Friday, October 17, 2008

Body Cantik

Nice Body.. aku rasa semua perempuan idamkan body yang cantik, slim, langsing, boleh pakai saiz S or SS, boleh pakai baju apa sahaja, cantik jer.. yer la,termasuk aku..
Tapi kan tak semua orang ada badan yang cantik. Ada atas yang dah sedang elok, tapi kat bawah pulak agak besar.. ada yang slim, tapi ‘aset’ pun flat. Pakai kebaya n jeans, macam salut plywood dengan kertas pembalut hadiah je.. ada jugak yang cutting cantik, tapi bila tengok depan, buncit. Erk. ada yang badan dah cantik, ‘aset’ ok, tapi pendek.. beli jeans kena potong kaki, pakai certain baju labuh.. erm.. pendek kata tak semua perfect.. yang slim n langsing macam model mestiteruk berusaha untuk maintain body.. stress woo..
Bagi aku yang tembam ni, erm.. kadangkadang bosan dengan situasi mcam ni.. mula-mula badan aku ni kurus melidi, habes SPM berat 42kg n tingi 157cm jer (underweight). Semua mengata. Semua mengutuk, hanis kurus sangat,macam plywood, sekeping, macam rangka bergerak. After duk berehat kat umah selama 6 bulan, aku tak sedar badan aku dah nak sampai 57kg.. huhuu.. tu pun sedar pas semua tegur n ada medical checkup untuk masuk UIA.. semua mengata pulak, hanis, gemuknya. Macam mak orang. Badan ko kenapa? Apa ko buat ngan badan ko? Stress!
Duk uia, ak tak pernah lak terngin nak kuruskan badan.. dia turun sendiri, mungkin sebab bz.. paliing banyak turun, sampai 50kg.. then naik balik 55kg.. pas kerja lagi best, 4 bulan kerja, berat aku jadi 64kg.. fuyoo.. masa tu aku rasa badan aku susah skit nak dibawak..yela dah overweight kan.. boss aku pun tak habes-habes mengutuk aku.. nangis woo… mak tak cakap apa. Bagi dia, anak dia ni lawa jer.. hehehe.. orang lain suka jadikan aku sebagai contoh.. ‘badan dia besar macam hanis ni ha..’ sakitnya hati, Allah jer tau..
Erm, awal tahun 2008, aku decide nak slim down sket.. atleast bukan overweight dah.. dalam dua bulan, aku turun 4kg.. jadi 60kg. pastu, turun slow2, sampai skang dah jadi 55kg.. kadang-kadang terbabas jugak, 56kg.. stress jugak nak maintain macam ni.. tapi happy la sebab bukan overweight dah n boleh la pakai size M or S kadang-kadang.. hihhihi. aku plan nak reduce lagi sampai 50kg.. tapi susah gak la.. target aku sebelum Kahwin nak dapat 50kg.. yang pnting aku sihat, tak sakit sebab kurus sangat, Alhamdulillah… fighting!!

No comments:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin