Thursday, April 23, 2009

Langkawi - its just need one day!







Satu hari di Langkawi. Mostly my colleagues said “hanis buat kerja gila”. Tak. Tak gila. Langkawi kecik je. U can spend only a day. One fine day. Last year, we bought this Air Asia promo ticket. Rm7. After tax, pergi balik rm70 each person. Flight 8.10pg, balik 10.40 malam.
Aku google. Aku cari the best rate and most flexible time for Island Hoping. Dalam banyak2 service, satu je yang boleh buat Island Hoping ikut suka bila kita nak buat. En. Ibrahim. Aku jumpa di blog ini,http://tourismlangkawi.blogspot.com/. RM250 satu boat. So, up to us nak bawak berapa orang. Since we just 5 of us, means, rm50 per person. He offered Hyndai i10 worth rm50. Fine. I take it. Better handle everything with one person. Kalau boat lain, keter lain, payah.
Bertolak dari Cheras 5.45 am. Sampai dalam 6.30am. aku pergi check in. yang boleh solat, pi solat. 7.30am, masuk. 8.10am depart from KL. Samapi Langkawi 9am. Call en Ibrahim, dan dia datang dengan Hyandai. Kami di bawa breakfast dulu. Kul 10lebih, start Island Hoping.
Memang best la Island Hoping.. masyuk sesangat. First pergi Pulau Dayang Bunting. Ingatkn tak der apa2. Rupanya kat atas tu agak happening. Ada tempat layan ikan keli main celah kaki. Yang sampai ke sudah aku tak berani jejak. Sumpah geli gila. Pastu kami mian bot kayuh2. Aiseh, lupa nama apa. Kalau nak swim pon bley gak. Tapi untuk yg terrer berenang la. Sebab bukan macam Pantai. Terus dalam woo. Ianya tasik. So berhati-hati.
Pas penat sejam kat situ, kami di bawa ke Eagle Feding. Cuak gak tengok si helang merayau-rayau cari makanan. Then, pergi Pulau Beras Basah. Kat sini tempatnya sangatla cantik. Sampai kami tak sempat nak ambik gambar. Terlalu cantik. Sampai aku n noha sensing seluar nak cecah air. Then geram punya pasal, kitorang terus mandi. Dengan tak bawak seluar spare nya.. terus cebur masuk air. Tapi sempat cabut tudung.. hehehe.. best moment bila Myza terlupa cabut Safety Jacket.. eish. budak ni. aku sakan gelakkan dia. natijahnya, beg aku gekena godek dengan beruk. #@!%^$&*(!!
Puas hati dapat mandi dalam laut cantik. Memang heaven. Then, balik ke Jeti. Ambik kereta. En Ibrahim dengan baik hati menawarkan asrama untuk kitorang mandi. Pergh. Rezeki. Seluar memang kuyup la. Tibia saja. Pandai buat pandai tangung. Jgn duk byk songeh bising. Huhuhu. Terasa lembap je bontot aku. Hehehe.
Pas makan tengahari, kitorang bertolak ke kereta Kabel. Malangnya, on the way ke sana, hujan lebat gila. So, terpaksa cancel. Terkilan gila. Dua kali pergi, tapi tak dapat jejak pon. So, spend time dengan shopping. Then pergi dataran Lang n bergamba sakan. Pastu, pergi Pantai chenang untuk dinner. Time ni bat HP dah low nak mampos. So, tak dapat bergambar dah. 8.30 gerka ke Airport. Tup2, flight delay. Bengangya. 11.15 plak tu.. perghh. Penat siooot. Sampai LCCT 12.15. sampai umah noha kul 1pg. kul 6 pagi aku rush balik Wangsa Maju. Kul 8.30 aku dah sampai opis. Dah la hari bz gila. Nasib aku taka pa-apa.
Yes! Aku berjaya buktikan, Sehari di Langkawi, tak mustahil!

5 comments:

maiza mza said...

happy...but too much damn work makes me so dumb and full of blurrr!!! terlalu rush and really hate it.

BTW fun and please delete the memory tang aku nangis tuh..please please am begging yuuu...malu sesangat cam nk letak muka lam spender.

memory aku lupa tanggal life jacket lantak korang la nk igt sampai mati pown tak kesah sgt..aku mmg blurrr tahap maximum.

susudalambotol said...

dah lama tak pergi langkawi. lepas dah 3 bulan nanti nak melancong la :)

maiza mza said...

apesal ko tak citer tang shopaholic..bag yg bercakap hahaha...meninjau bag dari kereta setelah busan meninjau dan menggayakan bag dari dekat...

hanys said...

puan susu (hehe), kalau pregannt, tak yah lawat island hopping..takut bahaya. sebab naik bot byk terhentak-hentak.kitorang pon scary...

hanys said...

maiza..
terlalu banyak nak diceritakan kalau ikut hati aku la, tapikutkan tangan dan jemari aku ni, tak berdaya nak menaip semua benda.. ko je la update dlm blog ko.. aku sangat suka part beg bercakap tu. ala2 shopaholic lak. tapi ko tak jadi Rebecca Bloowood yg tertarik dgn beg bercakap..huhuhu

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin