Wednesday, November 19, 2008

Kanak-kanak zaman sekarang?

Sekarang dah tahun 2008, tahun depan dah 2009. O, aku dha hampir umur 25tahun. Baru sedar, aku dah besar. Baru sedar, aku dah boleh berkata begini ‘budak-budak zaman sekarang”.. hahahaha.. sangat ironic, sebab dulu aku tidak suka ayat macam tu..
Akhir-akhir ini, aku banyak terjumpa ngan kanak-kanak lingkungan umur 2- 6tahun. Dulu biasa jumpa, sebab mak aku seorang guru tadika. Jadi, kebanyakan kanak-kanak yang aku jumpa, sama sahaja sebab mak aku yang didik. Jadi, tidak jauh beza tahap kepetahan dan kecerdikan mereka. Jadi aku andaikan, semua kanak-kanak zaman sekarang cerdik dan petah. Tapi baru aku sedar, tidak semua begitu. Mungkin didikan yang berbeza.
Aku dah biasa dengan kanak-kanak yang pandai membaca pada umur 5tahun atau sekurang-kurangnya dah pandai mengeja. Tapi di KL ni sangat ramai kanak-kanak yang aku jumpa tidak tahu mengeja. Sekadar tahu asas ABC. O, tersilap rupanya pandangan aku pada kanak-kanak KL ni. Hehehe. Ok, setelah aku dah biasa dengan situasi itu, aku terjumpa pulak dengan kanak-kanak yang extra knowledge.
Anak buah BF aku. Umur 6 tahun. Tapi membaca langsung tiada masalah. Samada dia paham atau tidak sahaja perkataan itu, macam “jirat”, “ikhtiar”.. dia boleh bercakap tanpa pelat, paham apa sahaja orang tua bercakap, siap boleh buat deal ngan uncle dia lagi. And she can recite Poem too, in English with good pronunciation. Then, her mom told me she got first place in her class. Ok, fine, no wonder. She’s brilliant. She asked me about diet. “auntie, kalau nak diet, tak boleh makan selepas magrib kan?” erk, tercekik aku, macam mana dia tahu pasal diet and makan selepas 7pm ni? Then, aku realize yang her parents, uncle, granny, never told her fake reason, fake story or try to make fool of her. They gave her fact, not fake. And she grew up as a thinker. That’s awesome. Sebab tak ramai parents yang mampu bagi fakta kat anak-anak. All they give is, fake. Macam, jangan main sampai magrib, nanti ada hantu sorok. Padahal, dah senja. Its time for bath and pray. Itu lagi logic kan? Lagipun, otak kanak-kanak lagi cepat serap macam sponge.. apa yang kita ajar, boleh masuk dengan cepat. Tiada alas an, “kecik lagi, biarla dulu. Dah besar nanti, ajarla” or “tak sanggup nak ajar menda berat-berat nanti tak boleh berfikir budak tu”. Mengikut Islam pun, zaman kanak-kanak la paling bagus untuk ajar semua benda. Hafaaz Quran, invention, and others.. Another impress me, she doesn’t like candy or junk food at all. Dari kecik tidak dibiasakan makan-makan benda-benda macam tu. Plus, its contains MSG a lot which help to reduce the capability of brain. Mungkin tu juga salah satu sebab dia cepat dan senang serap ilmu.

No comments:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin