Monday, September 14, 2009

Warni warni si mahkota wanita..

Rasanya kalau aku tanya pasal color rambut, hampir semua orang pernah buat..bear my word, “hampir” ya.. termasuk aku. Aku susah nak pergi saloon rambut sebab menyampah dengan Cina saloon yang suka sangat komen rambut aku : “aiyaa, rambut u banyak kerinting maa” “rambut u banyak frizzy”, “rambut u banyak kekmbang, susah mau potong”, “ u ada scalp problem, mau cuba treatment kami ka?” damn u cina saloon, suka sangat komen rambut aku.. that’s why aku malas nak pergi saloon. Kalau boleh, aku nak orang Melayu yg layan aku, senyap je, tak banyak komen.. aku pergi pun sebab mak aku nak sangat aku wat rebonding rambut.. heish, rambut aku tak kerinting sangat, ala-ala wanita melayu terakhir je.. ;)

Okey, pasal color rambut. So, since aku tak (suka) pergi saloon wat coloring, aku explore sendiri. Aku buat time period. Senang. Aku beli la pewarna yang ada logo Halal, dan aku colorkan sendiri. Of course la tak secantik yang di kedai. Aku pakai sikat je.. sometimes buat highlight yang tak berapa nak jadi. Ok, dalam kotak tu ada disediakan ‘Color Lock’ yang mana aku baca dalam manual, adalah untuk mengekalkan color rambut tersebut walau mandi pon takkan hilang.. so, aku tau, kalau pakai Color Lock ni, sure rambut aku still ber color dan tak kan hilang. Bila tak pakai color lock tu, dalam seminggu color rambut akan hilang bila kita mandi atau syampu.

As a Muslim, we should really know the rules of hair coloring. The hukm. Bila orang keep saying, color rambut halal, it totally doesn’t mean on the coloring the hair. It means halal on the product. Product tu tidak mengandungi bahan yang terlarang. Even Loreal pon dah halal sekarang. Bila tentang men colorkan rambut, hukum nya haram.. haram sebab color tu akan melekat di rambut (since kat saloon akan pakai color lock).bila lekat dirambut, menutupi dan mneyaluti rambut. Bila nak mandi wajib lepas haid atau berhadas besar, syaratnya mandi harusla cover whole over the body. Kalau dah rambut dilitupi ngan color, kena ke rambut tu? Kesimpulannya, sah ke mandi wajib tu? Dan sah kah amalan2 kita selepas itu? Walau solat tak tinggal, puasa penuh? Wallahualam. Minta dijauhkan kejahilan ini. Cara terbaik adalah potong terus rambut yang di colorkan dan tak boleh hilang color. Ataupun buat bleach macam Aznil Nawawi.
Aku menulis ni bukan nak menghentam atau menghina sesiapa. Tapi for our own knowledge. I thought everyone aware about this. Rupanya tidak. Ramai sangat yang tersalah anggap pasal ‘color rambut halal’… bayangkan bila mandi wajib tak sempurna, ibadat kita tak sah, macam mana dengan kehidupan kita? Adakah rezeki akan dipermudahkan? Adakah apa yang kita doakan dimakbulkan? Biasanya payah..

dizaman kita ni, kita berdepan dengan terlalu banyak teknologi dan juga berbagai cara untuk cantik.. dalam tak sedar, kita terlupa nak mencari ilmu berkaitan dengan teknologi2 baru ni. As a woman (a daughter, a sister, a friend), I totally wish all of us keep gain the knowledge on the hukm. Terlalu banyak cabaran yang bakal dilalui oleh generasi akan datang yang memerlukan kita arif dalam hal2 hukum. Teknologi tak boleh diundur, tapi hukum agama juga tidak boleh diambil remeh. Tiada istilah, tak per, tak berdosa sebab tak tau. Allah dah berfirman untuk kita agar sentiasa mencari ilmu agar kita tak terjebak dengan benda2 yang bagi effect negative dalam kehidupan. So, seek for the knowledge, not only the entertainment…hidup hanya sekali untuk kita tentukan arah di akhirat kelak.

No comments:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin