Wednesday, June 10, 2009

kenapa Korean? bukan Jepun..


Aku gila drama Korea. Dan orang akan tanya aku, naper citer Korea? Naper tak suka drama Jepun. Used to be, suka drama Jepun. GTO, Power Office Girls. Aku rasa korang yang sebaya ngan aku sure ingat citer2 ni. Lepas tu, dah agak kurang citer Jepun di TV. Naik pulak citer Korea. Winter Sonata. Autumn in my Hear. Ops, before that, The successful stry of Bright Girl. Time tu Jang Na Ra memang glamer giler. Aku tak tau itu citer Korea sebab dalam bahasa Mandarin. Pastu baru tahu. Winter Sonata aku tak tengok sebab sangat-sangat sedih.menangis je kerjanya. Autumn in My Hear pon mula-mula je. Sebab part mula best, kelakar dan Won Bin memang hensem. Lama sket tinggal, time aku kat UIA Gombak, naik citer Full House. Rain dan Song Hye Kyo (pelakon Autumn in my heart). Since aku suka Rain, aku tengok la. Then, aku suka. Suka. Suka. Haha. Gelak-gelak time lawak. Time sedih, aku menangis bagai nak rak.

Kenapa aku suka citer Korea?
1. Drama diorang mampu menukarkan watak dari lelaki yang ego, meluat dan annoying kepada lelaki yang kita akan suka akhirnya.
2. diorang tak romantic. Tapi diorang menunjukkan romatik dengan cara lain. Dengan cara yang agak kasar. I like it. I tak suka lelaki jiwang karat cakap berbunga-bunga. I geli. Sebab tu suka cara Korea mempamerkan sayang diorang. Kasar, yet loving.
3. diroang tak put on heavy make up. Kalau diroang melakonkan watak rang biasa yang huduh, make up base je. Takder eye shadow, mascara atau bulu mata palsu. Natural. Kalau pelakon Malaysia, wah, bangun tido terus pakai make up yer.bongok betul.
4. Diroang lepas laku. Maybe kat luar mereka orang yang polite. Tapi akalu dlam skrip watak diroang pompuan yang makan lahap, and lepas laku. Diorang tak teragak-agak untuk buat macam tu. Tak pikirkan betapa hodohnya bila diroang makan dengan mulut penuh sambil marah-marah. Hehe.
5. lelaki Korea tak cukur kening macam pelakon Jepon. Kalau korang perasan, Jepun nyer pelakon pergghh kening pantis cantik kalah orang pompuan. Tapi Korea tak. Tu yang rasa cam lagi ‘jantan’. Heheee
6. drama Korea lagi feel. Bila diorang happy, kita akan turut rasa happy, kita akan senyum jugak. Bila diorang gelak, kita senang hati. Tapi bila diorang sedih, nangis, secara tak sengaja kita akan menangis gak. Macam aku tengok BOF, menangis sampai bengkak mata time Jan Di sedih sebab Jun Pyo.
Apa-apa pon, jangan harapla produksi Malaysia akan menghasilkan drama standing drama Korea. Drama Malaysia, paling banyak guna makeup, rambut plasu dan baju berfesyen-fesyen. Bosan betul.


p/s: btw, my housemate gile dengan Japan.. she even learns the language.. and she can speak Japanese.. huhu. fighting!

3 comments:

suezensuzanna said...

i love korea too:D

hanys said...

yep yep sama la kita..jom kita K-popped

ankowada said...

hehe.>_<
nak suke jugak boleh?

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin