Tuesday, September 30, 2008

Persiapan Raya..

Esok hari raya!! wah, rasa macam kejap jer, dah nak raya... syoknya..
sejak balik jerantut hari Jumaat lepas, rasa macam tak menang tangan.. banyak gila aktiviti.. sampai rumah hari Jumaat kul 10mlm.. perghh.. lima jam tu dr KL.. jammed teruk masa nak kuar KL... dah la sepanjang highway nampak accident, ambulans n bomba.. berdoa jer banyak-banyak moga selamat sampai.. alhamdulillah.. jadual aktiviti sepanjang ku kat umah...
sabtu- 27 sept
buat kuih raya.. mula-mula mak nak buat 2 jenis jer. lagi 2 jenis nak buat ahad la kononnya.. tapi aku cakap, alang-alang mak, dah kuar semua barang ni, baik buat jer semua.. so, dapatla empat jenis kuih.. semperit, dahlia, tart nanas and sarang semut.. dari pagi buat kuih.. last2 terbungkang tidor sebab penat sangat.. my dad pun beli jer la lauk berbuka..hehe
ahad-28sept
erm, dah lama tak makan nasi ulam.. so, we decide to make nasi ulam.. but first, my mum got to find the 'those special leaves'.. kalau dapat, on la projek nasi ulam.. otherwise, makan asap je la.. hehe.. and yeay! my mum berjaya dpat kan those special leaves.. so for the whole day kami menghiris daun, menyiat daging bakar, ayam panggang, menumbuk rempah ratus.. penat, tapi tak sabar nak makan.. hari ni berbuka kat umah my granny sebab dah lama tak jumpa dia... o, kami buat kuih cara berlauk, sebab semua teringin. kat KL mahal sangat, sampai rm 1, dpat 3 ketul jer.. hampeh tul..
isnin-29 sept
hari yang haru biru sikit.. sebab my dad tiba-tiba nak kemas barang.. haru sebab dia bukan makin mengemas, tapi dia akan membuatkan rumah makin semak.. phew.. tensen gak.. kami 4 beradik buat bodo jer.. hari ni mak masak kari ayam, yum! yum! and kami buat cara manis pulak.. hehehe..
selasa-30 sept
i decide to wrote my new post.. sebab rasa lama sangat dah tak update.. today, kena pi tukarkan duit mak kat bank. mak dah buat kek 3 biji untuk umah my grannys; belah mak n my dad. another one untuk umah sendiri sebab nanti takder apa boleh makan pas balik umah sendiri.. my choc cake would be after we get back to our home... hari ni kena balik umah grannys belah mak sebab nak masak lemang, buat rendang, and buat persiapan lain.. baju raya semua dah masuk beg.. hope takder yang tertinggal. even dekat, takder masa nak balik umah amek barang.. tenaga kerja aku n Ain amat2 diperlukan.. huhuu...
Rabu- 1 oct
SELAMAT HARI RAYA... MINTA MAAFF ZAHIR DAN BATIN JIKA TERSILAP KATA, TERSALAH LAKU, TERKASAR BAHASA...

Tuesday, September 23, 2008

Iftar UIA'ans

Last Saturday, aku ada iftar ngan kawan-kawan UIA aku.. yang dari Matrik tak pernah pecah.. actually,nak buat kat umah aku.. but end up ngan kat umah Norha.. yang bestnya, masak nasi ayam.. diulang, MASAK NASI AYAM, bukan beli nasi ayam kat bazaar… pastu, kak Liza, ( kak umah @sepupu norha) buat paid aging & pai epal.. wah.. sedapnya..nanti nak wat la kat umah plak.. hehehe mcam terror jer kan? Yang penting, ada menu yang aku wat; Kek Batik, request by wina, sebab dia nak belajar, nak buat n bg BF dia.. tapi hampeh, datang lambat sangat, aku dah siap dulu dah…
Yang best, Wina, Zura, Myza n Suhaina ada… havoc gila.. quite sad sebab tak cukup korum, Marissa kat Kuantan.. nak wat camner.. Zura dah agak berubah, dah makin wat lawak, makin gangster.. kelakar gila dengar citer anak murid dia.. hehehe.. Myza bercerita pasal her boyfriend, and her minor surgery… erm.. wina tak habes2 dengan, ‘nak beli hadiah apa untuk Amar??’.. eii, budak ni ingat aku ker yang berchenta ngan BF dia.. hampeh tul.. Norha, mcam tula.. lagipon aku selalu jumpa n contact dia… sam as Su.. aku takder cerita nak di kongsi.. penat nak jawab bila dorang tanya bila aku nak kawin… aku cakap, entah..lagi 3 tahun kot..
Sampai nak berbuka,semapt lagi diorang amek resepi Kek Batik aku.. syahdu sungguh.. bila dah makan, tak ingat dunia.. sedapnya nasi Ayam Norha (dengan bantuan Kak Liza, Su n Aku..hehehe)… Memang kenyang bangat..
Pas makan, solat, rehat jap, kami pi Jusco Maluri.. sajer shopping.. semua shopping.. kecuali aku.. sebab aku dah penat shopping sejak dapat bonus.. hehehe.. temankan wina cari T-shirt BF dia, tolong dia pilih handbag… seronok..:)

yeah, norha tengah shopping sakan...

pura-pura belek baju.. konon nak candid la..

Iftar MRSM Muadzam Shah


Last Sunday, ada majlis berbuka bebudak MRSM Muadzam Shah, batch 97-2001.. buat kat Eden, The Curve.. its suppose to be reunion, yang akhirnya hanya 4 orang budak maktab datang.. yang balance 6 orang adalah kawan-kawan yang kami bawak.. memang sakit hati.. y?? sebab ada 17 orang budak MRSM Muadzam Shah yang sepatutnya datang, tapi end up dengan cancel last minute. Sakit gila hati aku n Shal.. yang lagi bengang, orang yang cadangkan nak wat berbuka tula yang cancel.. yang beria cadang kat Eden tula yang cancel.. macam sial, macam hampeh..
Dahla kena sindir ngan orang kat den tu, coz, booking untuk 17, tapi yang dtg 10 jer.. we should pay for 17 actually, but appeal untuk bayar untuk 10 orang jer.. malu gila.. nasib Shal cover. Pergghh.. pasni kami takkan buat reunion yang melibatkan orang yang tak boleh commit.. yang kelakar, bila sorang kawan tak datang, dia pun tak datang jugak.. such a childish! Lelaki n pompuan sama jer perangai.. macam celaka.

Whatever, the iftar still happening.. ngan shal tak reti nk berenti cakap.. ngan Jay (takut aku ngan kuku Jay, reminds me to Pontianak Harum Sundal Malam..heheh) asyik wat lawak jer.. erm, surprise, Nuex datang ngan awek dia.. comel jer.. hehehe.. aku datang ngan Ikmal.. Nuex ingat tu BF aku.. hehehe.. too cute la.. tak seswai.. hehehe

Ikmal, me & Jay....

Shal & her fiance

Nuex and his awek...nuex yang asyik makan, but he manage to find the best food.. huhuhuu..

ni kawan Shal, supermodel, Min.. cantik.. and they keep gossiping.. huhhu.. xoxo, gossip girl..

Friday, September 19, 2008

Rasa Macam Nak Bunuh orang..

Pernah rasa nak bunuh orang tak?? aku selalu rasa macam nak bunuh orang masa tengah beratur naik lrt sebab orang suka potong Q, suka cakap kuat2, suka menyelinap dalam line kawan.. hangin jer.. rasa macam nak tolak jer ke rel LRT tu.. or cekik kuat2...
dalam Lrt plak, dah tau penuh, nak juga menyempit.. pergh.. rasa nak pijak je kaki..

Friday, September 12, 2008

Bank Islam

Kad Raya Bank Islam..
Kad Raya & Sampul Duit Raya Bank Islam
waa.... Hari raya dah nak dekat ni.. demam raya pun dah rasa.. yang penting aku dah dapat kad raya Bank Islam yang berwarna merah darah.. erm, rasa macam sambut raya cina la plak.. masa tu dah terpikir, nanti dapat sampul raya color merah darah gak ker??? mesti menyala jer... but luckily, sampul color grey.. design tahun ni cantik sket. sebab pembuka sampul raya tu ala-ala macam surat punya. dia melintang, bukan menegak macam biasa.. and yang lagi best, tiba-tiba dapat extra 50 sampul.. huhuhu.... macam banyak duit jer nak bagi kat orang raya ni..

Thursday, September 11, 2008

Its All About SHOE

Before this aku kongsi tips pasal bag kan?? So this time, on request, aku bagi sikit tips tentang KASUT. Aku tak la pandai sangat bab fashion terkini ni. Dan tak la sampai muflis gara-gara nak bergaya dengan fasion yang tengah in n update.. but atleast, bila orang tengok kasut kita, orang tak la sampai memandang dengan pandangan “zaman bila punya kasut ni??”.. so, ladies,my dear friends, jaga-jaga sikit dengan penampilan..orang memandang kita dari atas sampai bawah tau… not need to be icon, cukup sekadar selari dengan peredaran zaman…
Kasut ada berbagai jenis, untuk dipakai ke pelbagai tempat n bermacam jenis occasion…
1. Office Shoes.
-Top toe, open toe

Biasa office shoe bertutup and color hitam. Hitam sebab senang match semua baju. Bertutup sebab formal. Lagipun sebenarnya, macam tak berapa best je pergi office pakai kasut terbuk, sebab kita ada meeting, jumpa orang. And tak mahula orang tengok kaki kita. Tapi sekarang zaman dah berubah. Ada bermaca-macam jenis kasut office, yang
bertutup or tidak. Yang rendah or yang tinggi. Terpulang pada si pemakai, yang penting selesa.. untuk yang suka pakai kasut tutup, pastikan sesuai dengan badan. Those yang rendah or berisi, jgn cari kasut tutup bentuk bulat sebab akan buat badan Nampak lagi pendak; cari yang runcing. Yang tinggi, jgnla runcing sangat coz will make ulagi tinggi, nanti Nampak mcm raksasa plak..

2. Leisure, meeting friends, hangout
-Heels, sandals, wedges, platform, sneaker
Untuk leisure jugak, ikut tempat. If leisure jumpa kawan untuk hi-tea, high heels should be perfect. But sometimes, for more cozy, people love sneakers or
flat sandal. Or might be 1 inch sandals.. with jeans, skirt or short pant..



Kasut Siti Nurhaliza.. its mine, my favourite. Jerantut mari,only Rm39.90..


Also belong to Siti..

Kesayanganku.. Vinci, Rm69.90




Latest design dari Vinci.. cepat pergi beli.. very nice, with affordable price..

3. Shopping
- Flat sandal n flat shoe
Don’t ever wear high heels during shopping time! Its crack ur backbone so much!! Take care of them, u’ll need them in future heavily.. Just wear ur flat shoes or flat sandal.. with stripes should e nicer coz it won’t slipped out if u go for shopping marathon (lagi-lagi J-card day or SOGO Sale)

4. Majlis perahwinan, dinner, berbuka puasa
High heels will be so perfect with dress, or baju kurung.. ensure the high heels is attach with octant or diamond ( tak real diamond pun boleh, tak kena curik).. the heels can be full cover, half cover or stripes.. make sure it is bling-bling..


Siti Nurhaliza's collection...



For more update about SHOE, chek out Padini’s site which contains Vincci, Padini Authentic, Seed, etc.. worth to surf on.. so u wont get left behind the fashion..

Xoxo.

Matahariku

Tertutup sudah pintu ..
pintu hatiku
Yang pernah dibuka waktu hanya untukmu
Kini kau pergi dari hidupku
Kuharus relakanmu walau aku tak mau
Berjuta warna pelangi didalam hati



Sejenak luluh bergening menjauh pergi
Takada lagi cahaya suci
Semua nada beranjak aku terdiam sepi


Dengarlah matahariku suara tangisanku
Kubersedih kerna panah cinta menusuk jantungku
Ucapkan matahariku puisi tentang hidupku


Tentangku yang tak mampu menaklukan waktu
Berjuta warna pelangi didalam hati

Sejenak luluh bergening menjauh pergi
Takada lagi cahaya suci
Semua nada beranjak aku terdiam sepi



Lagu Matahariku ni menyentuh hati sangat-sangat.. luluh hati dengar.. plus, lagu ni favourite my bestfriend, cik Nurul.. miss her so much.

Tuesday, September 9, 2008

What's ur day??


Hari ni hari selasa.. second day of the week.. tak suka hari Selasa.. sebab rasa jauh sangat dengan hari Sabtu. Ramai orang tak suka hari Isnin sebab orang malas nak pergi kerja. Monday Blues. Tapi aku suka hari Isnin sebab boleh bercerita dengan orang office aku.. and suka dengar cerita diorang.. hehehe..
Aku tak suka hari Selasa n Rabu.. of course sebab jauh dari hari Sabtu, hari cuti. So, kadang2 aku dress up hari Selasa ala kadar sebab bosan.. hari Khamis biasa-biasa je. Rasa excited sikit. Hari Jumaat syok sebab rehat lama, 2 jam.. hehehe.boleh jalan-jalan. Lagipun hari Jumaat dah nak cuti, hari esoknya.. huuhu..
how about u?? what is ur day??

Monday, September 8, 2008

Mantera Beradu

(Suara latar)Masih belum sempurna..Bismillahirrahmanirrahim…(M.Nasir)Gerakkan Hati... Hati gerakkan...
Pandanglah aku.. aku lah dia..

(Malique)Kulitku tebal.. ku kebal.. ingatku kebal..
hanya berbual makan angin kembung perut mual...
resah dan tidak senang.. hidup tak pernah lenang..
ku schizo paranoia takut pecah tembelang

(M.Nasir)Awan mendung yang berarak
bawa tangis bawa resah
rebah rindu yang terkumpul
semua birat dan kalimahsemua janji yang terikat
lebur disisimu

(Malique)Yo! ijazah terbaik datangnya dari jalanan
dari pengalaman bercakap dan bersalaman
konflik motivasi cuba medatasi
positif dan benci jadi inspirasi pagi
Peduli itu interpretasi basi pekakkan sebelah
halang biar keduanya muka cantik
soalan bodoh yang ditanya jadi melodinya
lebih hina dari zina
Lu bikin dosa ku bikin prosa
testosterone testarosacitacita sosa kl kl kosa nostra
jalan berliku ku harung roller coaster
gah sentosa tiada penyesalanluas pandangan jauh dah berjalan
tak sempurna masih ada kejanggalan
gagal merancang, merancang kegagalan

(M.Nasir)Awan mendung yang berarak
bawa tangis bawa resahrebah rindu yang terkumpul
semua birat dan kalimahsemua janji yang terikat
lebur disisimu
Kucing bawa tidur rimau bawa igau
masuk tempat orang bawa otak bukan pisau

(Malique)Naik bukit angkuh cakap ayah jangan risau
turun bukit pucat dengar tiga miaww
kucing bawa tidur rimau bawa igau
masuk tempat orang bawa otak bukan pisau
tolak pintu gua tiga kerat tenaga
kosong tak dijaga sampai datang tiga naga
ingat nak berlaga tapi tak kan boleh menang
menang dengan otak tak mesti dengan pedang
Sebelum jadi naga, ikan koi renang renang
kura-kura salah jawab pantun, naik berang
panggil lima kawan atau biar pergi laju
risaukan pekara remeh kita tak akan maju
muka sama hijau hati siapa tahu
merah dah menyala pasti mati siapa mahu
gagap tiga kali bercakap benar saja
bulan terang ramai yang keluar buat kerja

(M.Nasir)Pecah tembelang... peta dah hilang...
bangau dah pulang... suara sumbang..

(Malique)Lidahku kaku tak selicin kuku
teman baikku bukubini ku pena..
tak pernah lenaaku suka mengintai pantang ditenung
berakhir pertelingkahan dalamanpasti belum
Ikut gerak hati.. pena melayang
dilihat dua layang pandang
tak lah sekarangtakat meradang
tanya.. abang gedang, apa barang?
badan macam badang
main acah belakang parang
Kuhunuskan keris musuh ada pistol
tradisi kekalkan adaptasi harus betul
tujuh baris keramat tujuh garis penamat
baik berpada biar jahat asal selamat

(Suara Latar)Ramai saudaraku yang baik telah dipijak

(Malique + M.Nasir)
Panjat pokok buluh cari tokong air terjun
naik sampai nampak dah terpegun turun
tiga ular ikut lompat atau paut
kalau terus mati jika belok maut

(M.Nasir)Awan mendung yang berarak
bawa tangis bawa resah
rebah rindu yang terkumpul
semua birat dan kalimahsemua janji yang terikat
lebur disisimu
Puisi hati mu... hati mu puisipalu hati ku palu hatiku

(Malique)Kulit tak besalin walau saling ganti baju
pandang sini pandang siniku berbahasa baku kata kata nahu
himpun jadi satumantera beradu dengan irama dan lagu

(Suara Latar)Akhirnya sempurna

BAG.BAG.BAG.BAG



Macam yang kita semua tahu, beg adalah aksesori penting dalam penampilan.. if kita dress up gila-gila n vogue punya, tapi kalau handbag yang kita bawak tak seswai, terus drop penampilan kita.. orang pun akan pandang kita dengan pandangan, ‘macam ada yang tak kena jer ngan dressing orang ni’.. so, aku just nak share few tips about handbag..



How to choose?
1. Trend
Mesti kena cari handbag yang tengah ‘in’.. jgnla cari handbag yang dah out of date… memang kita suka handbag tu,but look around, orang still pakai ke handbag macam tu??? For, trend handbag skang mesti ada buckle or bergancu.. bagi aku, this fashion long last.. tak Nampak awkward pakai.. tolongla jangan cari yang beropol2..


2. Body
Know your height n body.. janganla badan kecik tapi dress up dengan tote bag yang besar nanti tenggelam badan… cari yang sedang2 jer..

3. Situation
Pastikan handbag yang kita beli, kita tahu nak pakai untuk kemana dan untk apa.. takkan nak pakai ‘clutch’ ke opis or shopping kan?? Cari yang sesuai dibawak ke tempat yang kita nak pergi..




How to used the beg??
1. Tote beg- biasa bawak pi shopping.. tapi ada tote bage yang seswai bawak pi opis.. biasa beg ni kepit kat ketiak.. tapi jangan sampai menyorokkan kehebatan n ke'best'an beg tu tau!




2. Clutch- for dinner, for hari raya.. usually for special occasion..Pegang kat tangan.. jgn kepit kat ketiak plak.. tak senonoh benar rupanya. macam orang pi pasar la plak..






3. Office handbag- not so big for anak dara, just for handphone, wallet n make up kit.. nice.for mak budak, maybe perlukan sedikit besar, letak apa, aku pun tak tau.. coklat anak kot.. hehehe. biasa di pegang di ketiak or just pegang kat tali jer.. or sangkut kat siku sahaja.. lagi vogue!






Sabtu, 6 Sept 2006

Sabtu, 6 Sept @ 6 Ramadhan..
Pagi ni aku bangun awal sangat sebab nak pi cari tiket raya.. so, hopefully, tiket dah jual sebab semalam aku call dia kata tiket dh start jual hari ni.. dengan ngantuknya, aku gerak ke pekeliling.. aku sampai sana kul 9pagi. Dengan hampehnya orang yang jual tu kata belum kuar lagi. Kalau ikut logiknya, seppatutnya dah jual sebab dia guna online, plus, ‘hello, ni musim raya, u should sell ur ticket 1 month before raya’.. aku tanya, bila start jual, dia kata tak tau lagi.. perghh.. bengang gila babi.. BF kata dia tunggu government announce naik tambang 30% tu..macamsialjer. service teruk, tapi SE Ekspress tu dah naikkan tiket bus 3 kali.. dah tu ajer tiket ker Jerantut, sabar je la.. eeeiii, cepatlah dapat kereta!!! Lain2 options, aku kena amek bus ke Temerloh, then, either naik bus ‘ting tong’ or suruh ayah aku amek.. tapi tiket bus Transnasional dah habes. Ni mesti keje ulat tiket ni. Beli banyak2 pastu ual mahal kat orang.. geramnya.
Bengang punya pasal, aku pun jalan pi SOGO.. sebab SOGO tengah wat sale preview untuk cardmember.. smalam dah start, tapi aku round jer. Hajat nak beli cadar kawin, yang dr rm898, dpt RM180 jer.. tapi mengenangkan mcm mana nak bawak balik n kawin lambat lagi, aku kuburkan dulu hasrat tu.. next year la.. dah ada keter, aku amek cuti shopping… hahahahaha! (ketawa jahat)
Jalan2 kat SOGO, baru aku dpat tengok barang sebab orang tak ramai lagi pagi tu.. aku beli kan adik2 aku t-shirt.. untuk ain, color merah, emah punya belang2 (sebab dia kurus, tapi kalau dia tak nak, aku sanggup pakai coz look so cute on me,hehehe..), untuk aku, 2 helai la.. kena la over sket.. memang murah la, semua rm20 je sehelai… baju untuk adik bongsu aku tu rm14 jer, BUM plak tu.. uihhhh, juling jap.. total situ, rm120..


Naik ke tempat bedsheet (aku ni pantang sangat tengok bedsheet, comforter set).. aku tengah addict nagn purple,so aku terus ngap satu bedsheet purple color ni. Comel nyer!! Pastu, belikan ema nyer bed sheet pink color, aku cari yang sejuk coz temapt dia kat nilai tu panas… rm25 each, siap aku cari plain pillow case untuk each bed sheet. Murah, rm8.25 each, kalau beli yang dalam tu ada 2, rm15 jer… then, amek towel purple n satu lagi pillow (senang adik aku nak tido umah).. total rm 108.. untuk ain tak beli sebab taste aku ngan dia lain, n dia tidor katil besar kot…aku katil single jer.. akhirnya, semua berjumlah dlm rm200.. dapatlah aku tukar rebate rm20.. huhuhu…
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin