Thursday, July 31, 2008

Makan Besar Opis Ku...

Semalam department buat makan-makan.. errr..buakn buat actually, just pi makan-makan.. almkalumlah dah lama katanya tak makan-makan ni.. so, kami ber 9 pi Restoren Juara Tomyam, Jaln Tun Razak, area Kampung Baru..
Since masalah transport, so aku, k.Ju, K.s n Azrai naik cab… yang lain2, naik keter bos kami, En Harris.. menu kami dah plan dah, so, sape yang sampai awal, wat pesanan dulu.. kami sampai dulu, so wat la pesanan dulu.. menu kami ialah:
• Tomyam Seafood (tomyam putih)
• Telur dadar
• Sotong celup tepung
• Udang celup tepung
• Kerapu tiga rasa
• Kerapu sweet sour
• Kerapu steam
• Nasi putih
• Kalian ikan masin
• Air buah, ikut la saper yang nak minum..

Aku punya seat, sepatutnya bukan sebelah boss aku, almaklumlah dia suka sangat ngutuk badan aku.. kang hilang selera aku nak makan.. tapi dia nak jugak duk sebelah aku, dia kata nak tengok aku makan banyak mana.. hampeh tul…
Bila makanan dah sampai, wah, semua mulut senyap. Yang aku nampak tangan bersimpang siur menghulur n meminta lauk.. perghh.. department aku ni nama jer banyak pompuan, tapi kalau bab makan ni boleh tahan jugak makannyer….
Dalam-dalam bz tu sempat gak aku snap gambar2 tengah kusyuk makan.. kadang-kadanag, gambar candid ni lagi cantik dr gambar kita posing.. yela, lawak pon ada… hahahaha.. well, nice lunch..

Kek Coklat

Kek COKLAT

Bahan.
1 mentega Daisy – 250gram; cair dan biar sejuk.
1 ¾ cawan tepung Blue Keys; di gaul rata bersama 1 sudu Soda bikarbonat
1 cawan gula- kisar halus
1 cawan susu pekat manis
1 cawan air
4 biji telur
1 cawan koko Vochelle

Cara.
Pukul telur dengan gula hingga kembang.
Masukkan tepung, koko dan pukul lagi
Masukkan susu, air, dan mentaga. Kacau hingga sebati dan kukus.

Treasure Hunt: dr PWTC ke Kuala Perlis

Sebelum aku pi trip ke Cameron ngan budak2 tu, aku sempat la join Treasure Hunt, organized by Biro Anti Dadah Kebangsaan ngan Pemuda UMNO.. short notice sebenarnya, pi hari sabtu, tapi Nuha inform Jumaat tengahari.. since semua free; makan, minyak tol n hotel, join je la… huhuhu.. even tak tau macam mana nak baca Tulip (peta khas treasure hunt)… selain aku n nuha, Myza n adik nuha join sekali…
Pas habes kerja, aku tunggu Myza amek aku, kitorang tido umah nuha, sebab esok nak bertolak 6.30 pagi.. berlepas dalam kul 8 kot.. mlm sebelum bertolak aku sempat lagi wat sambal sardine.. untuk bekalan makanan.. kang lapar payah plak…
Esoknyer, kitorang tunggu abang opis nuha, abg raja n his team kat RHB punya building.. gerak sama… kat PWTC, gather sumer orang, bg taklimat, dpt duit minyak n tol, bg mkn pagi, t-shirt, goodie bag yg ada banyak brochure pasal dadah… o, lupa plk, kitorang kena pkai t-shirt biru Anti Dadah Kebangsaan.. hehehe.. short sleeve, hentam sajala.. br tahu, kena ada nama group.. so since kam sume ex uia, kecuali adik nuha yg still belajar uia, kami menggelar diri kami UIANS.. huhuhu.. nak sebut mcm mana, aku pon tergeliat lidah…
Pas dah bergambar kenangan, kami pon berlepas.. record time 8.12am. ada masa selama 9jam 30 minit.. lebih kena tolak markah…
First check point kat depan The Mall, dapat jawapan, kami lost kat tgh KL. Takper, group abg raja dapat jawapan.. so kami terus gerak ke Ipoh.. lalu highway and masuk kawasan kampong.. kena tengok betul2 tulip, kalau tak memang lost la… ada petunjuk yg kitorang boleh dpat, ada yg hntm sajalah.. mengarut2 punya jawapan pon ada.. banyak masa habis kat satu pecan ni.. abg raja keep seeking the answer even kami sumer dah blur…
Then terpaksa taram jer, n rest kat RnR Sungai Perak.. mkn2, isi minyak n continue… driver dah tukar, dr nuha ke myza.. nuha dah rest n relax (tidor sebenarnya).. tengah syok berborak ni, myza boleh menjerit, Ya Allah, aku tak bayar makanan tadi.. hehhe.. kes lupa la ni.. tadi dia nak bayar, beria makcik tu kata, mkn dulu, byr kemudian.. alih2 lupa.. erm, nak wat camner, rezeki ko la myza.. takkan nak patah balik kot.. bukan jalan kampong ada Uturn..
Keter kami VIVA jer, while team abg raja drive Vios.. so, paham2 la macam mana kami sellau kena mkn asap jer sebab asyik kena tinggal.. last2 sebab nak kejar masa, myza drive dengan gear tiga (sebab keter auto) n bawak sampai 140km/h… hahaha.. gila punya berdesup keter.. dah sampai Kuala Perlis, kitorang lost plak.. mana ntah hotel tempat end treasure hunt tu.. nasib sempat sampai sebelum kena tolak markah.. kitorang tak kesah pon tak mennag, Cuma tak mau la sampai disqualified.. malu wooo.. d PWTC orang asyik ckp, semua perempuan ker??? Ngan sinis plak tu… sampai kat hotel Putra Brasmana, dah banyak keter yg sampai… adeh, tak der can la nak menang gamaknyer.. jawab petunjuk pon main taram jer. Asal Nampak n relevan, taruk jer…
Pas serahkan ketas jawapan, n harta karun yg kena cari n beli, dapat la kunci bilik.. naik atas, mandi2, mkn apa bekal tadi sebab dinner mesti lambat.. dinner kul 8, tapi biasalah, org kenamaan datang lambat, siap speech, baca statistic dadah antarabangsa.. erm, kat kul 10 br boleh mkn.. nasi dah sejuk, sup ayam dah jadi sup kentang.. aku n myza ratah lala lemak cilia pi jer.. sedap.. tapi masin sket.. dessert plak keras, mcm boleh dibaling kedinding…
And masa yang ditunggu2 pun tiba.. mula2 baca semua jawapan.. erm, awal2 banyak gak betul.. tengah2 rongak2 sket, yg dah dekat nak habes, semua salah.. tak der can langsung la nak menang gamaknyer…
Bila announce pemenang, dioarng panggil 3 team ke pentas.. aku rasa mcam dengar nama team aku kena sebut, tapi semua buat bodoh jer.. pastu mc kata, mana team lagi satu?? Team dr kter 14.. aku ckp, nuha, keter kita la!!! Hah?? Kita menang ker?? Aku suh nuha yg dah blur2 naik pentas… tapi mc kata, semua member naik.. oo, team abg raja pon naik gak rupanya…
Diorang ckp, team aku n abg raja sama markah, tapi team aku di nobat as second place, dpt RM2000. Tak tau la naper diornag pilih kitorang… team abg raja, nombor 3, rm1000 n first plce dpt rm3000. Team first semua lelaki, second (kmi la tu) semua pompuan n last abg raja’s team, campur… memang rasa happy sangat. Yela dah la dapat berjalan ker perlis dibiayai, dapat hadiah plak tu…
Esok, sebelum balik, aku n myza bgn awal, so jalan2 pi jetty kuala perlis tu.. cantik. Best n nyaman sgt.. penat bergambar mcm2 gaya..
Pastu, kitorang pi Padang Besar ngan team abg raja.. uihh.. aku beli 2 helai baju berjalan.. comel jer.. baju tu la yg aku lanyak masa pi Cameron.. hehehe.. beli asam, kuih yg jual kat padang besar.. erm, tak la murah sangat.. tapi sajer nak cr souvenir.. sebelum balik, mkn tengahri dulu.. since dah dekat2 ngan thai, pekena tomyam sedap wooo…
Tengah otw nak balik, kitorang nampak satu tempak yg ada ostrich.. wah, terus berenti.. takder org jaga plak kat situ.. ada ostrich ngan kuda jer.. jinaknya, tapi cuak gak.. takut kena patuk.. hehehe.. dah puas berjalan, n bergambar, br la kitorng gerak balik kl… perghhh… jauh siooot., Nampak sign board, KL 400km.. pergh, rasa macam tak kan sampai KL jer… then, dlm kul 8 lebih br samapi umah nuha, pas dinner, pack2 barang, myza hntar aku balik.. penatnyer, tapi happy sangat sebab dapat berjalan n menang.. wel,, satu pengalaman gy tak dapat dibeli. Hopefully dapat join lagi treasure hunt lain, yg free la.. hehehe…

Syoknyer Cameron!


Last weekend, buat trip pi Cameron Highlands… 2 hari, 1 mlm.. pergi pagi sabtu, balik petang ahad.. Kumpul duit masing2 rm120 untuk tol, minyak, mkn n hotel.. kitorang pergi berempat, naik kete Toyota I.S.E (tak kuar kat Msia lagi tau).. keter ni memang jimat minyak gila… so, jumaat mlm, budak2 ni lepak kat umah aku kat wangsa maju.. memnag happening gak la.. siap pi lepak kat Malinja, mkn Char Kuey Tiow n nasi Lemak lagi.. wina panggil BF dia dtg, Myza pon ada gak, n yg best, BF aku tiba2 nak datang lepak ngan kitorang… so, meriah gila la kat Malinja tu.. hehehhe… result nyer, semua tido kul 3pg.. n sue dah tido bila start highway.. hampeh...
Bgn kul 6.30, penat aku kejut budak2 ni bangun subuh, mandi n bersiap pi Cameron… suppose gerak 7.30, tapi kul 8.30 br gerak, siap isi minyak, cr breakfast, kul8.45 pon heading to Ipoh, ikut Rawang.. jalan kampong sikit.. tapi tu yg paling dekat ngan umah aku.. okeyla tu..

Lalu tol, amek tiket and terus pi Ipoh, sampai rest stop Tapah, heading to Simpang Pulai. Tol Rm21.60.. We choose this road sebab tak sebahaya Tapah road.. lebih besar, n tak curam sgt.. Cuma yg seram sket, takder kete n hp lak no network coverage.. cuak sioot.. dahla sumer pompuan.. kitorang follow satu ISwara ni. Bukan apa, kalau tjadi per2 (doa sgt takder apa2), ada org boleh tolong… Alhamdulillah, sampai ke Kg Raja kul 11 lebih.. terus pi Roses Valley kat Tringkap… tiket masuk rm4 per person.. tapi berbaloi, roses cantik sgt2.. besar2 plak tu.. jalan2 sampai atas tu.. bergaya sakan gak la.. then, kitorang check in hotel sebab dah lapar sangat..mkn bekal yg aku masak pagi tadi..

Aku book Hotel Brinchang kat Town Brinchang.. very nice town.. rm147 (sekali ngan tax) untuk 4 orang.. 2 katil queen.. okeyla.. tak la kokak sangat.. asalkan boleh tido, mandi, solat n rest..







Pas solat jamak, kitorang pi Honeybee farm (free of charge), Butterfly farm (bayar rm5), Cactus Point (FOC gak), Green Garden (tak berapa best)… then pi strawberry farm. Cadangnyer nak pick strawberry la. Tapi rasa mcm mahal jer. Kena bayar deposit rm20. Kena kutip at least setengah kilo.. (strawberry setengah kilo sikit jer tau..). so we decide untuk tgk2 dulu at Kea Farm n Night Market kat Brinchang…

Kitorang pi la Night Market yg dekat sangat ngan hotel kitorang tu.. tengah syok2 jalan, hujan lebat gila… aiseh.. sebab kat atas bukit, hujan dia menyerong tau.. memang lenjun la, even duk menumpang kat kedai org.. sejuk gila nak mampos.. berenti ujan jap, aku pi keter amek payung. Sempat lagi kitorang mum ice cream strawberry.. yummy.. murah sgt. Rm1.50 jer, tambah satu scoop, rm2.. dah la byk gila.. memang syok! Jalan kat pasar sambil tgk bntal strawberry yg comel2, getah rambut strawberry, buah2, bunga yg jual murah nak mampus… bayangkan, 1 bungkus ada 24 kuntum ros, rm5 shj,, amek2 bungkus, free 1.means 72 kuntum rm10.. perghhhhh.. kat kl berapa??? Rm2 sekuntum.. gila meroyan kejap..
Even ujan, kitorang still tough jalan. Mkn sweet corn, keledek rebus yg manis n panas.. perghhh, very nice n comfort… dah penat, kitorang pi kat keter.. since keter tu japan mari, ada pemanas, kitorang pon panaskan badan kejap.. br naik ke hotel.. wina tido, sebab penat sgt. Kami ber3 buat 2nd trip ke pasar mlm, sebab ujan dah berenti.. ramai nyer orang… barang semkin murah.. boleh tawar2 lagi.. belikan wina kfc sebab dia lapar lagi (harap jer kurus tapi selera dasyat!). mkn pon mcm org lapar tahap giga.. huhuhuhu.
Kul 10.30, aku tido dah.. penat n nganttk.. tapi kena sidai jeans dulu sebab suma dah lecun.. susah sket nak kering sebab bilik memang takder aircond.. harap kan warm dr lampu jer..

Second day..
Suar jeans kering sket jer.. bawah tak kering lagi. Tapi bolehla sarung.. nanti kering gak.. jaket nasib kering. Selamat… ikut jadual aku, suppose kul 9 check out n start jalan.. tapi al maklumlah, budak2 ni liat nak bangun tido.. trun mkn kul 9.. aku baca kat internet, susah nak cr kedai murah n kedai melayu.. tapi banyak jer kat brinchang ni.. harga standard kl.. ok la tu.. ingatkan sampai rm6 per bowl kan?? Sedap jer… kenyang la.. best sebab depan hotel brinchang memang ada food court.. sumer kedai melayu.. senang jer.. 9.30 naik blk ke bilik sebab nak mbuang.. kul 10 br gerak..
first, pergi Kea Farm.. tempat ni panjang sket. Ada byk kedai2 n stall yg jual macam2 brg Cameron.. harga standard, tapi kena pandai n manis mulut minta kurang.. kalau dia kata jagung manis 7 for rm10, try dapatkan 10 for rm10.. same as strawberry.. tu yg aku dapt beli baanyak strawberry.. hehehe… then we meet this little cute girl, very friendly and fasih bm.. tapi pemalu.. hehehe
Pastu dah borong banyak bunga,sayur, jagung, cactus n strawberry, kitorang pi Rajuu’s Strawbery farm yg dekat sgt ngan kea farm tu.. jalan kaki jer.. dapatla bgambar dlm strawberry farm.. yg bestnyer ada plancong yg volunteer nak amek gambr kami ber4.. so friendly.J.. makan ice cream yg ada strawberry puree.. sedapnyer!!!
Pastu kami gerak ke ladang BOH Tea Centre; sungei palas… jalan dia sangat mencabar. Bengkak bengkok.. kena bunyi hon selalu sebab jalan dia hanya boleh selisih sesama kancil jer.. tapi cantik sangat tempat BOH centre tu.. free plak tu.. memang berbaloila… have a tea right there, ensure cr port kat luar cafĂ©.. bukan dalam tau.. rasa lagi best dr lepak kat Starbuck.. teacino rm2.50 jer secawan.. hot n nice.. hmmm.. bestnyer kalau dapat duduk kat Cameron…
So, itulah destinasi terakhir.. memang berbaloi la jalan pi Cameron.. yg penting, otw balik, aku sempat pulangkan rm25 per person.. balance duit yg kami budget awal2.. so, trip just cost rm95 ( tak termasuk shopping yer..).. pasni cdg nak pi Redang jap.. tapi tu long termla.. short term, Ulu Yam, within 2 weeks lagi.. huhuhuhu…

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin