Thursday, May 7, 2009

movie marathon

Smalam dengan passion nya aku ambil cuti separuh hari for the sake of muvies. Gila tak? Hahaha. Sebenarnya memang dah lama plan untuk tengok Wolverine dan Fast n furious 4 serentak. Mulanya nak tengok this Sunday, tapi dah habis tayangan. So, Semalam (rabu), aku buat marathon untuk dua2 filem favourite aku tu. Noha said, don’t watch Fast n Furious, better watch The Uninvited. Aisey. Aku ni peminat Van Diesel, aku tak kira. Nak tengok gak, even ramai yang bagi komen negative. Lagipun The Uninvited tak pernha masuk senarai aku. Huhhu
My review:



Fast and Furious 4.
Dimulakan dengan awal kehidupan Dom dan Letty (his awek), Han, and other friends yang kerjanya merompak minyak yang sedang bergerak. Okey, part sini memang best. Sebab yang buat kerjanya perempuan. Lelaki drive secara mengundur. Gila jugak. Tapi best. Then, diorang separate sebab polis cari Dom. Dom bawak diri, tapi dapat call dari adik dia Mia yang Letty dibunuh. Dia balik untuk funeral, tapi dari jauh. Brian o Conner dah masuk FBI semula. Dom try find out sape yang bunuh Letty. Letty menjadi driver untuk Barga, si unknown boss, yang banyak kes, yang paling dikehendaki. Untuk cari pembunuh, Dom kena masuk sebagai driver Barga. So, ada drive competition. Yang best, diorang berlumba tanpa track, tanpa ada org awasi jalan, tak tahu jalan, semuanya based on GPS yang diberikan. Brian pun join juga, tapi dikalahkan oleh Dom. But Brian manage to get in guna taktik kotor FBI. Haha. Lawak juga, but then fikir2 balik, macam itu lah realitinya. Well, Dom dah tahu saper yang bunuh Letty. In fact, semuanya yang jadi driver penghantar barang untuk Barga akan dibunuh selepas tiba hantar barang. Tapi yang bestnya masa diorang cuba cross sempadan AS- Mexico, perghhh, siap masuk terowong sempit. Memang dasyat gak.
Overall bagi aku, citer ni memang best. Aksi2 drive mamang best. Tiba2 terbayang, nak buat macam tu gak bley?? Hiii…


X-Men Origins - Wolverine
Mengisahkan bagaimana Logan end up jadi Wolverine. Rupanya abang Logan juga mempunyai kuasa sama macam dia. Boleh dikaakan kuasa binatang kot. Sebab Victor macam beruang. Kukunya boleh memanjang. Ada ramai juga yang mutan macam diorang, dikumpulkan menjadi army kononya untuk kesejahteraan rakyat, padahal jadi balaci untuk kumpul mutan lain. Mutan lain itu diambil kuasanya untuk dimasukkan dalam satu badan yang mana menjadi senjata utama. Itu basic cerita la. Cerita ni agak syahdu juga sebab Logan kehilangan aweknya. Aweknya mati. Tapi sebenarnya tak mati pun. Semuanya hanya sebuah konspirasi. Kesian Logan.tertipu. sebab ingatkan awek dia dah matila, dia setuju buat eksperimen yang menyebabkan badanya sekeras besi, kukunya ajdi bilah pisau. Tapi naper ntah, kadang2 aku menguap tengok citer ni. Mungkin time line dia straight, takde twist kot.

1 comment:

susudalambotol said...

x-men tu memang best ;)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin