Thursday, July 31, 2008

Syoknyer Cameron!


Last weekend, buat trip pi Cameron Highlands… 2 hari, 1 mlm.. pergi pagi sabtu, balik petang ahad.. Kumpul duit masing2 rm120 untuk tol, minyak, mkn n hotel.. kitorang pergi berempat, naik kete Toyota I.S.E (tak kuar kat Msia lagi tau).. keter ni memang jimat minyak gila… so, jumaat mlm, budak2 ni lepak kat umah aku kat wangsa maju.. memnag happening gak la.. siap pi lepak kat Malinja, mkn Char Kuey Tiow n nasi Lemak lagi.. wina panggil BF dia dtg, Myza pon ada gak, n yg best, BF aku tiba2 nak datang lepak ngan kitorang… so, meriah gila la kat Malinja tu.. hehehhe… result nyer, semua tido kul 3pg.. n sue dah tido bila start highway.. hampeh...
Bgn kul 6.30, penat aku kejut budak2 ni bangun subuh, mandi n bersiap pi Cameron… suppose gerak 7.30, tapi kul 8.30 br gerak, siap isi minyak, cr breakfast, kul8.45 pon heading to Ipoh, ikut Rawang.. jalan kampong sikit.. tapi tu yg paling dekat ngan umah aku.. okeyla tu..

Lalu tol, amek tiket and terus pi Ipoh, sampai rest stop Tapah, heading to Simpang Pulai. Tol Rm21.60.. We choose this road sebab tak sebahaya Tapah road.. lebih besar, n tak curam sgt.. Cuma yg seram sket, takder kete n hp lak no network coverage.. cuak sioot.. dahla sumer pompuan.. kitorang follow satu ISwara ni. Bukan apa, kalau tjadi per2 (doa sgt takder apa2), ada org boleh tolong… Alhamdulillah, sampai ke Kg Raja kul 11 lebih.. terus pi Roses Valley kat Tringkap… tiket masuk rm4 per person.. tapi berbaloi, roses cantik sgt2.. besar2 plak tu.. jalan2 sampai atas tu.. bergaya sakan gak la.. then, kitorang check in hotel sebab dah lapar sangat..mkn bekal yg aku masak pagi tadi..

Aku book Hotel Brinchang kat Town Brinchang.. very nice town.. rm147 (sekali ngan tax) untuk 4 orang.. 2 katil queen.. okeyla.. tak la kokak sangat.. asalkan boleh tido, mandi, solat n rest..







Pas solat jamak, kitorang pi Honeybee farm (free of charge), Butterfly farm (bayar rm5), Cactus Point (FOC gak), Green Garden (tak berapa best)… then pi strawberry farm. Cadangnyer nak pick strawberry la. Tapi rasa mcm mahal jer. Kena bayar deposit rm20. Kena kutip at least setengah kilo.. (strawberry setengah kilo sikit jer tau..). so we decide untuk tgk2 dulu at Kea Farm n Night Market kat Brinchang…

Kitorang pi la Night Market yg dekat sangat ngan hotel kitorang tu.. tengah syok2 jalan, hujan lebat gila… aiseh.. sebab kat atas bukit, hujan dia menyerong tau.. memang lenjun la, even duk menumpang kat kedai org.. sejuk gila nak mampos.. berenti ujan jap, aku pi keter amek payung. Sempat lagi kitorang mum ice cream strawberry.. yummy.. murah sgt. Rm1.50 jer, tambah satu scoop, rm2.. dah la byk gila.. memang syok! Jalan kat pasar sambil tgk bntal strawberry yg comel2, getah rambut strawberry, buah2, bunga yg jual murah nak mampus… bayangkan, 1 bungkus ada 24 kuntum ros, rm5 shj,, amek2 bungkus, free 1.means 72 kuntum rm10.. perghhhhh.. kat kl berapa??? Rm2 sekuntum.. gila meroyan kejap..
Even ujan, kitorang still tough jalan. Mkn sweet corn, keledek rebus yg manis n panas.. perghhh, very nice n comfort… dah penat, kitorang pi kat keter.. since keter tu japan mari, ada pemanas, kitorang pon panaskan badan kejap.. br naik ke hotel.. wina tido, sebab penat sgt. Kami ber3 buat 2nd trip ke pasar mlm, sebab ujan dah berenti.. ramai nyer orang… barang semkin murah.. boleh tawar2 lagi.. belikan wina kfc sebab dia lapar lagi (harap jer kurus tapi selera dasyat!). mkn pon mcm org lapar tahap giga.. huhuhuhu.
Kul 10.30, aku tido dah.. penat n nganttk.. tapi kena sidai jeans dulu sebab suma dah lecun.. susah sket nak kering sebab bilik memang takder aircond.. harap kan warm dr lampu jer..

Second day..
Suar jeans kering sket jer.. bawah tak kering lagi. Tapi bolehla sarung.. nanti kering gak.. jaket nasib kering. Selamat… ikut jadual aku, suppose kul 9 check out n start jalan.. tapi al maklumlah, budak2 ni liat nak bangun tido.. trun mkn kul 9.. aku baca kat internet, susah nak cr kedai murah n kedai melayu.. tapi banyak jer kat brinchang ni.. harga standard kl.. ok la tu.. ingatkan sampai rm6 per bowl kan?? Sedap jer… kenyang la.. best sebab depan hotel brinchang memang ada food court.. sumer kedai melayu.. senang jer.. 9.30 naik blk ke bilik sebab nak mbuang.. kul 10 br gerak..
first, pergi Kea Farm.. tempat ni panjang sket. Ada byk kedai2 n stall yg jual macam2 brg Cameron.. harga standard, tapi kena pandai n manis mulut minta kurang.. kalau dia kata jagung manis 7 for rm10, try dapatkan 10 for rm10.. same as strawberry.. tu yg aku dapt beli baanyak strawberry.. hehehe… then we meet this little cute girl, very friendly and fasih bm.. tapi pemalu.. hehehe
Pastu dah borong banyak bunga,sayur, jagung, cactus n strawberry, kitorang pi Rajuu’s Strawbery farm yg dekat sgt ngan kea farm tu.. jalan kaki jer.. dapatla bgambar dlm strawberry farm.. yg bestnyer ada plancong yg volunteer nak amek gambr kami ber4.. so friendly.J.. makan ice cream yg ada strawberry puree.. sedapnyer!!!
Pastu kami gerak ke ladang BOH Tea Centre; sungei palas… jalan dia sangat mencabar. Bengkak bengkok.. kena bunyi hon selalu sebab jalan dia hanya boleh selisih sesama kancil jer.. tapi cantik sangat tempat BOH centre tu.. free plak tu.. memang berbaloila… have a tea right there, ensure cr port kat luar cafĂ©.. bukan dalam tau.. rasa lagi best dr lepak kat Starbuck.. teacino rm2.50 jer secawan.. hot n nice.. hmmm.. bestnyer kalau dapat duduk kat Cameron…
So, itulah destinasi terakhir.. memang berbaloi la jalan pi Cameron.. yg penting, otw balik, aku sempat pulangkan rm25 per person.. balance duit yg kami budget awal2.. so, trip just cost rm95 ( tak termasuk shopping yer..).. pasni cdg nak pi Redang jap.. tapi tu long termla.. short term, Ulu Yam, within 2 weeks lagi.. huhuhuhu…

No comments:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin