. juga pastikan housemate itu bukan yang suka buat party, party sex ker, party makan yang melibatkan lelaki ke. ada kes seorang perempuan dia tak sedar pun apa yang berlaku pada dia, sedar-sedar esok pagi ada lelaki tidur sebelahnya. dan akhirnya dia mengandung. kalau rasa housemate tu berniat jahat, pasangla extra kunci yang boleh dikunci dari dalam supaya orang luar tak dapat masuk. usah bergantung pada kunci dipintu semata,kerna housemate kamu pasti ada penduanya..

bila dah dapat housemate yang baik, pastikan la kita sebagai housemate menjaga rumah itu bersama. sampah dibuang bergilir. stok makanan di dapur dikongsi bersama, janganla asik dok baham housemate punya je. duit bukan keluar dari air liur, kan? janganla asik duk dalam bilik, seolah-olah macam hotel sahaja. berkawanlah. dan berbaiklah. kita tak tahu apa akan jadi pada kita esok lusa. mungkin demam. siapa yang akan jaga kita? harapkan housemate sahaja la.

ok, cukupla tips dalam mencari teman serumah. may you find a better house to live..

Saturday, February 20, 2010

Compaq Presio CQ40


agak lega sekarang. sudahnya, aku sudah milik Laptop sendiri. Compaq Presio CQ40. setelah apa yang berlaku pada hari wilayah lepas, aku (dan kami) kehilangan laptop masing-masing. aku teruk jugak, sebab hilang laptop company. ingat senang miliki harta company? Bank pulak tu. percayalah, kerja di bank kamu akan berdepan dengan berbagai Policy, Garis Panduan dan berbagai tatacara lain yang aku kira takkan kamu temui kalau kerja di swasta lain. its different. ok.
setiba aku di office, sesungguhnya aku kebuntuan. tiada laptop sebagai medium untuk melaksanakan kerja. buat report kepada VMO (department yang uruskan laptop). isi surat/borang Audit/Risk. adeih. banyak sungguh aku meng photocopy kan laporan polis. aku dapat Laptop Acer. secondhad, ex boss punya. damn. its too slow. OMG, its just 512mb? damn. minta untuk upgrade memory. but VMO decide untuk replace yang baru terus. ok. thats great. *wink*
then, there goes all the cut over project. which need me to depend a lot to the laptop. which the old laptop need to be on almost 24 hours. and finaaly. Boom! heheh not that worst. the adapter explode. funny, i didnt even realize until one of the board manager (who is waiting for the decision meeting) told me bout the smoke which just came out from the adpater. damn. then, i cant used the laptop anymore. lucky me, i manage to survive the docs.
then, i station at comman centre. and i sit at a place which provide PC. huh. lucky. then my non stop 11 days working start. i even worked on sunday. the emails form branches keep coming. not just from the 4 branches that i've taken care, but its BANK WIDE! its so tiring.
then, i (and marissa) thought that we could have a break on the friday, since Eastern is off. but, GOD! the boss keep rejecting our request! i've tried a lot of excuses, try to make 'muka comel', but it didnt works at all. till i used harsh words, hoping he would understand. and finaaly, we manage to get the half day leave n friday, but with condition, we need to come over on Tuesday (its Gong Xi Fa Chai holiday!!).. urghhh!
ok, thats diff story actually. berbalik kepada VMO which promise me a new laptop. till yesterday, they said my laptop will delivered just another witihn 1 or 2 weeks! WTH?! then what i'm supposed to do when i get back to my old sattaion (which clearly provide no PC).? then, iasked for Desktop atleast. but they said, 'takda langsung, even oir new DM didint receive Notebook or PC'.. dia orang baru, got now task yet. grr.
so, dengan rasa bengang nya (sebab bos aku pun seems blur, what to do with my problem), aku pon ke Lowyat pada hari Khamis (ketika lunch tau) untuk beli laptop. so, got this Laptop, which cost me RM1860 (windows 7, microsoft office, HP bag pack, and those free gifts). Puas hati aku!

Tuesday, February 16, 2010

You're Beautiful



sekarang sedang kusyuk menghadap 'You're Beautiful'. aah. best sangat. seronok.
mengisahkan seorang Sister a.k.a Nun, Go Min Nyu yang terpaksa menggantikan abangnya, Go Mi Nam dalam sebuah Band popoular, AN JELL yang terdiri daripada:

Hwang Tae Kyung yang kerek gila, sangat-sangat pembersih, kalau terkena kotoran boleh pengsan, ada maasalah dengan ibu nya sendiri yang meninggalkan dia terkapai-kapai keseorangn.even ibunya sendiri tak tau dia allergic (too death) pada udang, alah pada bunga. ibunya menganggap kelahiran tae Kyung adalah satu beban.
Shin woo, seorang yang sangat gentle dna charming. penyabar. suka minum air teh suam.
Jeremy, seorang yang berambut putih, gila-gila. snagat suka kan epal dan buah-buahan. suka minum jus kerana baginya buah-buahan ada banyak sangat vitamin. pernah tinggal di eropah lama.

Go Mi Nyu a.k.a Go Mi Nam pun memulakan hidupnya sebagai ahli baru dalam AN JELL. menahan sikap Tae Kyungg yang sangat kerek. go mi nam pulak asik tercari pasal dengan si Tae kyung ni. dan sampai satu hari, Tae Kyung find out yang mi nam adalah perempuan. dia sangat meletup, cuba bagtau pengurus Ahn. tapi Mi nam merayu agar di dapat cari mak nya melalui nyanyian. tae kyung benarkan, sampaila satu ahri, Mi Nam dapat tau yang maknya sudah meninggal dunia. mi nam ambil keputusan unutk kelaur dr band, tapi Tae Kyung dalam tak sedar menahan Mi nam dari dari keluar. perlahn-lahan tae kyung semakin tidak boleh kehilangan Mi Nam. mi nam yang lurus, pula asik berperasaan berdebar bila pandang Tae Kyung. dia tak sedar itulah perasaan cinta.
pengurus Ma (yang tau Mi nam adalah Min Nyu) sangkakan Mi nam sukakan Shin woo (oh, shin woo dah dapat agak mi nam tu perempuan sebba tu dia pun banyak protect mi nam).
tae kyung pun ingatkan Mi Nam suka kan Shin Woo. Jeremy yang blur-blur menganggap Mi Nam adalah gay dan cuba menggoda Tae Kyung dan Shin Woo. tapi dialah yang apling happy bile dapat tau Mi Nam adalah perempuan. asik nak peluk Mi Nam je. si Tae Kyung dan Shin Wo terpaksa tarik Jeremy dari asik nak peluk Mi Nam. haha. kelakr.
ohh. complicated. citer ni best. giler-giler. kadang-kadang hati jadi berat dan sedih tengok Mi Nam kena pikul beban jadi lelaki. tapi lawak bila dia lupa dia sedang berlakon jadi lelaki, sampai tae Kyung kena ingatkan dia berkali-kali. dan juga so sweet tgk Tae Kyung yang kerek gile protect Mi Nam dalam dia tak sedar.. haiih. penangan citer korea..


p/s: saya sangat suka ngan Tae Kyung. comel.

Friday, February 12, 2010

kerana bank

Kerja non stop minggu ni.. sabtu ahad dah takda cuti lagi.. kul 3pagi masih di opis. Kul 3 pagi start kerja, masuk semula jam 5 ptg, habis 3 pagi… tension.pressure. semua ada. Bagi aku, aku ok kalau semua orang bekerjasama. Kalau semua org hadap benda yang sama. Fair and square. Tapi agak tidak adail bila sepatutnya jaga branch pada hari ahada 4 org, tapi end up dengandua orang sahaja. Tak sempat kami nak makan, nak bercakap, teguk air. Email dan call dating bertub-tubi. Lagi sedih dan kecewa bila kebajikan tak dijaga sebaik mungkin. Makanan pun tidak ada. Akhirnya berderai jugak air mata aku.
Bila nak minta off day, sebab tak berenti-renti kerja, tapna cuti, banyak pulak birokrasi di sini. Haiih. Mulut aku jadi makin kurang ajar.
‘kalau korang tak nak pikir saya dan Marissa yang tak henti-henti dating kerja 11 hari, korang pikirla in future, anak perempuan korang diperlakukan macam ni’.
Kami minta half day je pun, bukan whole day. Kami jaga branch eastern je pun, tyang cuti hari jumaat. Tolong bagi simpati sikit boleh?
Kami dah tak mampu nak call mak ayah kami, takut kami akan mengadu, dan mak ayah kami akan mengatakan, kesiannya anak mak. Dan akhirnya kami akan menangis dan langsung akan hilang ketabahan kami.
Dear orang atasan, tolong la fikir. Jangan kamu asik ulang, tak per la, korang masih bujang, takder tanggung jawab lagi. Habis tu, kami takder tanggunugjawab pada diri sendiri? Apda rumah kami? Pada mak ayah kami? Pada adik beradik kami?? Kenapa korang asik piker korang je yang ada tanggungjawab? Atleast korang bila balik, ada suami dan isteri untuk jaga korang semua? Kami? Rumah kami kena pecah, kami kena piker juga. Beban perasaan yang kami tanggung,ada korang pikir?
Bengang bila hanya kami yang pikirkan tanggungjawab kami pada bank, pada semua Branches. Orang lain? Tak pernah pikir. Sanggup biarjkan kami dua orang je jaga 14 branches, terkapai-kapai dengan alas an tak larat. Saper tak sakit hati? Dating pulak kerja hari isnin, dengan tanpa maaf dan tanpa rasa bersalah. Jadi jangan salah kan aku, bila ko kena tengking depan semua orang!
Jangan salahkan kami, bila kami mengamuk sebab problem log tak dpat kat kami balik. Kami dah kerja non stop. Tolong fikir keadaan hur hara kami. Done!

Saturday, February 6, 2010

its a test..

isnin lepas adalah hari wilayah. isnin itu jugak la berlaku musibah dalam kehidupan kami seisi rumah.
adik aku Ain, pergi kerja since dia kena duty hari tersebut. Mar pulak pegi umah kakak ipar dia. then, just left me alone. then, aku decide nak cari barang rumah, ayam, udang sayur untuk seminggu ni. so aku pun keluar rumah pada jam 1030.
sepmat lagi aku jneguk bilik ain, cadang nak taram laptop yang dia baru beli malam tadi yang dia tak sentuh pun lagi.. she got nice backpack.. but its ok, akan ku taram pas balik dr Tesco.. hihi that the plan.
balik dr Tesco, singgah jap kat CIMB Kota Damansara. cadang nak draw duit dr akaun bank islam kat ATM cimb and just deposit duit sewa to the owner.. tapi duit tak kuar, but duit dr akaun dah deduct.. tension tul. kat situ je dah makan dekat sejam.. call Bank Islam untuk buat report.. adeih.
so, drive balik umah kat SP. sampai je, aku tgk pagar terbukak. aku ingatkan Mar dah balik tap takder kereta.. erm. aku berenti kete kat luar, masuk la dalam. sebab pintu terbukak. aku dah pelik sebab pintu terkopak, then aku nampak luggage aku yg biasa aku bawak pi outstation dha kat luar. ah sudah! rumah kena pecah ke. aku beranikan diri masuk rumah. dahla kat dapur cam gelap sikit. aku nampak bilik aku bersepah gile habis barang-barang aku berterabur. terus kau berlari keluar. SAH! rumah kena pecah, aku terus dail nombor 999. dengan ketar dan menangis, aku call polis.
menangis-nangis jugak aku kat situ sambil all smeua orang. call adnan, call mar, ain dan ema. sian nya kat Ain...
bila polis datang, kami naik kat atas, check. sah! laptop kami semua hilang.. sedihnya. tak tau nak gambarkan perasaan tu.
geram.. sedih. takut. then, there goes all the police procedure, report kat balai, amik cap jari, amek gamabr. harapan je la nak dapatbalik.. habis semua kerja aku selam 3 tahun kat BAnk ISlam. sayang gila.. kesian ain tak smepat nak bukak pun laptop dia.. sian Mar hilang laptop yang dibeli dengan titik pleuh sendiri.. habis semua external hard disk dan back pack aku diambil nya.
cukup sudha kami mengenang apa dosa kami. kami anggap semuanya ujian dr Allah. tak pun ada la tu kifarah dosa kami.. cuba untuk redha walau berat... ada hikmah disebaliknya.. mudah-mudahan.
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin