Thursday, June 18, 2009

Korean Beauty: Goo Hye Sun







Gu Hye Sun (구혜선)
#fullpost {display:none;}
Hidden beneath the pretty innocent face, flawless fair skin and huge eyes, Gu Hye Sun is an accomplished actress blessed with many talents.Best known for her lead role in Boys Before Flowers as the spunky Geum Jan-di, Gu can sing, draw and has published a novel. Now that isn't all, she has even written and directed a short film entitled The Cheerful Caretaker (유쾌한 도우미).

Gu who can hold her own on the piano, also wrote the theme song for her short film.Gu Hye Sun's book is entitled Tango and it is a fiction, based on the memories of her own bittersweet first relationship. The Seoul Art College alumni also illustrated the book cover and the book comes with around 40 of her own illustrations. It was published on March 31, 2009 and she worked on her book while she was in the middle of filming Boys Before Flowers.


Gu made her debut in 2002 in a CF advertising computers 삼보컴퓨터 슬림PC. She has since added a long string of dramas to her credit, hosted music program SBS Inkigayo (2006 - 2007), hosted the SBS Drama Award 2007 and sang the theme song for her drama Pure 19.

Let's get to know the very talented and artistic Gu Hye Sun.


Date of birth: 09 November 1984
Birth place: Seoul, South Korea
Height: 163cm
Weight: 42kg
Family: Father, Mother, Older sister
Blood type: A
Talent agency: YG Entertainment


Education:
Shin Chon Elementary School
Bu Pyeong Dong Elementary School
Bu Heung Middle School
Bu Pyeong Girls' High School
Seoul Art College


Dramas:
Boys Before Flowers (KBS 2009)
Strongest Chil Woo (KBS 2008)
The King and I (SBS 2005)
Pure 19 (KBS 2006)
Ballad of Suh Dong (SBS 2005)
Drama City 다함께차차차(KBS 2005)
Nonstop 5 (MBC 2004)
Drama City 아나그램 (KBS 2004)
p/s: dia comel kan?? aaargh, geram gile tengok semua iklan dia.. sangat2 comel. and her laugh so sincere.. huhu

Korean Beauty: Song Hye Kyo







Name: Song Hye-kyo

Date of birth: Nov 22, 1981 but registered on Feb 26, 1982 (where do they get these information!)

Blood type: A

Height: 156cm

Weight: 45kg
peminat Full House mesti kenal dia :).. omo!yipurra! (OMG, cantiknya)

Sunday, June 14, 2009

one to let go

lega, penat, happy, sedih and sleepy. Lega,habis sudah majlis tunang kawan aku, wina. finally. senang.happy for her, tak lama pun bercinta, erm, setahun kot. tapi dah lama kenal since sekolah. cinta lama bertaut kembali.sdeih, tahun depan wina dah jadi isteri orang. erm, lain plak citer bila dah ada keluarga sendiri nanti.berjela panjang nasihat kami dan pesanan papa nya. dengar ye! and damn sleepy sebab semalam tido kul 3 pagi. tolong dia wat persiapan terakhir. penat siot. tapi takpe, demi kawan kan. okey, enjoy pics.

p/s: i love the goodie bags. so cute and nice. ye, kami bagai nak gila buat bunga rampai. nuha dah hampir jadi hantu daun pandan :)
paling best bila kami bergambar 'sarangeyo' dengan tangan bentuk love, the photographer terkezut. benda baru ni, dia cakap. hehe.


Saturday, June 13, 2009

so sleepy


minggu-minggu yang memenatkan. bila dah tiba time training, its damn tiring.

before training:
two weeks bertungkus lumus menyiapkan content training material. not easy maa. try to produce the friendly training material need a lot of work and effort. then, get approval, comment, amend,comment lagi, amend lagi and sign off. printing. binding. for 3++ pax. aduii. moc trial. pc checking.

during training:
jadi cikgu. train the pax. kena tembak ngan soklan yang power. muka kat depan dah merah2. tahan. cakap je apa yang patut. yang penting confident. kena mahir system. tekan sana. login sini. keyed in entry.tadaa. show the reports. ask them to make few exercise. cikgu, pc saya hang. damn. cikgu, system error.haish. 3 weeks hadap benda ni. bukan continous, ada session. tapi kena dengar jugak apa student komen, dapat back up answer siap-siap.

habis training semnanjung, fly to Sabah n Sarawak Branch. ok, boleh rest. balik KL.phewww.

flying squad:
rehat tak sampai seminggu, jaga region plak. 2 week, 3 week? dunno yet. ala, jangala lama sangat. ada gak kena puasa kat tempat orang. sensorang lak tu.

balik KL:
Release 2 menunggu.manual documentation for Deposit menunggu. projek ngan TH menunggu. Deceased policy menunggu.


sosial life:
tiap minggu ada majlis, kawan bertunang, kawan kawin.attend je la selagi mampu.

list semua kerja bukan membuatkan aku lagi teratur, its make me sleepy. huaaarrghh! nak balik jerantut, borak ngan mak sambil makan gulai tempoyak ikan patin.

p/s: as my close friend said: anys, kalau pikir kerja, sampai bila tak habis. errmm..

Thursday, June 11, 2009

Komawo!

apakah susah melafazkan terima kasih, maaf, dan tolong? tak susah. tapi ego melambung tinggi membuatkan ia susah.
kata ustazah aku zaman study dulu, ada tiga menda kita kena amalkan untuk dihormati oleh orang sekeliling.
1. katakan 'Tolong' jika ingin meminta sesorang berbuat sesuatu. contohnya, 'Tolong photostate training material ni ye'. orang nak tolak pun segan. sedap juga didengar dek telinga. bukan arahan, tapi meminta bantuan.
2. katakan 'saya minta maaf' atau kalau susah, 'sorry'. ok,kalau malu, katakan dalam bahasa korea' pya -an-de'. haha. ok, aku admit kata maaf adalah yang paling berat untuk aku ucapkan. even aku tau aku salah. its take time to say. ego melambung tinggi. but once we say it, it feels burden will just drop immediately.
3. katakan 'terima kasih' diatas pertolongan atau bantuan yang diberikan. walaupun itu memang kerja dia, apa salahnya kita ucap thanx kan? ucapkan terima aksih pada mereka yang mhulurkan tiket tol, pada kakak /makcik cleaner yang lapkan meja anda setiap pagi, pada tea lady yang siapkan minuman untuk anda setiap awal pagi, pada mereka yang bertugas sebagai cashier, pada makcik DS yang serve anda setiap pagi, tengahari dan malam. mereka juga manusia. tak salahnya mengucapkan terima kasih. apa, jatuh standard anda sebagai pegawai kerajaan kah jika cakap terima kasih? tak kan? bahkan anda mungkin dijadikan calon untuk jadi menantu anak jiran mereka yang kaya. (oke, berangan). atau sekurang-kurangnya anda rasa mulut anda berbau, takut nak bercakap, senyumlah. senyum tu kan sedekah, bagi dapat pahala. takder effort apa pun.
p/s: naper entah tetiba nak wat entry ni.
apa-apa pun, renung-renungkan, dan selamat beramal.

Wednesday, June 10, 2009

kenapa Korean? bukan Jepun..


Aku gila drama Korea. Dan orang akan tanya aku, naper citer Korea? Naper tak suka drama Jepun. Used to be, suka drama Jepun. GTO, Power Office Girls. Aku rasa korang yang sebaya ngan aku sure ingat citer2 ni. Lepas tu, dah agak kurang citer Jepun di TV. Naik pulak citer Korea. Winter Sonata. Autumn in my Hear. Ops, before that, The successful stry of Bright Girl. Time tu Jang Na Ra memang glamer giler. Aku tak tau itu citer Korea sebab dalam bahasa Mandarin. Pastu baru tahu. Winter Sonata aku tak tengok sebab sangat-sangat sedih.menangis je kerjanya. Autumn in My Hear pon mula-mula je. Sebab part mula best, kelakar dan Won Bin memang hensem. Lama sket tinggal, time aku kat UIA Gombak, naik citer Full House. Rain dan Song Hye Kyo (pelakon Autumn in my heart). Since aku suka Rain, aku tengok la. Then, aku suka. Suka. Suka. Haha. Gelak-gelak time lawak. Time sedih, aku menangis bagai nak rak.

Kenapa aku suka citer Korea?
1. Drama diorang mampu menukarkan watak dari lelaki yang ego, meluat dan annoying kepada lelaki yang kita akan suka akhirnya.
2. diorang tak romantic. Tapi diorang menunjukkan romatik dengan cara lain. Dengan cara yang agak kasar. I like it. I tak suka lelaki jiwang karat cakap berbunga-bunga. I geli. Sebab tu suka cara Korea mempamerkan sayang diorang. Kasar, yet loving.
3. diroang tak put on heavy make up. Kalau diroang melakonkan watak rang biasa yang huduh, make up base je. Takder eye shadow, mascara atau bulu mata palsu. Natural. Kalau pelakon Malaysia, wah, bangun tido terus pakai make up yer.bongok betul.
4. Diroang lepas laku. Maybe kat luar mereka orang yang polite. Tapi akalu dlam skrip watak diroang pompuan yang makan lahap, and lepas laku. Diorang tak teragak-agak untuk buat macam tu. Tak pikirkan betapa hodohnya bila diroang makan dengan mulut penuh sambil marah-marah. Hehe.
5. lelaki Korea tak cukur kening macam pelakon Jepon. Kalau korang perasan, Jepun nyer pelakon pergghh kening pantis cantik kalah orang pompuan. Tapi Korea tak. Tu yang rasa cam lagi ‘jantan’. Heheee
6. drama Korea lagi feel. Bila diorang happy, kita akan turut rasa happy, kita akan senyum jugak. Bila diorang gelak, kita senang hati. Tapi bila diorang sedih, nangis, secara tak sengaja kita akan menangis gak. Macam aku tengok BOF, menangis sampai bengkak mata time Jan Di sedih sebab Jun Pyo.
Apa-apa pon, jangan harapla produksi Malaysia akan menghasilkan drama standing drama Korea. Drama Malaysia, paling banyak guna makeup, rambut plasu dan baju berfesyen-fesyen. Bosan betul.


p/s: btw, my housemate gile dengan Japan.. she even learns the language.. and she can speak Japanese.. huhu. fighting!

KOKO

KOKO dah takda. Bukan lari atau diberi pada orang. Tapi sudah mati. Semalam, 4 jun 2009. Waktu kematian memang aku tak dapat kenal apsti. Maybe tengahari sebab masa nak pergi kerja pagi semalam, KOKO masih terkinja-kinja dengan SamSam.
Aku tak tau punca mati. Aku tak rasa dia sakit sebab dia sihat, gemuk dan aktif. Sangat-sangat aktif. 3 jun, hari Rabu masa Kak Ina bagi diorang makan, dia masih boleh panjat pintu sangkar yg atas yang tinggi tu. Means, dia sihat. Cuma dia ada buang tabiat sejak Akhir-akhir ni. Sangat suka duk dalam rumah hijau tu. Dulu dia tak suka. Dia akan tidor bawah. Rumah tu biasanya SamSam yang lepak. Semalam aku pelik tengok KOKO tak kuar minta makanan. SamSam je yang duk luar tak sabar nak makan. Aku goyang-goyang rumah hijau. Tapi tak gerak. Aku dah pelik. Dan berdebar. Tapi KOKO memang tido mati, tak sedar apa langsung. Aku angkat rumah hijau. Aku bukak bumbung dia. Dann aku Nampak KOKO dah mati dan ada beberapa ekor semut kecik dah start hurung dia. Aku tergamam. Speechless. Aku tutp balik bumbung rumah tu. Aku duk diam-diam. Kak ina tgh solat. Lama. Baru aku jerit panggil kak Ina. Dan air mata aku ngalir-ngalir. Tak henti. Aku biarkan KOKO dalam rumh hijau tu. Aku balut ngan paper. Berlapis-lapis. Aku bungkus dengan plastic. Sorry KOKO. Rumah takder tanah. Takder tempat nak kuburkan kamu. Kamu duduk la dlam rumah tu.
Aku message orang2 yang kenal KOKO dan tahu betapa aku kasihkan KOKO. Mak aku sedih. Aku nangis-nangis ngan mak. Mak kata, KOKO dah tua. Yela, aku jaga dia dha 8 bulan. By the time aku amek dia, aku rasa dia dah 3 bulan.Mak pesan jaga SamSam. Jangan anak tirikan dia. Tahu. Tapi KOKO yang pertama di hati. My first pet. Kawan-kawan aku cakap, carila yang baru. Tak. Tak sama. KOKO lain. Aku tak sanggup dah nak membela pet. Sedih sangat bila dah mati.
Aku masih terbayang-bayang dia terloncat-loncat dalam cage nak makan. KOKO kuat makan. Selalu berebut makanan SamSam. Aku terbayang hari-hari pertama KOKO duk ngan aku. Aku bawak dia naik bas dari Jeratutu ke KL. Sian dia. Cuak. Pastu tak naik bus dah. Naik kete je. Punyala special KOKO. Aku belikan dia rumah yang best. Ada gelongsr. Untuk dia sorang je. Pernah aku biarkan dia keluar dari sangkar and dia sesat bawah almari and tak dapt kuar. Aku dah panik nak cari dia. Sebab dia tak berbunyi. Aku panggil nama dia, then tdengar bunyi scratch bawah almari. Tahulah aku, KOKO menyahut aku panggil dia. Aku alihkan almari, and dia lari keluararah aku. KOKO pernah berjaya kuar dari sangkar besar. Masa tu aku baru balik kerj. Aku berjaya jumpa SamSam. Tapi tak berjaya jumpa KOKO. Kak ina berlari satu flat cari, tanya orang. Aku dah give up. Aku takut dia kena makan ngan kucing. Tapi aku still call nama dia. Then, tiba-tiba dia kuar dari bawah almari dapur. God, KOKO. U make me sweat! KOKO cerdik.i can see that. Dia suka keluar dan explore.
Sekarang KOKO dah takder. Dan aku masih menangis bila bagi SamSam makan. Diorang dah pandai berdiri tanpa pegang sangkar. Aku nak amek gambar tu. Tapi selalu tak sempat. Ada pon, Nampak perut diornag yang buncit je. Dan aku masih sedih.

Saturday, June 6, 2009

satu nyawa hilang

KOKO dah takda. dah mati. its hurt. aku masih menangis skang.
- details story akan menyusul
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin