Saturday, August 30, 2008

yeyy.. i'm home

yeyy... n yeyyyy.. i'm home for Ramadhan.. leganya dapat balik rumah.. actually, takder apa pun kat Jerantut, tapi bila balik dr KL, rasa tenang n happy sangat.. dapat tengok muka my mum n dad, my bro n orang sekeliling...
this time, dah ada teman balik kampung, my lil sis... still by bus.. n insya Allah, tak lama lagi merasa balik kampung naik kereta sendiri pulak.. :)
erm, apply cuti sampai selalsa actually, seab nak berbuka kat umah, but my lil sis ada exam on tuesday, so i ahve go back to KL with her on Monday.. berbuka ngan dia la kat KL senin nanti... erm, what to do?? sian jugak kat my lil sis tu kan??

Monday, August 25, 2008

Sunday Blues, 24 August 2008

Its 2.22pm, 24 of august 2008… I sat at living room writing my new post, wearing my favourite black shirt with sweater, having my muffin.. its raining outside, heavily but it like it.. I love rain.. its make me in blues… hehehe..

i just came back from KL sentral, send my little sis back to Nilai.. and I’m alone again.. erm…. Ada banyak blog yang nak post.. wish umah aku ada broadband at this moment.. but just wonder, siapa yang akan baca all my entry?? Akan ada orang baca ker?? Or aku just suka tulis?? Aku tulis entry ni untuk apa n siapa?? Entahla.. suka-suka kot.. suka cerita kat orang apa yang aku buta, apa yang aku alami, apa yang aku tengok seharian…

FIG Desak Umur Gimnas Didedah

Agak banyak konflik yang melanda Sukan Olimpik di Beijing kali ni.. Isu Tibet, Jerebu, Lip sync n wajah budak yang comel atau hodoh, isu bunga api yang fake.. and terbaru pasal umur atlet Gimnas dari China.. aku ingat aku seroang jer yang perasan.. I did asked my housemate, gimnas olimpik takder had umur ker? Budak umr 12 years old pon join ker? But she said,no, they do regulations on age.. so this morning, I found out that, the minimum age fo olimpik gimnas is 16 years old.. tapi kan, for those yag tengok olimpik n tengok aksi gimnas dari china,memnag akan wonde dengan umur diorang.. obviously tak Nampak langsung macam umur 16 tahun.. sebab ada yang macam umur 9 tahun dari segi badan n muka… that’s why FIG (persekutuan Gimnastik antarabangsa) mendesak china untuk dedahkan umur gimnas China.. erm, maybe china akan bagi identity palsu. But if FIG manage to find out, emas china akan ditarik blik. And of course, it will humiliate China for the rest of Olympic history…

Sabtu, 23 August 2008

Sabtu, 23 august 2008..
Hari ni Ima, Ina n Hadi nak turun KL.. mula-mula nak jumpa kat Time Square, tapi Hadi lambat dr JB, Ina pun tak habes lagi beraktiviti kat Genting… since Ima yang sampai umah aku dulu, aku pon suruh dia buat cucur bawang ( udang tak der…).. hampeh tul ima ni, t upon tak reti bancuh.. erm, kenalah aku yang bancuh, dia goreng kan jer.. aku suh dia buat sebab aku nak basuh kain… hihihihi.. dalam kul 7 baru ina smapai, n hadi pun sampai dengan kereta Saga Akak dia.. seram gak tengok cara Hadi bawak kete… hehehe.
Then, pi Jusco je la.. karaoke macam biasa.. but Hadi macam malu2.. entahla.. maybe sebab dah lama tak jumpa, rasa dah tak macam dulu.. or, he grown up and matured already.. will he?? Hehehe… its just a short reunion, but quite nice.. Ina tido umahkat umah aku nagn keletihan yang amat sangat.. sian, dah la bus pagi kul 9,30.. tak sempat nak makan tengahari sini [un.. aku just buat toast bread, letak jem strawberry and bungkus untuk dia makan kat dalam bus…

Sabtu, 23 August 2008


Hari ni plan nak guna voucher birthday yang Jusco bagi… Mula2 nak tengok movie, ‘Buy 2 Free 1’… but cant get someone else.. so, me n ema decide to rlease the voucer to others.. so, aku cabar ema, kalau berani, pi la offer voucher ni kat orang yang tengah berautur kat GSC Midvalley tu.. yes, she did.. hehehe.. as usual, kat KL ni orang akan pandang pelik bila kita buat baik kat orang lain.. kenapa ek??? Susah nak jumpa nice people kot… atau kita punya adab dan santun sudah lama terhakis?? Satu menda yang perlu di fikir sedalam nya..
Then we decide to watch Mummy: the tomb of golden emperor.. ema yang nak sangat tengok movie ni… tak habes-habes dalam wayang asyik sebut ‘bestnyer’.. she seem so excited.. but for me, citer ni tak berjaya make me say ‘Wow’.. erm, acam citer adventure yang lain jer…
Pas tengok movie, kami makan Kenny rogers.. ni pon sebab dapat ‘Buy 2 free 1’.. so,kami order tiga set quarter meal.. huhuuu… syoknya makan.. memang makan sepuas-puas hati la… Cuma yang tak puas hati kan, ada satu couple ni.. asyik stair kat kitorang since kami duduk, order n makan.. macam siooot jer.. ntah apa yang di pandang pon tak tau… so, aku apa lagi, diorang pandang, aku pandang balik,siap tenung n jelling.. baru cuak… tak nak makan, tak payah la nak pandang pinggan orang lain.. aku rasa kan, tu first time diorang makan kat Kenny Rogers kot.. order pon menda yang boleh makan kat Pizza.. hahahaha…
Pas tu, aku melayan ema mbeli shawlkat masjid jamek.. erm, macam biasalah skang, bila petang jer hujan lebat.. pergh..

Liwat & Sumpah

As we know 15 august, si Saiful Bukhari dah membuat akuan bersumpah sambil disaksikan oleh ayahnya, dan imam dan orang yang menasihatkannya untuk berbuat demikian.. itulah yang semua orang tunggu-tunggu, dan desak dia buat untuk buktikan kesahihah dakwaan dia.. dan dia buat.

Apa reaksi umum??
1. ‘Beraninya dia buat. Tak takut kena laknat ker?’ ( berani kerana benar, takut kerana salah.. kalau dia menipu, bukan kita yang kena laknat or makan sumpah kan??apa hal kit anak sibut dia kena makan sumpah)
2. ‘Ni polis la yang paksa dia buat ni. Berap la kerajaan bayar dia agaknya.’
3. ‘Tak betul cara dia bersumpah tu. Tu cara kristian’. ( please read Mingguan Malaysia (23 august) for clarification about the way of ‘bersumpah’. Banyakkan membaca benda yang berlimu, bukan dengar dari mulut orang. Lagipun, ada sesape dari orang mengata ni tampil n member pendapat, bagaiman cara terbaik untuk si Saiful ni menegakkan apa yang dia cakap. Cuba bagi cpendapat, bukan asyik mengkondem)
4. Sanggup dia mburukan anwar tu. ( yang kelakarnya, orang yang cakap ni belum tentu ada pertalian darah dengan Anwar, yang paham peel anwar tu.. even spouse sendiri selalu curiga, ada hati confident anwar takkan buat macam tu...thats Melayu)

Persoalannya kat sini,
1. Siapa yang desak dia buat hari tu?
2. Kalau dah sesorang tu sanggup bersumpah guna Al Quran, means dia betul serius dengan apa yang dia katakan.
3. Seorang ayah sanggup ke tengok anak mengaku kena liwat?

Apa reaksi anwar? (sumber dari Mingguan Malaysia, Analisis Berita m/s 9)
1. ‘sumpah sampai 50 kali pun saya tak peduli’
2. ‘dok heboh pasal sumpah. Cabar saya nak sumpah itu, sumpah ini apa? Saya sudah kata pada mereka, saya bleh bersumpah dengan bimbingan uama. Tapi rakan-rakan nasihatkan saya supaya tidak berbuat demikian. Ulama dari luar Negara pun kirim surat berjela ‘Anwar, jangan sesekali lakukannya (bersumpah), jangan persendakan agama ‘’
3. ‘saya bimbang sumpah saya akan itu akan dimanipulasikan oleh pihak tertentu’

People say:
1. Konspirasi untuk jatuhkan Anwar – ada orang tertipu pasal satu rakaman video yang telah diedit dan di letak kat internet pasal pengakuan Mahathir yang konsiprasi tu hanya penipuan. Video tu menampakkan seolah Mahathir yang rancang segalanya. Tapi ia telah di edit!
2. Anwar wont do it. Takkan anwar sanggup meliwat.- atas reason apa kita nak judge macam tu? Even spouse sendiri kita tak percaya 100%, kan? Even ada ayah sanggup rogol anak sendiri kan? Even ada imam yang pernah rogol anak sendiri kan? So??

For me, selagi tidak ditentukan kesahihah menda ni, lets just wait n see.. belum tentu apa yang kita cakap tu betul, klau slah, kita dah d kira as mengata/mengutuk/memfitnah orang lain.. daripada kita terus dapat dosa kering mcam tu, lets just wait n see..

Jumaat, 22 August 2008

Jumaat, 22 august 2008…
oo.. aku EL hari ni.. sebab apa?? Sebab malas nak pi kejer.. actually department aku pon macam tak berorang this week, semua amek cuti sebab tengah cuti sekolah.. (yang peliknya, anak belum sekolah pon cuti ka?? Hehehe) so, aku yang belum beranak ni pon nak cuti gak.. penat wat kejer ni.. hari Jumaat, aku bangun pagi, breakfast, mandi, pakai sweet2 sket, amek meja Jepun, n laptop n start doing my work.. huhuhu.. berasap gak la buat Process Flow tu.. Alhamdulillah, by 2pm, semua siap… maybe ada yang belum di touch up lagi.. but I like my job.. hehehe.. then, wat baked macaroni, untuk lunch n untuk ema makan malam nanti.. dalam kul 3, aku kuar pi beli tiket nak balik kampong next week… pergi Giant Hulu Klang, beli barang harian sket.. then lupa bawak payung, so stuck kat LRT Wangsa Maju.. erm.. a lesson for me, bring an umbrella!
Oo, hari ni BF MC.. sebab diarrhea.. sian nyer. Salah makan la kot, sebab dah 2 mlm kena shift sampai kul 12 mlm.. tak tau la mkaan apa sampai jadi macam tu.. dah la badan tu sensitive sangat.. cepat sakit… what to do??

Tuesday, August 19, 2008

REUNION MRSM MZMS : COMMITTEE

REUNION COMMITTEE


1.Team Lead & finance:Hanis
wnorhanis@gmail.com

2.Attendance:Iskandar
iskandarMJ@ocbc.com

3. Stay: Sarah Hernyzar + Siti Sarrah (wadang)
sarah.hernyzar@gmail.com
sitisarrah.ridzuan@microcircuit.com.sg


4.Transportation ;Tajol
nortajul@perodua.com.my

5.Activity: Asneli Natalia+ Jayremy Jamros
cikneli@yahoo.com
jay_dikmie@yahoo.com

Monday, August 18, 2008

khas untuk ex school mates ku, dari 1997- 2001, mrsm Muadzam Shah...
Hye geng..
Aku ada satu cadangan. Apa kata kita buat reunion beramai-ramai sambil makan angin @ trip ke suatu tempat yang best?? Bosan jugak asyik buat program reunion kat KL jer. Asyik2 makan, bowling, futsal.. kita upgrade la sket kan??

Cadangan aku:
1. Tempat: Langkawi
2. Tarikh : bulan 10, selepas raya, sebelum cuti sekolah.- tarikh lain, boleh dipertimbangkan.
3. Kenderaan: keretapi- 2nd class harga Rm51 (katil bawah)
( boleh naik kenderaan lain, up to u)
4. Durasi: 2 hari, 1 mlm
5. Aktiviti:
- Bertolak kul 10 @ 11mlm, sampai kul 9pagi. (keretapi)
- Breakfast, tour sket.
- Check in
- Sabtu petang; tour ke makam mahsuri, dayang bunting, kereta cable or mana2 la..
- Malam- dinner sama2 or barbeque
- Ahad pagi, shopping kat pecan kuah
- Bertolak balik tengahari ahad.
- Dijangka tiba kat kl kul 8 0r 9m (keretapi)

6. Berkenaan hotel, dalam rm150 untuk 4 orang..

7. Let say, simple calculation:
Transport ( keretapi, pergi balik)- rm102
Hotel (2 or 3 star)- rm50 per person
Tour- rm60per person (estimation)
Barbeque- rm20 per person (estimate)
Total dalam rm300 per person.


Aku ada baca dalam KTMB website, dia bagi package untuk 40 ke atas,
Info dr web KTMB:
Langkawi Island, Kedah (2D 1N) **RM320
Inclusive Of:
2-ways ticket (economy class) from KL –no bed la.. nanti tanya boleh upgrade tak.
Transportation
1 night accommodation
Meals (full board)
Half day island tour - exclude entrance fees
Dia akan uruskan, transport dr KL, transport kat langkawi, meals, tour…

Aku harap sangat korang boleh bagi feedback pada cadangan aku ni. Its okey kalau tak berminat, n hope boleh bagi cadangan untuk aktiviti reunion kita. And harap kita boleh keep in touch.. tak kesah, saper yang nak bawak spouse (boleh kita berkenalan), bawak couple (jangan buat maksiat), and anak.. kita buat reunion a.k.a family day. Any respond, please comment, bagi email, nani aku contact korang…

Meet Artist


Seperti yang aku cerita sebelum ni, MJ ni memang banyak artis datang kan?? so, last friday, sempena dengan Pesta Malam Indonesia, artis2 yang buat persembahan, turunla kat MJ ni untuk buat promotion... tak nyanyila, setakat bergambar n bagi autograpah (err.. authograph diorang bley buat beli makanan ker???)... yang ada, SO7, peterpan, Dewi-Dewi, Slank (yang aku tak tau nyanyi lagu apa), Ungu & Samsons.. aku ni kemaruk SO7 sejak high school, so, sempatla menatap wajah2 band kesayangan aku tu.. then, teman kan kak Jue untuk amek pic Peterpan.. ni la yang paling hampeh.. lambat gila nak mampus. Besar kepala punya Indon.. yang aku bengang,, ahli band lain dah sampai, tinggal si Arieal TV tu yang lambat sebab naik asing ( what the hell???).. perghh, nak patah kaki aku.. last2, give up. kami naik opis balik.. hampeh jer...

Its my birthday!!


Today is my 24th Birthday.. so happy, BF jadi orang first wish, before 18.08.08 sebab nak sangat jadi orang first.. pagi tadi, baru nyanyi 'Happy Birthday'. thanx sayang..

Then, my friends, Nurul (i got her video message), Ikmal (thanx for the lovely song happy birthday), Marisa, Ina, Ima, ayah BF, Ema,Azrai, Kak Syam, Kak Anis, Kak Ida, Kak Mazwain, abg Jalal, Nuha (send our pic: aug Gal)...

Maya bergelar isteri pada 14 Ogos lalu


MAYA Karin Roelcke, 29, akhirnya sah menjadi milik lelaki bertuah Steven Shorthose atau nama Islamnya, Muhammad Ali, 38, tanggal 14 Ogos lalu. Tasik Como yang terletak di kawasan peranginan terkenal di Itali, menjadi pilihan Maya Karin mengikat janji setia hingga ke akhir hayat bersama lelaki yang dikenali lebih lapan tahun lalu.
'congrats Maya.. finally, u've reveal ur love,may Allahh bless ur wedding n happily ever after'

Tuesday, August 12, 2008

Idea murahan Khalid cari sokongan bukan Melayu
KUALA LUMPUR: Naib Canselor Universiti Teknologi Mara (UiTM), Prof Datuk Seri Ibrahim Abu Shah menyifatkan cadangan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim supaya UiTM dibuka kepada bukan Bumiputera sebagai usaha untuk menggadaikan kepentingan Melayu dan agama Islam. Sambil menegaskan UiTM semalam memanggil mesyuarat ahli lembaga pengarahnya membincangkan cadangan ‘tidak perlu’ itu, beliau berkata, cadangan itu dilihat sebagai usaha mencari sokongan bukan Melayu terhadap kepemimpinannya. “Soal ini tidak wajar dibangkitkan oleh sesiapapun kerana Bumiputera masih jauh ketinggalan berbanding kaum lain. Kita membantah bukan hanya membabitkan agenda untuk menjaga kepentingan Melayu tetapi seluruh rakyat yang mahu matlamat asal penubuhan UiTM terus dipelihara. “Jangan bangkitkan soal ini kerana ia boleh menggugat keharmonian bangsa yang selama ini hidup dalam keadaan tenteram,” katanya. Beliau berkata, sepatutnya bangsa Melayu diberi peluang untuk memperbaiki kelemahan untuk duduk sama taraf dengan bangsa lain. Sementara itu, Yang Dipertua Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) UiTM, Luqmanul Hakim Mohamed, berkata MPP akan menghantar memorandum bantahan ke pejabat Menteri Besar hari ini dan meminta beliau menarik balik kenyataan berkenaan.
Pengerusi Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) Selangor, Mohamad Mustafa Latif, dalam kenyataannya, membantah kenyataan Khalid itu yang disifatkan sebagai mewakili kerajaan Pakatan Rakyat yang tidak sensitif dengan kepentingan bangsa Melayu. “Beliau sebenarnya memungkiri janji yang dibuat selama ini untuk membela, menjaga dan memperjuangkan hak-hak bangsa Melayu,” katanya.
'Baguslah' khalid.. teruskan perjuangan 'menjaga' bangsa melayu.. and 'tahniah' la pada siapa yang nak sangat kat khalid ni.. before this kandang babi kat temapt Melayu.. skang nak sekat Melayu pula. cukupla, MRSM di buka pada bumiputera.. skang UiTM pun sama??

Monday, August 11, 2008

CraviNg..

What do u know about PMS??? Pre Menstrual Syndrome. Syndrome yang datang bila nak period, of course only ladies got this syndrome.. syndrome yang selalu buat lelaki hangin ngan orang pompuan.. syndrome yang kami tak boleh elak, even tahu itu PMS…
My PMS came in many ways. Too many, sampai kadang-kadang jadi pelik ngan system badan sendiri…
Yang pertama , yang paling biasa, yang paling kerap, yang paling selalu senggugut seminggu before period.. perghhh. Sakit macam hari tu jugak nak ‘datang’.. alih-alih a weeak after that baru ‘menjengah’.. hangin jer..
Yang kedua, yang biasa combine dengan yang pertama headache.. masa ni la rasa macam nak marah orang je.. apa je ang orang sekeliling cakap, asa macam tak masuk akal. Apa yng orang uat semua rasa tak kena, tak betul kat mata aku… berangin jer…
Yang ketiga, yang suka combine ngan mana-mana diatas, terasa hati.. wah, masa nilah menda yang tak penah-pernah terasa, tiba-tiba sedih sangat.. tiba-tiba sayu sangat hati.. BF cakap tak dapat datang pun, mula la rasa dia dah tak sayang, dah tak suka, dah tak mahu aku lagi… meleleh air mata masa tido.. huhuhuhu
Yang seterusnya, craving… wah, ini lah penyebab badan aku naik sampai hampir 2kg.. hehehe.. paling kerap aku akan crave for chocolate n ice cream.. erm, paling suka ice cream sundae kat Mcd.. lately paling kerap n banyak mum ice cream.. entahlah apa nak jadi ngan aku ni…
For those yang ada awek yang ada macam-macam peel time-time macam ni, bawak la bersabar.. bukan kami tak cuba buang habit or syndrome ni, tapi its still come around. Nak wat camne, it can’t be stop… tapi yang sebulan berperangai pelik or jelik , just let her go.. that’s rubbish.. huhuhu..

Wednesday, August 6, 2008

Culture Stage @ Maju Junction

Pas lunch tadi, aku n colleagues jalan-jalan, round-round beli tudung untuk raya kat Maju Junction Mall tu (murah je tau.. dr 38, dpt rm30... tapi kena beli banyak la.. aku yang tak pernah-pernah beli tudung batu mahal pon tibe-tibe rembat 3.. huhuhuu) office aku ni dekat sesangat dengan Maju Junction, Sogo, Pertama or Masjid Jamek... Syokla berjalan, lagilagi hari Jumaat.. hehehe

Tengah syok-syok dok belek tudung tu, ada Cultural Stage kat Maju Junction tu.. aku memang suka benda - benda tradisional or cultural ni sejak sekolah.. teringat zaman menari tarian tradisonal yang cikgu azmin ajar tu.. :) pastu kena sound ngan Ustaz Wan.. adeh.. pastu ingatkan nak aktif tarian masuk U, terkena plak masuk Universiti Islam... hancur harapan ku.. kalau tak,entah-entah aku dah jadi penari kebudayaan skang.. huuahuuaa...

Aku kagum betul tengok seorang penari tu wat tarian klasik india.. lama plak tu. menarik sangat, sampai tak sempat ambik gambar.. hehehe.. pas tarian melayu, ada india, cina, sarawak.... menarik betul...


Friday, August 1, 2008

Bon Odori


Minggu ni tetiba angin baik sangat nak post banyak2 blog… tatau naper.. happy kot Dnan datang banyak kali bulan ni.. hehehehe..

Actually, before pi Cameron, aku sempat meluangkan masa aku dengan bawak adik aku, si Ain n Ema pergi Bon Odori kat Stadium Mashumita, Shah Alam.
Sedikit info pasal Bon Odori; yang aku tau, adalah Pesta Tarian Jepun.. menda ni aku tau dr housemate aku, Kak Ina, since dia belajar bahasa Jepun dek kerana obsess nya kepada Japan.. dia suka tengok anime Jepun (yang aku pun join sekaki), tengok drama Jepun samada beli VCD or tgk 8tv, makanan jepun (aku suka sushi jer) and sebagainya yang sehaluan dengan Jepun… dia pandai cakap Jepun wa cakap lu…. Susimasen (maksudnyer Sushi masin).. hehehe.. takderla, means minta maaf or excuse me…
Bon odori ni bukan setakat tarian, tapi siap dengan stall makanan lagi.. yum! Yum! Tapi quite expensive la… so, beli yang mana mampu la.. since aku bawak gerombolan adik2 aku, kopak la aku kan?? Time-time ni la banyak sangat org jepun yang duk kat M’Sia ni datang.. siap pakai Kimono lagi.. er…lelaki punya aku tak tau nama pakaian dia apa… kalau Korea aku tau la sebab BF aku yang kedua kat situ, ‘nama saya Rain’… hehehehe…. Semua comel2, siap kipas, pakai kasut yang aku kenal sebagai terompah kat masjid wat amek air semayang tu, ngan sanggul ber goyang2.. uiks.. syok nyer dapat pakai macam tu…
Yang penting, katt sini memnag terbukti Jepun memang menepati masi even duk kat negara yang tak berapa nak menepati masa ni iaitu Msia ku.. hhuhuhu… dalam tentative tulis, start tarian pertama kul 7pm. So, memang 7pm la start bergendang n tarian nyer..
Tarian ada 4 jenis, ada 3 round… so, kitorang decide wait n see first… dah dapat tau macam mana tarian dia, round kedua kami pon turun… perghhh.. penat siooot.. Nampak senang.. tapi memang best la… tarian Jepun ni macam tarian Melayu jer, so gracefully n ala-ala malu2 kucing gitu…
Overall, memang best la pi sana.. tak ramai melayu yang pergi, either tak tau or tak mau involve.. tapi nice to try!!
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin