Friday, December 31, 2010

anh -nyong 2010

2010 semakin menutup tirai. Sekejap je masa berlalu. Sungguh terasa cepat.

· Dalam tak sedar, sudah hampir setahun berpindah ke bangunan baru.

· Dalam tak sedar, sudah setahun juga saya tinggal di rumah si dia, menjaga harta nya.

· Dalam tak sedar, umur sudah merapati 27 tahun, meninggalkan 26 tahun yang matang

· Dalam tak sedar, kawan baik sudah mendirikan rumah tangga. It was a wonderful, tiring and awesome moment.

· Dalam tak sedar, projek dua tahun sudah tamat, namun kembali untuk projek seterusnya.

· Dalam sangat-sangat sedar, impian ke Korea hampir menjadi nyata.

Apa harapan untuk tahun depan ye.

Paling besar adalah harapnya, planning kami ‘approve’ dari Nya. Amin. Mudahan di permudahkan segalanya.

Thursday, December 30, 2010

Cepatnya masa

Hujung tahun 2010 semakin hampir. di kala-kala inilah, projek nak masuk. Time line mesti on schedule. Tak boleh nak anjak-anjak dah. Yang teruknya orang yang berada dalam projek. Terpaksa squeeze semuanya agar Project Manager dapat memenuhi KPI sendiri. Bila mental dan fizikal dah bersedia nak harung cabaran, called off pula. Sabar je la. Habis segala testing yang dibuat dalam seminggu kena re-test. Sakit betul.

Rasanya bulan 12 ni macam tak menyempat-nyempat untuk diri sendiri. Ada sahaja aktiviti harus dipenuhi. Awal tahun sibuk dengan mak yang duduk kat rumah sekejap dalam seminggu. Bestnnya tak tau nak cakap apa. Lupa sekejap kat pakwe. Maaf la ye. Walau kat office mengejar testing macam orang gila, tapi best bila kat rumah ada mak yang dah siap-siap masak. Malam-malam dapat tidur dengan mak. Best sangat.

Bulan 12 juga, dua kali balik kampung dalam masa seminggu. Heaven sekejap. Sibuk mendownload Marry Me Mary. Hehe. Sibuk menatap siaran-siarann Korea yang ada kat TV. Sibuk sambung buat manual (dan blog) kat office. Hehe. 2 hujung minggu pertama, balik kampung. Minggu ketiga pula ada Training 2 hari 1 malam di Hotel Putra, KL. Sedih, hasrat hati nak ber qiamualai secara sempurna dengan ustaz yang pandai, tak kesampaian. Semua gara-gara, participant lain yang tak member komitment. Terkilan sangat. Nak buat sendiri, rasa berat je. isk.

Bilik bersepah, tak tau nak cakap apa. Kena cari weekend yang best untuk kemaskini bilik dan diri. Exercise dah lama tak buat. Novel ada 3 biji lagi belum habis.

Dalam tak sedar, esok adalah hari terakhir 2010.

Selamat tinggal. Adios. Goodbye. Annyong.

Tuesday, December 28, 2010

Rain dan Jang Geun Suk

Mula mengenal cerita Korea adalah kerana Full House. Kenal Rain sebagai Lee Yung Zhi; yang sombong, dress up pelik gila, yang sepet matanya, yang bila senyum, terus tak Nampak mata dah. Rain yang tinggi.

Search segala lagu dan klip video. Suka tengok dia menari dalam Sad Tango. Sangat versatile dan banyak kelebihan. Kemudian, cari filem yang pernah dilakonkan. Apa pencapaian nya.

Sampai Rain di nobatkan antara orang paling berpengaruh 2007 dalam majalah Time. Kagum. Dia bukan dari keluarga yang berada. Tidak juga mempunyai pencapaian akademik yang tinggi. Namun, masih mampu Berjaya. Dia bekerja keras dan komited. Kagum.


Sedih bila Rain pernah mengatakan, ada kalanya diri nya terasa terlalu sunyi sampai hampir membunuh diri ketika berada di Hollywood untuk menjayakan Ninja Assasin.



Masa berlalu. Rain sudah 28 tahun. Tapi masih belum menyertai Military Service. Isk.


Kemudian, saya mula mengenali seorang demi seorang pelakon Korea, dan penyanyi juga.


Mengenali Jang Geun Suk dan Lee Min Ho. Dua pelakon geenrasi baru. Masih muda. JGS berumur 24 tahun, dan LMH 21 tahun.

Akhirnya saya simpulkan, saya suka JGS LEBIH dari saya menyukai LMH.

JGS juga tidak mempunya pencapaian akademik yang tinggi seperti Rain. Namun dia berbakat besar. Dia juga berusaha keras untuk terus berada di bidang hiburan Korea yang sengit.

Dari watak-watak tempelan yang kecil, kepada pelakon pembantu dalam filem Do Re Mi Fa So La Ti Do. Serius tak dapat cam JGS dalam filem tersebut. Dan dia begitu comel dalam Baby and Me.


JGS juga jadi watak sampingan dalam Hong Gil Dong (saya belum berkesempatan menonton). Begitu juga dalam Beethoven Virus. Sebenarnya watak Gu Jun Pyo adalah untuk JGS. Namun, dia memilih Beethoven Virus sebab dia yakin dia mampu belajar benda dan perkara dengan pelakon veteran ketika berlakon dalam Beethoven Virus. Kemudian, baru dia bersedia untuk watak Hwang Tae Kyung dalam You’re Beautiful.


Tidak diam begitu sahaja,dia juga melakonkan banyak iklan dan juga menjadi penyanyi untuk iklan-iklan Samsung Yepp.

Tahun 2010, JGS mara setapak lagi dengan drama terbaru, Marry Me Mary yang masih lagi dalam penggambaran dan sedang ditayangkan di KBS World (Malaysia), setiap Isnin dan Selasa, pukul 9.03 malam.


JGS tidak kisah melakonkan watak yang pelbagai dengan dressing yang pelbagai. Selamba sahaja menari tarian yang ntah apa-apa dalam Youre Beautiful. Khabarnya, filem terbaru You’re My Pet akan keudara tahun depan.


Jadi, boleh saya simpulkan disini, tak mustahil Jang Geun Suk akan mencapai pencapaian yang sama dengan Rain suatu hari nanti.


Fighting!

Sunday, December 26, 2010

Baby Boom Theory


Perasan tak, kalau berjalan shopping kat Sogo ke, Masjid Jamek ke, kat opis ke, adalah musim-musim semua orang tengak pregnant? Perut semua dah besar-besar. Tunggu masa je. naik LRT kiri kanan orang mengandung. Beli makanan, kiri kanan orang mengandung. Rata-rata mereka adalah yang kandungan berusia 6 atau 7 bulan. Bulan 2 atau 3 dijangka bersalin.


Kenapa ye?

Kalau bulan 2 atau 3 jangka bersalin, maksudnya, ‘terjadi’ dalam bulan 5, 6 dan 7.

Bulan 5 dan 6, adalah cuti sekolah. Cuti sekolah, remailah yang kahwin. Bukan cikgu pun kahwin bulan 6. Tak paham betul.


2 minggu lepas kahwin, masing-masing update dalam Facebook ‘Alhamdulillah’. Paham la maksudnya apa kan. Dah mengandung la tu. pantas betul.


Ramai yang macam tu. mostly. Itu yang nampak di Facebook. Kawan-kawan kita. Orang office yang dah lama kahwin macam mana plak?


Ok, bulan 6 cuti sekolah. Jadi keluar pergi kerja boleh lambat sikit. Boleh bangun lambat sikit. So, malam boleh tidur lambat sikit. Tidur lambat, paham-paham la buat apa. Hehe.


Tak pun, cuti sekolah, boleh bawa anak-anak pergi bercuti. Bila bercuti, fikiran tenang dan damai. Terjadilah honeymoon lagi sekali. Hehe.


Jadi, tidak hairanlah sekarang musim mengandung. Bulan 2 dan 3 nanti akan sibuklah wad bersalin. Nak selamat, nak proper delivery, carilah swasta. Jika tidak, penuhla wad bersalin kerajaan, ada juga yang bersalin di luar wad je gara-gara wad penuh. Lagi-lagi bila musim perayaan Tahun Baru Cina, doctor dan misi pun nak bercuti juga. Check pun ala kadar sahaja. Nahas anak yang baru dilahirkan nanti. Jangan sampai ada yang meninggal gara-gara tersekat ruang pernafasan akibat dijaga oleh misi yang masih dalam pembelajaran.


Beringat ye. Bukan nak menakutkan, tapi 3 tahun berkawan dengan orang-orang berpengalaman, buat diri sendiri rasa cuak.

Thursday, December 23, 2010

Marry me, Mary a.k.a Mary Stayed Out All Night (MSOAN)



KBS korea tengah airing cerita ni sebenarnya. namun, KBS kat Malaysia akan start 20 Dec. uih, lambatnya. Sekarang dha episode 11 rasanya. Hari tu seharian download dari episode pertama sampai 9. Huuhu.


Heronya mestilah Jang Geun Suk (Youre beautiful, Murderers in Itaewon) dan Moon Geun ?? (Innocent Step, Cinderella Step Sister).


Mulanya nak bersabar sampai airing kat Malaysia. Tapi bila tengok Jang Geun Suk je, aduhai tak boleh tahan dah. Huhu.


Cerita ni menarik, sebab biasanya kalau ada dua hero, mesti one of them sangat baik, macam Ji Hoo dalam Boys Over Flower dan Shin Woo dalam Youre Beautiful. Tapi cerita ni lain sikit.


Ia nya tentang Wi Mae Ri yang kematian emak sajak umur 4 tahun duduk dengan ayahnya yang banyak gila masalah kewangan. Kesian Mae Ri. Mae Ri terlanggar Moo Kyul yang mana dia terpaksa dapatkan ‘Waiver of Responsibility’ dari Moo Kyul yang juga penyanyi indie rock supaya Moo Kyul tak menuntut sebarang pampas an dari nya di kemdudian hari.


Then, start la Moo Kyul yang baru hilang rumah untuk lepak ngan Mae Ri atas alasan, badan dia lebam sebab Mae Ri langgar. Isk. Sampai ayah Mae Ri ingat Moo Kyul adalah boyfriend nya.


Ayah Mae Ri terjumpa kawan lamanya yang kaya, yang nak menjodohkan Mae Ri dan anaknya Jung In. Jung In di paksa berkahwin dengan ugutan ayahnya akan tarik investment jika enggan berkahwin dengan Mae Ri. Mae Ri tak nak sampai sanggup menipu ayahnya bahawa dia dah berkahwin dengan Moo Kyul. Ayahnya yang sudha termakan budi, mendesak untuk Mae Ri dan Moo Kyul bercerai (walhal tak kawin pun). Malang bertimpa, ayahnya curi ID Mae Ri dan mendaftar perkahwinan Mae Ri dan Jung In secara sah. Jadi, physically Moo Kyul dan Mae Ri berkahwin, Mae Ri dan Jung In adalah sah secara undag-undang.


Lalu, terjadilah kontrak 100 hari. Yang mana, Mae Ri perlu membuat decision untuk pilih Jung In atau Moo Kyul pada hari ke 100.


Selebihnya, kita tengok sama-sama ye di KBS world, Isnin dan selasa, jam 9 malam.

Wednesday, December 22, 2010

Pernah tak…

Kita rasa suara kita comel, tapi sebenarnya annoying gile.

Kita rasa badan kita cantik boleh jadi model, tapi sebenarnya saiz biasa sahaja.

Kita rasa rambut kita cantik, sebab tu boleh kembang, lepaskan rambut. Tapi sebenarnya, orang pandnag pun takut, kot-kot ada lebah tersangkut.

Kita rasa kita wangi sebab pakai perfume hara ratus-ratus, tapi sebenarnya bau nya sangat kuat sampai orang boleh pengsan.

Kita rasa baju yang kita pakai pergi opis sangat sophisticated, tapi mungkin orang memandang ‘apa ke poyo sangat orang tu?’.

Kita rasa kita ada bakat memimpin, tapi sebenarnya nak memimpin diri sendiri pun goyah.

Kita rasa kita sudah banyak pahala yang dibuat, walhal banyak juga dosa yang tak Nampak.

Kita rasa kita sudah habis bagus berpakaian, sampai memandang orang lain dengan jelik.

Kita rasa kita ada pemandu yang terer dan bagus, sampai habis semua orang kena maki, padahal kita tak tahu orang lain maki kita macam mana.

Kita rasa hidup kita teruk, padahal, bila direnung, alangkah bertuahnya hidup kita berbanding orang lain.

Bila-bila saya mendengar kisah hidup orang lain, tentang perihal perangai manusia yang lain, saya bersyukur sangat apa yang saya ada hari ini.

Walau tak kaya untuk duduk rumah harga berjuta, besar bagai mahligai, saya suka rumah teres setingkat 3 bilik itu sebab it’s home, bukan house. Its full with love, not empty with no feeling.

Walau setakat ini hanya boleh pakai BKD comel tu je, tapi seronok sebab dengan BKD saya angkut family berjalan merata.

Walau kadang-kadang ada masanya keluarga perlukan bantuan, saya syukur, Allah lapangkan akaun saya.

Walau kekasih hati tak kerja Engineer seperti dalam degreenya, tapi alhamdulilah dia bukan jenis yang boros dan orang yang kuat berusaha.

Apa lagi yang saya mahukan? Cuma minta semuanya dipermudahkan dan sentiasa hati ini di landasan yang benar.

Thursday, December 9, 2010

Terima kasih kepada auto draft

Saya bukan la orang yang rajin untuk berblogging setiap masa. Kalau nampak sentiasa ada post tu, itu nama nya teknologi bernama Auto draft. Bila ada idea, tulis banyak-banyak topic yang terlintas di fikiran atau ada yang asyik bermain difikiran, atau benda yang nak diluahkan dalam sekali harung. Kadang-kadang sampai 6 post sekali tulis. So, buat la auto publish, pilih tarikh yang elok-elok untuk published. So, taraa.. walau tengah kat laut yang tak de coverage internet, orang yang ada internet boleh baca post kita yang baru di published kan. Terima kasih banyak kepada auto draft. Hehe. So, kalau nampak ada posting terbaru kul 3.30petang di hari khamis begini, bukan bermakna saya mengulor ok!

Tuesday, December 7, 2010

1 Muharram

1 Muharram menjengah diri. Tahun baru sudah bermula untuk umat Islam. Sama-sama menghayati peristiwa awal muharam.

Rasanya baru sangat lagi buat wish ni. huhu.

salam 1 Muharram

Thursday, December 2, 2010

Harry Potter and the Deathly Hollows - part 1



Buat pertama kali dalam sejarah kehidupan, saya menonton movie yang sama di pawagam yang tidak sama bersama dengan orang yang tidak sama juga. Huhu.


3 kali menonton Harry Potter.


Huh.


Dengan Ain dan Ema.

Dengan Nurul dan suami dan Oyin.

Dengan Hemi dan Marissa.

Puas hati. Memang berbaloi tengok banyak kali.

Walau banyak kali, masih suka.



Suka tengok bagusnya mereka berkorban demi Harry dengan sanggup minum Polijus untuk jadi 7 Harry yang terbang meninggalkan rumah Privet Dive.


Suka tengok Fred and George yang dah besar dan masih boleh berlawak walau cedera parah.

Cantiknya Ginny walau muncul sekejap Cuma.

Matangnya Hermoine berfikir.

Kelakarnya Harry ketika cuba menceriakan Hermoine.

Menakutkan betul Hocrux dan ular Nagini milik Voldermolt.



Kesimpulannya, mengapa lambat sangat untuk Part 2? Isk. Bencila.

Wednesday, December 1, 2010

K.O.R.E.A


Sejak awal bulan November, rasa gembira sangat membayangkan Korea. Bukan apa, hasrat hati yang dah lama tersemat untuk melawat Korea, insya Allah sudah hampir pasti tercapai.


Walau jauh lagi bulan Jun 2011 tu, tapi persiapan awal harus dilakukan. Oh, tolonglah jangan ada apa-apa halangan atau projek yang menghalang, mesti sedih gila.


Saya dan adik amek package tour muslim. Asalnya rm3800. Tapi selepas beberapa amendment dibuat, jadi rm2900, 6 hari 5 malam. Tempat menarik nak pergi?


Erm.. antaranya:


· Nami Island - Lawatan di Nami Island yang menjadi tempat pengambaran filem ‘winter sonata’. Makan tengahari.


· Melawat perkampungan Yangju MBC”DaeJangGaeum”.


· Mt.Soraksan - lawatan dimulakan ke Mt.Soraksan National Park-menaiki cable car.


· Ladang Teddy Bear,


· Pasar Ikan Daepohaeng dan


· Ladang Herba Bongyeong.


· Everland - Everland merupakan taman tema yang tercantik di Korea. Ianya seakan-akan movie world di Gold Coast, Australia.


· Ice Galley (termasuk Ice Bar, DIY, minuman Ice Cup).


· Istana Kyongbok (dibina pada 1394, tahun ketiga Dinasti Chusun dan merupakan istana utama raja).


· National Folklor Museum,


· National Ginseng Shop,


· Amethyst Factory (batu berwarna ungu)


· The Face Shop - mari kita beli set muka untuk Nampak cantik dan mulus mcm orang korea.. huhu.


· melihat sesi Kimchi dan memakai Kostum Tradisional Korea dan


· membeli belah di pasar terkenal di Korea iaitu ‘Dongdaemun Market’ disini terkenal dengan tempat membeli kerongsang untuk orang perempuan.



Sekarang tengah survey ‘what to buy?’ and must buy.. hehe. Apa yang tiada di Malaysia, yang boleh dapat di Korea sahaja? Teringin nak beli hanbok. Tapi macam mahal gila je. huhu. Dapat doll hanbok pun ok la kot.


Fuh. Sekarang dah kena belajar cakap korea sikit-sikit. Nak minta kurang harga ke.. hehe.



Anhnyahasayo, ah jumma!


Kuhpi chu seyo?


Jalgayo


Ahnnyong!


Hehehe… tak sabarnya! Harap-harap Korea kembali stabil pada bulan 6 tersebut. Moga-moga.



p/s: nak pi korea juga? Pastikan ambil yang Muslim punya tour tau. Unless tak kisah makan apa sahaja .. boleh klik sini : www.umrahabusamah-aishah.blogspot.com


Friday, November 26, 2010

It’s HIS birthday!

26.11.2010. genap sudah dia berumur 27 tahun. Happy Birthday my dear.

Mari, mari I belanju U makan cake sedap. Mahu? Kemudian kita jenjalan kat I-City. Harap-harap U tak sibuk ye. Tapi kalau U sibuk, tak pe. Saya memahami. Cari duit banyak-banyak. Tahun depan kita kawin ek. Hahahaha.

Walau hari ini birthday U, I nak buat wish juga la. Semoga U masih menjadi U untuk 5 tahun akan datang. Dan I tahu, U akan tanya, kenapa 5 tahun je? kenapa tak minta selamanya.

Sebab I tau bukan senang U nak kekal begini untuk selamanya. Cukupla 5 tahun. Nanti I minta lagi 5 tahun. Sebab sepanjang 5 tahun ini, I suka U yang 5 tahun ini. Semakin matang. Semakin mampu berfikir dengan tenang. Semakin mampu menerima nasihat dengan baik. Semakin lovable. Hehe.

Terima kasih sebab menjadi kekasih dan sahabat baik kepada I. terima kasih kerana berusaha menjadi abang kepada adik-adik I. terima kasih sebab berada bersama I tak kira time suka atau sedih.

Cliché.

Tapi itulah hakikat. Bukan senang mahu mencari orang yang mampu mendengar cerita berulang kali, cerita panjang lebar dan kesedihan sambil menangis tersedu-sedu. Yang mampu menghadap kegilaan kekasih nya ini kepada K-pop. Walau dia tak suka sangat, tapi, tidak malarang atau mencerca buat saya happy. Layan je bila tiap malam saya cakap ‘sarangae’.

Sebagai kekasih yang berdedikasi, I support U. I put my trust on U. jadi, mari kita sentiasa begini ( dan lebih baik) untuk 5 tahun akan datang, ye sayang.

Saegil chukka hamnida!

p/s: walau tak dapat jenjalan di I-city pada hari kejadian, ayah’s treat was great. And its an honor for me to have a birthday dinner with your family..

Wednesday, November 24, 2010

pandang belakang sekejap

Untuk maju, kita harus memandang ke hadapan.

Teringat iklan petronas, tentang dua budak lelaki yang nak beli kasut, tapi tak cukup duit. Kemudian datang seprang pakcik yang naik merc, yang tempang kakinya. Bercerita pasal hal dulu-dulu. Bagaimana dia dapat pertlongan dari orang sekeliling.

Last dialog pakcik tu cakap, untuk maju, kita harus memandang ke hadapan.

Betul.

Tapi kadang kala, kita harus juga menjeling atau berhenta sekejap untuk mengimbas hal masa lampau. Mungkin ada sesuatu yang mampu kita pelajari di masa lampau untuk terus maju di masa hadapan.

Ada juga yang stuck di masa lalu. Tidak mahu berubah sebab yakin, itulah zaman terbaik nya.

Kadang-kadang, saya juga stuck dizaman 97-2001. Zaman alam persekolahan. Saya belajar erti bsahabat dan kawan. Saya belajar memperkasakan diri. Saya belajar erti cinta monyet. Saya belajar erti obsess. Saya belajar erti cita-cita dan impian. Segalanya di situ. 5 tahun yang bermakna. Dan tetap bermakna sampai sekarang sebab ia memberi saya harta yang tidak ternilai. Sahabat. Bagusnya sahabat masih bertanya khabarwalau sudah berkeluarga. Hebatnya sahabat saya itu masih bertanya khabar walau jauh di luar Malaysia. Kadang-kadang bila saya rasa sukarnya nak mencari kawan, saya nak sangat reverse ke zaman sekolah. Zaman 1998. Zaman ketika berkawan susah senang. Zaman berkawan tak peduli status anak datuk atau tidak berupaya. Memori itu membuatkan saya jadi kuat semula untuk menghadapi hari-hari mendatang.

Sebab itu, kita harus juga menjengah memori lama untuk terus bertahan menghadapi masa depan.

Monday, November 22, 2010

Roda

RoHidup ni ibarat roda. Cliché kan?
Tapi betul la. Kita tak selalu berada di atas, gah menjunjung pangkat, harta dan kesenangan yang ada. Kita juga aka nada masanya berada di bahagian tepi roda, menanti untuk jatuh. Dan akhirnya berada di bawah roda. Terjatuh. Di hempap dengan keangkuhan sendiri. Semua akan merasa. Cuma lama atau tidak kita tidak tahu.
Mungkin kita akan dapat duk agak lama di atas roda itu. Bertahun-tahun. Sampai ada anak. Kemudian terjatuh sekejap.. mungkin jatuh tidak ketika roda berada dalam lopak yang dalam. Cuma jatuh ketika roda berada diatas rumput yang hijau dan empuk. Sakit sikit la. Tapi masih boleh selesa. Tak lama, kemudian naik balik ke atas.
Ada juga yang sekejap sahaja berada di atas. Gah sekejap. Mendabik dada dengan harta, takhta dan wanita. Tiba-tiba jatuh, terus ke bawah. Jatuh pulak ketika roda sedang berada dalam lopak yang dalam dan berlumpur berselut. Susahnya nak keluar semula. Berhempas pulas. Ambil masa untuk loloskan diri. Ambil masa untuk naik semula.
Semua kita akan rasa.
Sebab itu, berbuat baik la kepada sesiapa pun. Sebab tidak mungkin kita akan berada di atas selamanya. Waras hari ini, tidak mustahil esok kita ditangkap dan dimasukkan ke wad sakit jiwa. Boleh ketawa dengan sepuas hati hari ni, tidak menjanjikan hari yang bahagia untuk esok.

Friday, November 19, 2010

si helaian putih

Cuba selak-selak helaian rambut kamu yang cantik ala rebonding di depan cermin sebelum tidur.

Jumpa tak si dia yang berwarna putih? Atau si dia yang separa putih, separa perang.

Saya jumpa. Kadang-kadang berhelai-helai. Dapat dicabut. Kadang tak dapat dicabut sebab pendek. Rasanya si putih ni dah datang menjenguk sejak saya kerja. Tak tahu apa puncanya. Stress. Umur makin meningkat atau masalah rambut itu sendiri.

Stress, saya rasa menjadi antara factor utama juga. Di kala-kala saya sibuk mengejar dateline manual dan sibuk dengan kerenah training, si putih menjenguk agak kerap.

Mungkin juga sebab rebonding. Rambut yang hitam menjadi keperang-perangan. Bukan sebab coloring. Saya tak color pun. Tapi, semakin jelas perang nya. Erm. Perang ni bakal kea rah putih plak la lepas tu. maybe sebab rebonding kot. Kena inai rambut ni.

Bila tengok si putih ni, agak terasa ke tua annya. Jadi kurang semangat sikit.

Tapi bila mengenangkan si putih muncul kerana otak yang berfikir ligat dan mampu mencari solusi masalah, saya tenang sendiri. Rasa, si putih muncul sejajar dengan kematangan berfikir. Hehe. Harap-harapla.

Thursday, November 18, 2010

Kerana stress, saya gemuk


Kenapa orang selalu cakap, wah, berisi sekarang, mesti senang hati kan?


Itukah yang sebenarnya? senang hati, akan makan lebih. Susah hati makan kurang?



Tak.


Semakin banyak saya susah hati, semakin banyak stress dihimpun di bahu saya, semakin banyak saya boleh makan. Saya stress, saya nak marah, tapi tak boleh lepas. Saya nak nangis, tapi tak boleh lepas juga. Jadi, saya makan. Saya marah makanan itu sampai saya boleh makan dengan selahapnya.


Contoh paling senang, saya sibuk dengan manual dan training. Dah la schedule tight, boss selalu remind. Datang pulang trainee yang duk asyik tanya soalan-soalan yang cukup merangsangkan deria sensitive. Nak marah tak boleh, sebab staff dan ibaratnya mereka itu adalah student dan juga customer kita. Jadi, dengan hidangan yang sedap, dan tak sedap, saya akan makan semua course meal. Dari breakfast sampai minum petang, cukup rutin yang sama 6 hari, badan naik 5 kg. ironic gila.


Begitu juga bila saya stress pasal organizational chart baru yang menampakkan saya ditempatkan di tempat lain. Yang saya tak yakin dah approve ke belum. Yang saya rasa, mana kerja saya kena buat? Saya nak buat kerja, bukan duk melangut tak der kerja. Stress bila saya dilambung ke kiri dan ke kanan. Menyakitkan hati. Terus lapar bila asik pikir hal macam ni. terus baham apa je yang ada atas meja. Rasanya ayam golek seekor pun mampu saya habiskan. Gila.


Dah saya masih lapar. Huhu.


Tapi saya pernah lalui hari yang perit, yang buat saya mati selera makan. Saya rasa, itu amarah yang lebih tinggi degree nya. Amarah dan kecik hati yang agak dalam. Beberapa hari juga saya hilang selera makan. Makan apa yang ada depan mata. Tiada rasa nak makan ayam percik ke, ikan masak ayam ke. ada roti, makan je la. Ada air lai chi kang, minum sahaja. Tanpa ada rasa apa-apa.



Saya kurus sebab saya happy. Hehe. Betul, saya biasa lapar before jumpa kekasih hati. Bila jumpa dia, nak makan pun tak lalu sebab dah kenyang. Sebab dapat jumpa dia. tapi pas dia hantar, lapar balik. Hahaha.



Akhir kata, saya gemuk sebab saya makan hati berulam jantung. Sebab saya kecik hati dan kecewa dan stress. Isk.


Jadi, tolong buat saya gembira ok, supaya saya boleh senyum dan cantik selalu.

Wednesday, November 17, 2010

Aidil Adha

Salam Aidil Adha

Salam Hari Raya Haji

Salam Hari Raya Qorban

Walau apa pun nama yang diberi untuk 10 Zulhijjah ini, semoga kita sedar dan redha dengan apa yang kita korbankan untuk mengecap nikmat hidup dengan lebih sempurna.

Mungkin kita lihat pengorbanan kita sangat berat berbanding dengan mereka yang lain. Tapi kita tak tahu kondisi mereka. Semua pengorbanan itu berat. Sebab itu namanya pengorbanan. Bukan senang nak berkorban. Ia memerlukan hati yang kuat dan tabah.

Monday, November 15, 2010

Nurul dan Fazli

Selamat sudah sahabat saya ni mendirikan rumah tangga. Berbanyak tahniah. Berjuta doa selamat untuk kebahagian rumah tangga kamu kelak. Moga pilihan ini yang terbaik buat kamu. Mmmuah.


Dalam lipatan sejarah kehidupan saya, inilah kali pertama jadi made of honor a.k.a pengapit pengantin. Ni gila-gila punya tahap pengapit, ok. Sila on call selalu, pastikan apa sahaja yang diminta pengantin tercapai. Huh. Gila sekejap. Penat. Tapi puas hati dapat melayan sahabat saya ni. berkampung, berkhemah (ceh ayat) di rumah Nurul sejak hari Jumaat, saya tolong buat goodie bag untuk 1500 tetamu. 500 special yang banyak skit barang nya, yg untuk vip, vvip dan orang kenamaan yang tidak bernama. He. Seribu yang lain untuk orang –orang ‘biasa’. Saya menyumbangkan 200 goodie berisi candy dan lollipop untuk budak-budak. Licin! Buat 1500 goodie ni, berpeluh gak la ketiak. Sakit gak la kaki membongkok, menyusun barang. Huhu. Turn off rasa nak kawin sekejap. Hehe. Gila banyak kerja kawin ni. tu tak termasuk lagi dengan sembelih-sembelih, masak memasak, kuih-kuihan, pulut-pulutan, telur-teluran dan segala macam yang lain. Huh. Since dah jadi macam ahli keluarga, sibuk jugak la saya melayan orang yang datang, atau minta barang untuk urusan memasak. Mencari barang yang tak cukup kat pasar. Inaikan tangan pengantin sampai dekat-dekat pukul 2 pagi. Anehnya, tangan n jemari pengapit ni lagi merah dari tangan pengantin, walau saya Cuma tolong pakaikan je. isk. Nurul nyer plak yang tak berapa nak merah. Aduhai. Sampai ada yang silap sangkakan saya pengantin nya. Isk.


Malam nikah, saya kena iring Nurul ke tempat nikah. Eh, ingatkan tak perlu. Duduk la saya bersimpuh belakang pengantin sambil pegang cincin, sambil kena tujah ngan bebudak anak dari pihak lelaki. Adeih.. Kebas weh kaki ni dengar segala macam apa ntah orang tu bacakan untuk pengantin. Tanggungjawab suami dan isteri. Puh.


Since Nurul ni orang Negeri Sembilan, banyak jugak la adat istiadat yang kena ikut. Menarik juga. Menakutkan pun ada. Hehe.


Kesian juga pengantin sebab tak makan malam lagi. Pas nikah, saya sibuk bawak pengantin cari mak, pakteh dna makteh pengantin. Siap suh salam semua orang yang kat dapur. Huhu. Jadi macam mak-mak plak. Pastu sesi bergambar , tukar baju, bergambar lagi. Sampai dekat kul 11, baru pengantin boleh makan. Kesian. Pengapit ni plak, dah tak mampu nak makan. Sebabnya, dah penat kot. Makanan dah tak boleh masuk. Keduanya, rasa macam kena indigestion. Makan banyak sangat kuih koci yang sedap dan panas masa buat bunga telor kot. Hehe. Malam tu saya, Nurul dan Oyin tidur macam tak sedarkan diri dah. Tapi pepagi esoknya, pukul 7 je, orang dah berbunyi, anak dara oii, bangunlah. Huhu.


Nurul bersiap-siap kena make up dah. Saya pi pasar lagi, buat goodie bagi mana yang belum sempurna. Kul 12 mandi dan siap-siap ready untuk jadi pengapit. Bawak Nurul keluar dar rumah, she hold my arm, sebab takut terjatuh. Its such a precious moment.


Makan tengahari saya pun terpaksa delayed. Pengantin dah boleh lega dah sebab melantak masa makan beradab. Ceh.


Sampai petang, time pengantin sibuk bergambar, saya dan oyin dah terlelap sekejap. Ingatkan dalam kul 8, boleh la gerak balik. Tapi majlis potong kek birthday dan bukak hadiah sampai ke kul 10. Huh. Cuak gak nak ikut balik Jalan kampung tu. dah la kak sherry citer ‘baik’ punya kisah hantu. Huhu. Tapi nasib baik, masuk PLUS, kereta banyak, safely reach home at 11.30.. esoknya nasib amek cuti sebab tau akan sangat penat. Sampai kul 10 pagi baru boleh bangun. Hehe.


Walau penat macam mana pun, itu adalah saat terbaik. Mendengar sendiri ijab dan Kabul sahabat saya, buat saya sedih dan terharu. Bila nurul cakap, awak, kita dah kawin. Sebenarnya saya sedih, dan gembira juga. Sedih sebab, saya tahu, perjalanan hidup kami dah berubah. Dia akan bawa haluan dengan keluarga baru. Sedikit sebanyak, akan ada terkesan pada persahabatan kami. Saya bagi tahu Nurul, awak dah ada 3 keluarga untuk dijaga hati dan lain-lain keperluan. Jagalah elok2. Jangan sampai ada yang berkecil hati. Lagi-lagi pakteh dan makteh yang menjaga awak dengan sepenuh jiwa raga. Awak dah ada suami yang awak kena jaga maruahnya.


p/s: tentang diri saya, cukup-cukupla ditanya soalan yang sama.. macam dah habis modal berborak. Allah maha besar, He knows the best for me, for us. walau berusaha macam mana pun, tapi jika belum jodohnya, janganlah dipaksa. harap mengerti. and honestly, saya tidak pernah terasa atau berkecil hati jika kawan saya mahu kawin dulu, bahkan saya sedia menolong.. cuma berkecil hati jika dipinggirkan dan menjadi orang terakhir tahu..

Saturday, November 13, 2010

Hukum lelaki memakai emas putih dan platinum

sekadar berkongsi, agar rumah tangga yang baru dibina tidak berlandaskan sesuatu yang haram.. artikel di bawah saya dapatkan dari laman web JAIS. boleh klik dan baca terus dari sana jika was-was.

Hukum lelaki memakai emas putih dan platinum

Assalamualaikum wrm wrbt.

1. Adakah dibenarkan seseorang lelaki memakai emas putih seperti yang terdapat di pasaran sekarang?

2. Seseorang telah memberitahu saya bahawa emas putih tidak dikenakan zakat, jadi ianya dibenarkan bagi seseorang lelaki memakainya. Adakah ianya benar?

Sekian Terima Kasih.

Jawapan.

Hukum lelaki memakai emas amat jelas hukumnya, iaitu haram berdasarakn begitu banyak dalil-dalil hadith, antaranya :-

Ali bin Abu Talib r.a. berkata:

"Rasulullah s.a.w. mengambil sutera, ia letakkan di sebelah kanannya, dan ia mengambil emas kemudian diletakkan di sebelah kirinya, lantas ia berkata: Kedua ini haram buat orang laki-laki dari umatku." (Riwayat Ahmad, Abu Daud, Nasa'i, Ibnu Hibban dan Ibnu Majah)

Tetapi Ibnu Majah menambah: "halal buat orang-orang perempuan."

Nabi s.a.w. juga pernah melihat seorang laki-laki memakai cincin emas di tangannya, kemudian oleh Nabi dicabutnya cincin itu dan dibuang ke tanah.

Kemudian beliau bersabda:

"Salah seorang diantara kamu ini sengaja mengambil bara api kemudian ia letakkan di tangannya. Setelah Rasulullah pergi, kepada si laki-laki tersebut dikatakan: 'Ambillah cincinmu itu dan manfaatkanlah.' Maka jawabnya: 'Tidak! Demi Allah, saya tidak mengambil cincin yang telah dibuang oleh Rasulullah.'" (Riwayat Muslim)

Dan seperti cincin, menurut apa yang kita saksikan di kalangan orang-orang kaya, yaitu mereka memakai pena emas, jam emas, gelang emas, bekas penghidup rokok emas, gigi emas dan seterusnya adalah haram hukumnya.

Bagaimanapun, bagaimana pula hukum emas putih? Adakah hukumnya sama seperti emas biasa yang berwarna kuning?

Untuk menjawab soalan ini, kita perlu memahami apakah itu emas secara umum.

Emas adalah unsur kimia dalam tabel periodik yang memiliki simbol Au (bahasa Latin: 'aurum') dan nomor atom 79. Sebuah logam transisi (trivalen dan univalen) yang lembek, mengkilap, kuning, berat, "malleable", dan "ductile". Emas tidak bereaksi dengan zat kimia lainnya tapi terserang oleh klorin, fluorin dan aqua regia. Logam ini banyak terdapat di nugget emas atau serbuk di bebatuan dan di deposit alluvial dan salah satu logam coinage. Kode ISOnya adalah XAU. Emas melebur dalam bentuk cair pada suhu sekitar 1000 derajat celcius.

Inilah namanya emas. Sekarang, jika terbukti emas putih adalah dari jenis yang sama logamnya maka hukumnya adalah sama dengan emas kuning. Jikalau kita melihat takrif emas putih di bawah :-

White Golds: What are they?
What are 'white golds'? Are they a special form of gold? Do they contain gold? These are typical questions often asked of us. Well, they are not a special form of gold (which is why you cannot get 24 carat white gold). Actually, they are true carat golds, just like yellow or red carat gold jewellery. They are gold alloys that look white rather than yellow. The white colour is achieved by careful choice of the alloying metals, which bleach the deep yellow of pure gold.

Juga disebut bahawa :-

"White gold is an alloy of gold and at least one white metal, such as silver or palladium. Like yellow gold, white gold is measured in Karats."

Berdasarkan keterangan dari sumber-sumber yang berwibawa ini, saya kira adalah jelas bahawa emas putih adalah jenis logam yang sama dengan emas kuning cuma ia terdapat campuran logam berwarna putih samada dari perak atau palladium. Justeru, hukumnya adalah sama iaitu HARAM buat orang lelaki dan halal bagi kaum wanita memakainya.

Adapun Platinum, ia adalah jenis logam yang berlainan,

Dalam takrifannya Platinum adalah : "Platina adalah suatu unsur kimia dalam tabel periodik yang memiliki lambang Pt dan nomor atom 78. Sebuah logam transisi yang berat, "malleable", "ductile", berharga, berwarna putih-keabuan. Platinum tahan karat dan terdapa dalam beberapa bijih nikel dan copper. Platinum digunakan dalam perhiasan, peralatan laboratorium, gigi, dan peralatan kontrol emisi mobil."

Jelas dari penjelasan ini, bahwa emas putih bukanlah platinum sebagaimana yang didakwa beberapa pihak sehingga membawa kepada fatwa halal orang lelaki memakai emas putih kerana ia adalah platinum.

Kesimpulannya : Halal bagi lelaki memakai platinum dan haram baginya untuk memakai emas putih. Bagaimanapun yang terpilih tetap perak bagi orang lelaki, kerana ia adalah sunnah Nabi SAW jua.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin