Wednesday, February 6, 2008

MANIFESTO BARISAN ALTERNATIF..think a lot bout it.

Subject: FREE EDUCATION.doc> Date: Mon, 21 Jan 2008 11:43:10 +0800> > > Undi kami, pendidikan percuma kepada semua rakyat - Anwar Ibrahim> > Zaili Muhammad> > Fri Jan 18, 08 4:44:03 pm MYT> > > > TANGGA BATU, 18 Jan (Hrkh) - Dato' Seri Anwar Ibrahim mengumumkan satu lagi tawaran kepada rakyat Malaysia sekiranya memberikan kemenangan kepada Barisan Alternatif untuk memerintah dalam pilihanraya umum akan datang.> > > > > > Anwar berkata, beliau akan mempastikan pendidikan secara percuma diberikan kepada semua pelajar dari sekolah rendah sehingga ke peringkat Universiti.> > > > "Turun harga minyak masih ada untung lagi, untuk itu kita akan pastikan semua sekolah rendah, menengah dan universiti anak-anak dan ibubapa tak payah bayar semuanya percuma.> > > > "Pendidikan dari sekolah rendah percuma sehingga ke universiti percuma, RM 4.50 tak payah bayar RM 100 tak payah bayar, jangan ikut macam menteri keris kata RM 4.50 tak payah bayar tapi RM 100 kena bayar," katanya sambil disambut dengan laungan takbir oleh orang ramai.> > > > Katanya, keuntungan daripada hasil minyak petroleum yang diperolehi oleh Petronas sepatutnya boleh dinikmati bersama seluruh rakyat Malaysia sekiranya ditadbir secara adil dan saksama.> > > > Menurutnya, keuntungan hasil minyak yang dinikmati negara sekarang ini sebanyak RM 80 bilion dan kalau diturunkan sedikit harganya untuk meringankan beban rakyat takkan negara akan bangkrap ketika berceramah di Balai Islam Pantai Kundur, di sini, baru-baru ini.> > > > Turut sama berceramah pada majlis tersebut ialah Pesuruhjaya PAS Melaka, Ustaz Abdul Ghani Abdul Rahman dan antara pimpinan yang hadir ialah Yang Dipertua PAS Kawasan Tangga Batu, Ustaz Khamis Saat serta Ketua Angkatan Muda PKR, Samsul Iskandar Mat Akin.> > > > "Saya selama 8 tahun menjadi Menteri Kewangan harga minyak di paras RM 1.10, walaupun masa harga minyak dunia naik melambung harga tetap sama juga, sekali aje naik 3 sen menjadikan RM 1.13 kemudian turun balik RM 1.10.> > > > "Kalau nak banding harga minyak jangan bandingkan dengan Singapura kerana negara itu tak ada minyak," kata beliau.> > > > Sambil itu, beliau turut memberi amaran bahawa sekiranya BN menang lagi pada Pilihan Raya Umum kali ini harga minyak akan naik lagi kerana mereka langsung tidak memikirkan permasalahan rakyat. – mr

Aku dapat email ni pagi2 lagi masa nak mula kerja.. erm, senyum je la dengan helah politik ni. so far yg aku tau pasal BA ni, kalau diorang menang, the’ll give:
1. no tax deductionà hello, mana Negara nak dpt income? US pon buat tax. Kalau nak kurangkan, aku boleh terima lagi.
2. Free education dr sekolah to university level? à mabuk ke apa? Kalau free time sekolah rendah, bolehla terima lagi.. n sampai University level pon nak bg free, apa ke jadahnya. Tak pon free untuk golongan fakir. Br la logic.. ni tak realistic langsung!! Cukuplah sekarang Gov dah bg subsidy kat kita. Itupon student main2 lagi, belanja duit pinjaman mcm duit sendiri. Bila nak byr, liat. Ambik contoh Brunei la, Negara yang terkaya, sampai bunga kahwin pond r emas, sampai nak beli kapal terbang pond r emas. Takder pulak aku dengar nak bg free education kepada rakyat. Fikir2la..
3. nak trunkan harga minyak? Or bg free minyak?? à Tak bc rencana pasal petronas ker?? Minyak kita berkualiti, so kita process minyak, and hantar ke luar untuk international trading. Minyak uuntuk kereta, hanya hampas dr minyak tu.. t upon Petronas punya masih berkualiti. Compared to others petroleum, Petronas lagi tinggi harga. Gov dah cukup byk bg subsidy kat kita.. fikir2la. Jgnla jadi mcm katak bawah tempurung. Lagipon yg guna minyak sekarang ni org2 kaya, org2 yg ada keter besar, takkan tak mampu nak beli minyak kot.. kalau yg pakai kancil, myvi or viva, rasaya tak guna byk minyak kan?? aku pernah bawak Kelisa dr gomabak ke Putrajaya, letak rm15, tak habes pon. Siap boleh pi Ulu Yam lagi..


bg aku, Msia yg aku diami sekarang dah cukup bahagia. Compare la ngan US, kita boleh makan, boleh naik bus jalan2.. diorang plak asyik kena kerja je sebab duit tak cukup.. Bukan aku nak mengutuk, tapi PAS n BA ni byk buat ceramah kat org2 kampung.. org kampong tak membaca, tak tau hal2 yg sebenarnya.. pdahal yg educated (pemimpin) tahu yg sebenarnya. Ni ker tugas pemimpin?? Menyorok kebenaran, dan memberi kepalsuan. Reminder, jgn cuba2 untuk mencuba kepimpinan lain, sebab kita akan mengundi 4 thnlagi.. sanggup ker, dlam 4 thn, kita hidup dalam kesusahan?? Tgk Kelantan pon dah boleh pikir rasanya..

No comments:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin