Thursday, July 31, 2008

Treasure Hunt: dr PWTC ke Kuala Perlis

Sebelum aku pi trip ke Cameron ngan budak2 tu, aku sempat la join Treasure Hunt, organized by Biro Anti Dadah Kebangsaan ngan Pemuda UMNO.. short notice sebenarnya, pi hari sabtu, tapi Nuha inform Jumaat tengahari.. since semua free; makan, minyak tol n hotel, join je la… huhuhu.. even tak tau macam mana nak baca Tulip (peta khas treasure hunt)… selain aku n nuha, Myza n adik nuha join sekali…
Pas habes kerja, aku tunggu Myza amek aku, kitorang tido umah nuha, sebab esok nak bertolak 6.30 pagi.. berlepas dalam kul 8 kot.. mlm sebelum bertolak aku sempat lagi wat sambal sardine.. untuk bekalan makanan.. kang lapar payah plak…
Esoknyer, kitorang tunggu abang opis nuha, abg raja n his team kat RHB punya building.. gerak sama… kat PWTC, gather sumer orang, bg taklimat, dpt duit minyak n tol, bg mkn pagi, t-shirt, goodie bag yg ada banyak brochure pasal dadah… o, lupa plk, kitorang kena pkai t-shirt biru Anti Dadah Kebangsaan.. hehehe.. short sleeve, hentam sajala.. br tahu, kena ada nama group.. so since kam sume ex uia, kecuali adik nuha yg still belajar uia, kami menggelar diri kami UIANS.. huhuhu.. nak sebut mcm mana, aku pon tergeliat lidah…
Pas dah bergambar kenangan, kami pon berlepas.. record time 8.12am. ada masa selama 9jam 30 minit.. lebih kena tolak markah…
First check point kat depan The Mall, dapat jawapan, kami lost kat tgh KL. Takper, group abg raja dapat jawapan.. so kami terus gerak ke Ipoh.. lalu highway and masuk kawasan kampong.. kena tengok betul2 tulip, kalau tak memang lost la… ada petunjuk yg kitorang boleh dpat, ada yg hntm sajalah.. mengarut2 punya jawapan pon ada.. banyak masa habis kat satu pecan ni.. abg raja keep seeking the answer even kami sumer dah blur…
Then terpaksa taram jer, n rest kat RnR Sungai Perak.. mkn2, isi minyak n continue… driver dah tukar, dr nuha ke myza.. nuha dah rest n relax (tidor sebenarnya).. tengah syok berborak ni, myza boleh menjerit, Ya Allah, aku tak bayar makanan tadi.. hehhe.. kes lupa la ni.. tadi dia nak bayar, beria makcik tu kata, mkn dulu, byr kemudian.. alih2 lupa.. erm, nak wat camner, rezeki ko la myza.. takkan nak patah balik kot.. bukan jalan kampong ada Uturn..
Keter kami VIVA jer, while team abg raja drive Vios.. so, paham2 la macam mana kami sellau kena mkn asap jer sebab asyik kena tinggal.. last2 sebab nak kejar masa, myza drive dengan gear tiga (sebab keter auto) n bawak sampai 140km/h… hahaha.. gila punya berdesup keter.. dah sampai Kuala Perlis, kitorang lost plak.. mana ntah hotel tempat end treasure hunt tu.. nasib sempat sampai sebelum kena tolak markah.. kitorang tak kesah pon tak mennag, Cuma tak mau la sampai disqualified.. malu wooo.. d PWTC orang asyik ckp, semua perempuan ker??? Ngan sinis plak tu… sampai kat hotel Putra Brasmana, dah banyak keter yg sampai… adeh, tak der can la nak menang gamaknyer.. jawab petunjuk pon main taram jer. Asal Nampak n relevan, taruk jer…
Pas serahkan ketas jawapan, n harta karun yg kena cari n beli, dapat la kunci bilik.. naik atas, mandi2, mkn apa bekal tadi sebab dinner mesti lambat.. dinner kul 8, tapi biasalah, org kenamaan datang lambat, siap speech, baca statistic dadah antarabangsa.. erm, kat kul 10 br boleh mkn.. nasi dah sejuk, sup ayam dah jadi sup kentang.. aku n myza ratah lala lemak cilia pi jer.. sedap.. tapi masin sket.. dessert plak keras, mcm boleh dibaling kedinding…
And masa yang ditunggu2 pun tiba.. mula2 baca semua jawapan.. erm, awal2 banyak gak betul.. tengah2 rongak2 sket, yg dah dekat nak habes, semua salah.. tak der can langsung la nak menang gamaknyer…
Bila announce pemenang, dioarng panggil 3 team ke pentas.. aku rasa mcam dengar nama team aku kena sebut, tapi semua buat bodoh jer.. pastu mc kata, mana team lagi satu?? Team dr kter 14.. aku ckp, nuha, keter kita la!!! Hah?? Kita menang ker?? Aku suh nuha yg dah blur2 naik pentas… tapi mc kata, semua member naik.. oo, team abg raja pon naik gak rupanya…
Diorang ckp, team aku n abg raja sama markah, tapi team aku di nobat as second place, dpt RM2000. Tak tau la naper diornag pilih kitorang… team abg raja, nombor 3, rm1000 n first plce dpt rm3000. Team first semua lelaki, second (kmi la tu) semua pompuan n last abg raja’s team, campur… memang rasa happy sangat. Yela dah la dapat berjalan ker perlis dibiayai, dapat hadiah plak tu…
Esok, sebelum balik, aku n myza bgn awal, so jalan2 pi jetty kuala perlis tu.. cantik. Best n nyaman sgt.. penat bergambar mcm2 gaya..
Pastu, kitorang pi Padang Besar ngan team abg raja.. uihh.. aku beli 2 helai baju berjalan.. comel jer.. baju tu la yg aku lanyak masa pi Cameron.. hehehe.. beli asam, kuih yg jual kat padang besar.. erm, tak la murah sangat.. tapi sajer nak cr souvenir.. sebelum balik, mkn tengahri dulu.. since dah dekat2 ngan thai, pekena tomyam sedap wooo…
Tengah otw nak balik, kitorang nampak satu tempak yg ada ostrich.. wah, terus berenti.. takder org jaga plak kat situ.. ada ostrich ngan kuda jer.. jinaknya, tapi cuak gak.. takut kena patuk.. hehehe.. dah puas berjalan, n bergambar, br la kitorng gerak balik kl… perghhh… jauh siooot., Nampak sign board, KL 400km.. pergh, rasa macam tak kan sampai KL jer… then, dlm kul 8 lebih br samapi umah nuha, pas dinner, pack2 barang, myza hntar aku balik.. penatnyer, tapi happy sangat sebab dapat berjalan n menang.. wel,, satu pengalaman gy tak dapat dibeli. Hopefully dapat join lagi treasure hunt lain, yg free la.. hehehe…

No comments:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin