Saturday, December 19, 2009

Avatar - Movie Review


waw! tengok Avatar selama hampir 3 jam, dengan harga rm6 per ticket (early bird, on friday).. menag berbaloi-baloi.. apa yang perlu dikata ek?? superb. best. sungguh tak sangaka kreatifnya imaginasi si pembuat cerita.. cool giler.. out of boundries..

its about ketamakan manusia, yang pergi ke sebuat planet lain, cuba menggali urabotnaium (kot) yang berharga usd2om per kilo.. ada satu perkampungan org asli, called Na'vi yang saiznya besar dari manusia, bercolor biru, tak berpkaian (tapi tak nampak alat sulit pun, infact, tak tau pun kat mana), berekor, mata color kuning, and glow in the dark.. menarik, kan? mereka sangat2 beriktan dengan alam seemsta.. semuanya mengenai perikatan.. nak naik ikran (ala2 mcm burung besar), just bond kan ujung rambut mereka dan ujung rambut ikaran, so, the ikran boleh dengar kata hati mereka.. mereka menyembah Eywa, mother of great yang functionnya seperti CPU, tapi sebuah pokok. dia menyimpn segala memori, dan mendegar segala doa..


then, Jaku Sully adalah askar marin yang datang menggantikan abangnya Tom yangg terbunuh. dia tiada knowledge langsung pasal Avatar. what is avatar? saintis mereke mencipta satu tubuh yang seperti org Asli Na'vi yang mengandungi DNA org asli dan DNA avatar driver.. so, jake sully's dna same ngan Tom, that's why dia kena ganti jadi Avatar's driver..


then, dia masuk dalam Puak tersebut and jadi one of mereka.. dipercayai, dan akhirnya fall in love with Retriyi.. then, berlaku perebutan dan peranag antara manusia dan puak Na'vi.. ending, saksikan sendiri ya.. memang best.. banyak gile permandangan yang sangat cantik.. haaihh.. cantik gile!

No comments:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin