Monday, August 25, 2008

Liwat & Sumpah

As we know 15 august, si Saiful Bukhari dah membuat akuan bersumpah sambil disaksikan oleh ayahnya, dan imam dan orang yang menasihatkannya untuk berbuat demikian.. itulah yang semua orang tunggu-tunggu, dan desak dia buat untuk buktikan kesahihah dakwaan dia.. dan dia buat.

Apa reaksi umum??
1. ‘Beraninya dia buat. Tak takut kena laknat ker?’ ( berani kerana benar, takut kerana salah.. kalau dia menipu, bukan kita yang kena laknat or makan sumpah kan??apa hal kit anak sibut dia kena makan sumpah)
2. ‘Ni polis la yang paksa dia buat ni. Berap la kerajaan bayar dia agaknya.’
3. ‘Tak betul cara dia bersumpah tu. Tu cara kristian’. ( please read Mingguan Malaysia (23 august) for clarification about the way of ‘bersumpah’. Banyakkan membaca benda yang berlimu, bukan dengar dari mulut orang. Lagipun, ada sesape dari orang mengata ni tampil n member pendapat, bagaiman cara terbaik untuk si Saiful ni menegakkan apa yang dia cakap. Cuba bagi cpendapat, bukan asyik mengkondem)
4. Sanggup dia mburukan anwar tu. ( yang kelakarnya, orang yang cakap ni belum tentu ada pertalian darah dengan Anwar, yang paham peel anwar tu.. even spouse sendiri selalu curiga, ada hati confident anwar takkan buat macam tu...thats Melayu)

Persoalannya kat sini,
1. Siapa yang desak dia buat hari tu?
2. Kalau dah sesorang tu sanggup bersumpah guna Al Quran, means dia betul serius dengan apa yang dia katakan.
3. Seorang ayah sanggup ke tengok anak mengaku kena liwat?

Apa reaksi anwar? (sumber dari Mingguan Malaysia, Analisis Berita m/s 9)
1. ‘sumpah sampai 50 kali pun saya tak peduli’
2. ‘dok heboh pasal sumpah. Cabar saya nak sumpah itu, sumpah ini apa? Saya sudah kata pada mereka, saya bleh bersumpah dengan bimbingan uama. Tapi rakan-rakan nasihatkan saya supaya tidak berbuat demikian. Ulama dari luar Negara pun kirim surat berjela ‘Anwar, jangan sesekali lakukannya (bersumpah), jangan persendakan agama ‘’
3. ‘saya bimbang sumpah saya akan itu akan dimanipulasikan oleh pihak tertentu’

People say:
1. Konspirasi untuk jatuhkan Anwar – ada orang tertipu pasal satu rakaman video yang telah diedit dan di letak kat internet pasal pengakuan Mahathir yang konsiprasi tu hanya penipuan. Video tu menampakkan seolah Mahathir yang rancang segalanya. Tapi ia telah di edit!
2. Anwar wont do it. Takkan anwar sanggup meliwat.- atas reason apa kita nak judge macam tu? Even spouse sendiri kita tak percaya 100%, kan? Even ada ayah sanggup rogol anak sendiri kan? Even ada imam yang pernah rogol anak sendiri kan? So??

For me, selagi tidak ditentukan kesahihah menda ni, lets just wait n see.. belum tentu apa yang kita cakap tu betul, klau slah, kita dah d kira as mengata/mengutuk/memfitnah orang lain.. daripada kita terus dapat dosa kering mcam tu, lets just wait n see..

No comments:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin